postpartumbody 9 maanden op 9 maanden af

9 maanden op, 9 maanden af? Laat het los!

Je hoort het overal: 9 maanden op 9 maanden af. Je lichaam heeft die 9 maanden nodig om te ontzwangeren. Dat is helemaal waar. Misschien neem jij je net zoals ik deed voor om in die 9 maanden tijd dan ook weer helemaal je oude figuur terug te krijgen. Dit is hoe het bij mij is gegaan. 

 

Aan het einde van mijn zwangerschap kreeg ik enorme zin om weer lekker te kunnen sporten. Na de geboorte van mijn kleine meisje dacht ik daar wel even anders over! Auw! Na ongeveer twee maanden hing ik weer aan de klimmuur. Tjemig: al mijn kracht was weg. Niet alleen mijn buikspieren, maar echt álles. Ik ben toen heel rustig aan weer af en toe gaan klimmen. Totdat ik een acute blindedarmontsteking kreeg met als gevolg een operatie. Ik viel nog verder terug dan na mijn bevalling en moest nog rustiger op gaan bouwen met klimmen.

Mijn 9 maanden af

Ik ben nu negen maanden mama. Mijn kleine mooie lieve dochter is negen maanden oud. Ik weeg nog steeds 8 kilo extra, heb een buikje, een enorme zwemband, dikkere benen, slappere billen en rugvetjes. En ja, ik maak me daar af en toe druk om. Want mijn voornemen was binnen negen maanden weer strak in mijn vel te zitten, precies zoals voorheen.

View this post on Instagram

Tjemig. Het is zover! Ik ben officieel 9 maanden af. Nog 2,5 week te gaan en dan is Jule even lang uit mijn buik als in mijn buik. Ik moet toegeven: ik had het voornemen om weer strak in mijn vel te zitten negen maanden na de bevalling. Ik weeg nog steeds +8 kilo, heb een buikje en een zwembandje. Tegelijkertijd denk ik: ja logisch als je bijna niet hebt gesport en meer dan ooit hebt lopen snoepen de afgelopen maanden. Vooral als ik moe ben heb ik de neiging te gaan snaaien. En moe was ik de afgelopen maanden vaak! De energie om te sporten en gezond te eten was ver te zoeken. En weet je? Ik heb daar géén spijt van en ik kan iedere moeder aanraden daar ook vooral niet teveel mee bezig te zijn in de 9 maanden af. Het moederschap, je kindje en de nieuwe verhoudingen in relaties zijn al zo ontzettend nieuw dat het mooi is om je aandacht vooral daar op te richten. Want oh wat groeit zo'n kleintje enorm hard. Zorg ervoor dat de 9 maanden af vooral in het teken staan van genieten, verbazen, ontdekken en geluk! Oh wat is onze kleine lieve dochter hard gegroeid. En oh wat is ze mooi leuk lief gek stoer en grappig nu ze 9 maanden oud is en de wereld zelfstandig begint te ontdekken. En oh wat was het een bijzondere periode de afgelopen 9 maanden. Nu ik 9 maanden af ben voelt het wel alsof er een soort balans is ontstaan. Er is meer rust na de wervelstorm van nieuwe dingen. Met een blindedarmontsteking tussendoor was het nog even extra hectisch tussendoor. Nu er meer rust is, heb ik wel extra het verlangen om gezonder en energieker te gaan leven. Dat de lente er aan komt helpt enorm! Tot nu toe ging ik ieder weekend een keer klimmen. Inmiddels wil ik proberen de draad met hardlopen weer een beetje op te pakken rustig aan en vooral gezonder eten! Een heel verhaal… maar het komt erop neer dat ik overwegend blij ben met waar ik nu sta! Het liefst zou ik mijn eigen lichaam terughebben van voor de zwangerschap, maar als ik er nu zo op reflecteer waardeer ik ook hoe het nu is. Ik vind het vooral belangrijk een goed voorbeeld te zijn voor Jule 》gezonde voeding + energiek, vrolijk en zelfverzekerd zijn!

A post shared by 𝐌𝐚𝐦𝐚 momenten (@mooiemamablog) on

Tegenvaller en toch blij achteraf

Nu de updatefoto’s een feit zijn en ik het verschil duidelijk zie en voel… besef ik me ineens dat die 9 maanden af vooral NIET in het teken moeten staan van je lichaam. Althans: niet met de intentie om weer helemaal strak in je vel te zitten zoals de mooie fitmoms waar je tegenop kijkt. Ik vind het knap dat zij het kunnen, maar ik ben achteraf blij dat ik er niet teveel mee bezig ben geweest.

Nauwelijks sporten en vooral veel snoepen

Af en toe pakte ik de gewichten, 1x heb ik een stukje hardgelopen en een paar keer heb ik me voorgenomen te stoppen met snoepen. Ook heb ik af en toe geklommen, maar vooral niet té serieus. Echt weer helemaal fit worden? Daar was mijn motivatie niet sterk genoeg voor en had ik te weinig energie/doorzettingsvermogen om me er aan te houden. Sterker nog: ik heb meer gesnoept dan ooit. Door de vermoeidheid ging ik snaaien. Sommige momenten stond ik voor de spiegel en dacht ik: pffff…. dit zit er toch niet uit? Ik geneerde me in de klimhal in mijn te strakke klimbroek en mijn vetrandje boven de broek uit. Afgezien van die momenten, heb ik het gelukkig niet mijn leven laten beheersen de afgelopen negen maanden. En nu ik daar zo op terug kijk, ben ik daar erg blij mee!

Tip: laat het los!

Ik kan iedere mama aanraden om het óók los te laten. In ieder geval die eerste negen maanden. Want oh wat zijn die maanden bijzonder!!! Je bent volop bezig met ontdekken, overleven, ontzwangeren, genieten, verbazen, verliefd zijn, uitvinden et cetera. Het is een enorme ontdekkingsreis die je aflegt in die eerste negen maanden. En zoals met iedere reis: het vliegt voorbij! Voor je het weet ben je negen maanden verder en is je kleine kindje een klein mensje geworden dat zelfstandig op ontdekkingstocht gaat. Er zijn zoveel eerste keren geweest dat je ze niet meer op twee handen kunt tellen.

Koester die negen maanden. Focus je op je moederschap, je kleine kindje, je veranderende relaties, je nachtrust, je ontspanning. Leg jezelf niet teveel druk op!!! Je hebt het al druk genoeg.

Hoe heb jij de negen maanden af beleefd? Ik ben heel benieuwd. Laat het me weten in een reactie! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top