Bevalling opwekken tips

Hoe kan je de bevalling opwekken? Ik deel mijn ervaringen met de bevalling opwekken. Mijn beide zwangerschappen waren 42 weken lang. Bij de eerste zwangerschap heb ik alle manieren geprobeerd. Zonder resultaat. Bij de tweede zwangerschap heb ik nog wat extra dingen ondernomen om een inleiding te voorkomen. En met succes! Ik ben op de valreep uit mijzelf bevallen. Lees in deze blog alles tips om de bevalling op te wekken. Ook vertel ik wat de doorslag gaf bij mijn tweede zwangerschap.

Bevalling opwekken bij 41 weken zwanger

Met 40 weken dacht ik nog: al die vrouwen zijn gek dat ze een ananas helemaal opeten en zich volstoppen met vet eten. Met 41 weken en 3 dagen zat ik thuis met een ananas, bitter lemon en een portie Chinees. Het resultaat? Enorme blaren in mijn mond van de ananas. Wat deed dat veel pijn. Kortom: ik begrijp volledig dat je op zoek bent naar tips om je bevalling op te wekken. Vandaar deze blog met een overzicht aan tips en ervaringen.

Bevalling opwekken tips: 13 stappen die ik heb ondernomen

 1. Bevalling zelf opwekken met ananas en bitter lemon: niet doen

  In ananas en bitter lemon zit de stof kinine. Daarvan wordt gezegd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Mits je het in grote hoeveelheden eet en drinkt. Wat ik echter nog niet wist en nu wel, is dat de stof kinine in grote hoeveelheden schade kan veroorzaken bij je kindje. En de stof bromelaïne die in ananas zit kan enorme blaren op je tong en verhemelte veroorzaken. Ik zou deze manier dus zeker niet uitproberen. Net zoals wonderolie trouwens. Dat zou ertoe kunnen leiden dat je kindje in het vruchtwater poept met alle mogelijke gevolgen van dien.

 2. Strippen bevalling

  Het is wetenschappelijk bewezen dat strippen (het inwendig loswoelen van de vliezen van de baarmoederwand) het aantal zwangerschappen met een zwangerschapsduur van 41 weken of meer kan reduceren. Je verloskundige of gynaecoloog kan dit voor je doen, mits je al een beetje ontsluiting hebt. Ik heb dit meerdere malen laten doen, zonder succes.

 3. Caulophyllum tabletten

  Men zegt dat homeopathische tabletten VSM Caulophyllum Thalictroides D6 ervoor kunnen zorgen dat je baarmoedermond gestimuleerd wordt om te verweken en dat bloedverlies na de bevalling minder lang aanhoudt. Ik had met mijn verloskundige overlegd of ik dit zou gaan gebruiken toen ik erover gelezen had en zij gaf aan dat het zeker geen kwaad kon. Sterker nog, ze mocht het niet aanbevelen, maar ze had het zelf wel gebruikt bij de tweede toen ze weer overtijd ging en zij was ervan overtuigd dat het geholpen had. Nadat ik er meer over heb gelezen voor dit artikeltje over caulophyllum, zou ik het echter niet meer gebruiken zelf.

 4. Vrouwenmantelthee en framboosbladthee

  Over vrouwenmantelthee wordt gezegd dat ze samentrekkende werking op je baarmoeder kan hebben wat er dus voor kan zorgen dat je weeën geactiveerd worden. Framboosbladthee heeft een zuiverende werking op je baarmoeder en schijnt ook te helpen na de bevalling om de bloeding sneller te laten stoppen.

 5. Bevalling opwekken drukpunten: voetreflextherapie

  Van voetreflextherapie wordt gezegd dat er bepaalde hormonen vrijkomen en je goed ontspannen raakt. Dit zou opwekkend voor de weeën kunnen zijn. Ik heb dit zelf laten doen met … weken en het had geen effect.
  Ook hebben mijn vriend en ik acupressuur toegepast door punten op mijn voet en hand lang in te drukken.

 6. Seks en masturberen

  Dit was de tip die de verloskundige en gynaecoloog zelf gaven. Het zou het enige kunnen zijn dat een zetje zou geven. Sperma zou de baarmoederhals rijper kunnen maken en tijdens de seks komt het hormoon prostaglandine vrij. Dit hormoon verweekt de baarmoeder en kan weeën activiteit veroorzaken. Dit hormoon zit ook in de Cytotec medicatie waarmee ze je baarmoeder rijper maken als dat nodig is tijdens een inleiding. Let op: vrij niet als je vliezen al gebroken zijn i.v.m. kans op infecties. We hebben dit veel geprobeerd, zonder succes.

 7. Met oxytocine bevalling opwekken

  Het hormoon oxytocine speelt een belangrijke rol bij het opwekken van de bevalling en speelt ook een grote rol tijdens de borstvoeding. Oxytocine kan pas écht gaan stromen als je ontspannen bent. Het is het zogenoemde knuffelhormoon. Door veel knuffelen, hondjes aaien etc. kun je je oxytocine levels een boost geven. Lees ook dit boekje erover. Sowieso een aanrader.

 8. Met tepelstimulatie de bevalling op gang brengen

  Je baarmoeder kan gaan samentrekken door je tepels te stimuleren. Het advies is 2 minuten stimuleren, 3 minuten rust en dat voor 20 minuten achter elkaar. Dat vond ik echt too much dus heb het zeker niet zo lang gedaan. Geen resultaat, behalve wat harde buiken.

 9. Trappen op en af lopen

  Ik heb achter mijn huis een wandelpad met 4 lange trappen. Deze heb ik dagelijks op- en af gelopen in flink tempo. Achter elkaar door ook wel eens een keer. Behalve veel harde buiken heeft dit niets op gang gebracht.

 10. Bevalling opwekken met een fitnessbal

  Ik heb dagenlang rondjes zitten draaien en zitten hobbelen, van rustig tot wild, op een fitnessbal. Ook dit heeft niets opgeleverd. Zelfs geen extra ontsluiting.

 11. Pittig eten

  Een vette hap gegeten, behalve een naar gevoel in mijn buik, geen effect.

 12. Warm bad

  Elke avond zat ik in een warm bad. Ontspanning is heel belangrijk. Maar het heeft bij mij niet het laatste zetje gegeven.

 13. Perineum massage

  Het stukje huid tussen je anus en vagina heet perineum. Door dit stukje te masseren met perineum olie op een speciale manier, bereid je je vagina voor op de bevalling. Van de 34e week in je zwangerschap kun je dit doen en het verkleint de kans op inscheuren en een knip. Omdat verweken ook belangrijk is voor het op gang komen van een bevalling, dacht ik dat dit misschien mee zou helpen.

42 weken overtijd: bevalling opwekken mislukt

Geen van deze bovenstaande manieren heeft bij mij het gewenste effect gehad. Ik moest met 42+1 dagen ingeleid worden bij mijn eerste zwangerschap. Lees hier mijn bevallingsverhaal. Lees hier meer informatie over het inleiden van een bevalling.

Bevalling zelf op gang brengen: zo is het wel gelukt!

Bij mijn tweede zwangerschap ging ik weer overtijd. Dit keer is het me wél gelukt om de bevalling zelf op gang te brengen. Je leest het in de volgende blog >> vliezen breken stimuleren.

Scroll naar boven