Mijn jongste dochter had de Bibs speen. Ik had gehoord dat elke baby de Bibs speen fijn vindt. Aangezien mijn oudste de speen weigerde, besloot ik bij m’n tweede maar die Bibs speen te proberen. Groot succes. Een beetje te groot. Volledig verslaafd aan de speen. Hoewel ik eigenlijk helemaal geen voorstander was van de speen (om meerdere redenen), koos ik toch voor ‘gemak’. Toen ik las dat de Bibs speen slecht is en toch echt serieuzere negatieve effecten op het gebit en kaak kan hebben dan sommige andere spenen, ben ik mij er meer in gaan verdiepen.

Bibs spenen kaakafwijkingen

Er zijn in 2022 enkele berichten op internet en in het nieuws verschenen die suggereren dat de vorm van de BIBS speen de kaak van een baby kan vervormen.

De vorm van de BIBS speen is ontworpen om de natuurlijke vorm van de tepel van de moeder na te bootsen, waardoor het voor de baby gemakkelijker wordt om de speen te accepteren en te gebruiken. Tot op heden is er geen sterk wetenschappelijk bewijs dat dit waar is. Wat we wel weten is dat een bolvormige speen (zoals de Bibs-speen) schadelijker is voor de mondmotoriek dan een platte speen. Het is ook heel belangrijk om de juiste maat te kiezen.

Bibs speen slecht voor gebit

De Bibs speen is niet persé slechter voor het gebit dan andere spenen. Spenen in het algemeen kunnen nadelige gevolgen hebben voor het gebit.

Logopedist Maaske Treurniet heeft uitgelegd aan Editie NL dat de kaak in de breedte moet uitgroeien zodat tijdens het wisselen de tanden goed kunnen doorkomen. Bij veelvuldig en langdurig speengebruik ligt de tong van een kind vaak lager in de mond en dan drukt deze dus niet tegen het gehemelte aan. Die druk is juist belangrijk voor uit uitgroeien van die kaak in de breedte en is trouwens ook belangrijk voor een goede sliktechniek.

Alternatief Bips speen

Zelf ben ik na dit verontrustende nieuws toch direct overgestapt op een zogenoemde orthopedische speen. Dit werd aangeraden in de artikelen. Mijn dochter was toen 2,5 jaar en ik zat er eigenlijk sowieso al aan te denken om de speen te gaan afbouwen. Inmiddels is ze vlak na haar 3e verjaardag volledig gestopt met de speen. Hoe speenverslaafd ze ook leek, ze maakte de beslissing en is er direct mee gestopt zonder slag of stoot. Er zijn verschillende alternatieven voor de bibs speen als je wilt gaan voor een orthopedische speen. Bibs zelf heeft ook een orthopedische speen op de markt gebracht onder de noemer anatomische speen.

Anatomische speen Bibs
Orthopedische speen Difrax
Orthopedische speen Philips avent

Misschien vind je dit ook interessant:

Aanbiedingen spenen
Is de BIBS speen gevaarlijk?
Stoppen met de speen: afbouwen of cold turkey?

Scroll naar boven