Balans speelgoed

Ik heb twee dochters die van nature enorm geïnteresseerd zijn in motorisch spel. Tegelijkertijd  zijn ze heel verschillend als het gaat om balans. De een balanceert moeiteloos al van zeer jongs af aan, terwijl de ander balans houden lastiger vindt maar tegelijkertijd vol haar grenzen opzoekt.  Balans speelgoed is in ons huis al jarenlang een groot succes. Het draagt niet alleen bij aan hun fysieke ontwikkeling, maar ook aan hun zelfvertrouwen en probleemoplossend vermogen.

Het belang van balans speelgoed

Balans speelgoed is ontzettend waardevol voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen om controle te krijgen over hun lichaam, evenwicht te bewaren en spierkracht op te bouwen. Daarnaast draagt het bij aan hun cognitieve ontwikkeling: ze leren patronen herkennen, strategieën bedenken en hun bewegingen afstemmen op de omgeving.

In de Montessori-methode wordt motoriek speelgoed niet alleen ingezet om de grove en fijne motoriek te stimuleren, maar ook om kinderen zelfvertrouwen te geven. In plaats van constant “Pas op!” te roepen, moedigen we onze kinderen aan om zelf te ontdekken hoe hun lichaam en balans werken. Hierdoor leren ze op een veilige manier risico’s inschatten en krijgen ze meer vertrouwen in hun eigen kunnen.

Grove motoriek speelgoed: actief in balans

Grove motoriek speelgoed stimuleert grote bewegingen en helpt bij het ontwikkelen van coördinatie, spierkracht en evenwicht. Wij bouwen regelmatig een parcours in huis waarin de kinderen alles mogen gebruiken. De rand van de bank? Dat is een perfecte evenwichtsbalk! De glijbaanplank van het klimrek? Die kan mooi als brug tussen de wobbel en de bank.

Onze favoriete grove motoriek balans speelgoed:

  • Wobbel – Een balansbord waarmee je kunt wiebelen, kantelen en klimmen.

  • Stapelstenen (ook het balanceboard) – Stimuleert balans en creativiteit. Er zijn ook leuke planken voor tussen de stapelstenen zodat je uitdagende parcoursen kunt bouwen. 

  • Gonge materialen – Wij zijn echt fan van letterlijk alles van dit merk. Van balansstenen tot loopwiebelblokken, altijd een succes.

  • Pikler driehoek – Ideaal om te klimmen en evenwicht te oefenen. Al voor je kind kan lopen, is dit een succes! 

  • Stelten – Een leuke uitdaging voor balans en coördinatie als je kind wat ouder is. 

  • Op dingen klimmen – Wij gebruiken alles: banken, matten, klimrekken en kussens! Maar ook planken over slootjes, springstenen in sloten, randen van de stoep, etc. etc. etc. 

Fijne motoriek en balansspelletjes

Naast grove motoriek speelgoed is er ook balans speelgoed dat draait om precisie en fijne motoriek. Hier gaat het om kleine bewegingen en gecontroleerde handelingen om alles perfect in balans te houden. Dit soort balansspelletjes helpt kinderen met concentratie en geduld, terwijl ze spelenderwijs inzicht krijgen in gewichtsverdeling en zwaartekracht.

Onze favoriete fijne motoriek balans spelletjes:

  • Echt een grote hit zijn tegenwoordig deze puzzelballen waarbij je behendigheid en balans moet combineren. Elke dag is mijn oudste dochter ermee aan de slag. 
  • Weegschaal – Hiermee ontdekken kinderen hoe gewichten elkaar beïnvloeden.

  • Balansspellen met blokken – Bijvoorbeeld torens bouwen met dit soort blokjes zonder dat ze omvallen. Hema heeft ze ook. Maar ook gewone blokken zijn natuurlijk al geweldig.

  • Dit is een leuk cooperatief spel waarbij je de pilaren één voor een weg moet halen.

  • Classic: mikado

  • Stapeltorens zoals deze leuke dierentoren of deze (voor wat oudere kinderen) tetris stapeltoren. 

Veel speelplezier

Balans speelgoed is en blijft hier al van jongs af aan een hit. Het combineert vaak ook fantastisch met al het open einde speelgoed dat we hebben. En het gaat niet vervelen. 

Scroll naar boven