Leuk buitenspeelgoed voor 1 tot 4 jaar: 25+ ideeën

Ik heb zelf twee energieke, nieuwsgierige meiden en deel in deze blog graag mijn favoriete buitenspeelgoedopties die hen urenlang plezier bezorgden in hun baby-, peuter- en kleutertijd. In deze blog vind je meer dan 25 ideeën gerangschikt op leeftijd. Ga direct naar: buitenspeelgoed 1 jaar, buitenspeelgoed 2 jaar, buitenspeelgoed 3 jaar, buitenspeelgoed 4 jaar.

Buiten spelen en de montessori-methode

Ik ben zelf voorstander van de montessori-methode. Buitenspelen volgens de Montessori-filosofie stimuleert niet alleen de fysieke vaardigheden van jonge kinderen, maar ook hun sensorisch en motorisch spel. Door buiten te spelen, kunnen ze hun zintuigen gebruiken om de wereld om hen heen te verkennen, terwijl ze tegelijkertijd hun motorische vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast vind het belangrijk om duurzame aankopen te doen. Oftewel: speelgoed dat langer mee gaat dan één zomer 😉. Dat zie je ook terug in de keuzes die ik maak qua speelgoed.

Buitenspeelgoed voor 1 jaar

Kleintjes van 1 jaar oud bevinden zich in een fase van ontdekking en sensomotorische ontwikkeling. Ze verkennen de wereld om hen heen door te voelen, te proeven en te ontdekken. Speelgoed dat veilig is en verschillende zintuigen stimuleert, zoals een water speelmat en zachte blokken, is ideaal voor deze leeftijd. Hieronder vijf buitenspeelgoed opties die bij ons een succes waren op éénjarige leeftijd.

 • Water Speelmat: Dit is écht één van de leukste dingen voor als het lekker warm is. Een waterspeelmat biedt sensorisch spel voor kleintjes van 1 jaar oud, terwijl ze veilig kunnen spelen en ontdekken. Megaleuk om zelf mee te spetten of lekker naar de kijken hoe je kleintje geniet. Je hebt matten waar je zelf wat water op legt, maar er zijn er ook die automatische sproeisystemen hebben.
 • Zachte Blokken: Zachte blokken zijn perfect voor jonge kleuters om te stapelen, te knijpen en te gooien.
 • Bakjes gevuld met water: dit is natuurlijk áltijd een succes. Bakjes en wat water. Vullen, overgieten, omgooien, stapelen, kopje thee geven aan mama of de popjes.
 • Zachte Speelmat met Sensorische Texturen: Een zachte speelmat met verschillende sensorische texturen zoals bobbels en reliëf is perfect voor baby’s van 1 jaar oud. Hiermee kunnen ze hun tastzin ontwikkelen terwijl ze veilig spelen.
 • Montessori Bal: Een zachte bal stimuleert de zintuigen van je kleintje en moedigt hen aan om te grijpen en te onderzoeken.

Denk trouwens ook aan bescherming tegen de zon voor je kleintje. In de schaduw laten spelen of als je kindje toch in de zon speelt denk dan aan goede zonnebrand (wij hadden deze als tip van het kinderdagverblijf), een zonnehoedje, zonnebril en/of uv-werend pakje zoals dit.

Buitenspeelgoed voor 2 jaar

Op 2-jarige leeftijd ontwikkelen kleuters hun balans en coördinatie verder. Ze beginnen hun motorische vaardigheden te verfijnen en genieten van actief spelen. Speelgoed zoals een water speeltafel, zandbak, loopfietsje en bellenblaas bieden hen de perfecte gelegenheid om deze vaardigheden te oefenen terwijl ze onwijs veel plezier hebben.

 • Spelen met water: water is áltijd goed. Het biedt uren speelplezier en stimuleert de zintuigen van kleuters van 2 jaar oud. Denk aan een grote bak met water of vul een paar plastic flessen met water. Een gietertje erbij of een paar bakjes (met gaatjes) of een klein serviessetje. Gegarandeerd plezier! Ik zou er zelf geen hele waterspeeltafel voor kopen, want er zijn talloze mogelijkheden om met water te spelen zonder zo’n tafel.
 • Zandbak: een zandbak is perfect voor kleuters om te graven, bouwen en ontdekken. En het blijft lang leuk!
 • Loopfietsje: een loopfietsje helpt kleuters van 2 jaar oud hun balans en coördinatie te verbeteren terwijl ze buiten spelen. Rondjes fietsen of lekker erop uit!
 • Bellenblaas: Kleuters zijn gefascineerd door bellenblaas en vinden het geweldig om bellen te blazen en te vangen. Urenlang speelplezier. Let wel op welke je koopt, want sommige maken vlekken in je kleren die er niet meer uit kunnen. Als je ineens donkere grijze vlekken op je kleding ziet, weet je waar het van komt 😊.
 • Moddertafel met gereedschap: hoewel ik niet zou investeren in een watertafel, is een moddertafel/modderkeuken wel een ultieme favoriet van mij en mijn kinderen. Je moet het niet erg vinden dat je tuin wat viezig wordt en als je er wat leuk gereedschap bij legt, moedig je sensorisch spel aan terwijl peuters graven, scheppen en gieten en allerlei brouwsels maken. Oneindig veel speelplezier. Wij hebben onze modderkeuken zelf gemaakt, met een wasbak en waterpompje erin. Maar mocht je er één kopen, doe dan een tafel die goed bestand is tegen weer en wind en vooral water 😉.
 • Stapelstenen: Dit is echt enorm leuk en veelzijdig speelgoed. Er kunnen dingen in verzameld worden, je zet het op je hoofd, je klautert eroverheen,  je springt eraf, je leert balanceren, je maakt een hoge stapel en durft erop te gaan staan en belangrijker nog: het blijft jaren leuk! En bijkomend voordeel: ook in de winter beleef je er binnen veel plezier aan.

Buitenspeelgoed voor 3 jaar

Kleuters van 3 jaar oud zijn vol energie en verbeeldingskracht. Ze genieten van actief spelen en beginnen te experimenteren met rollenspel en fantasie. Speelgoed zoals een schommel, trampoline, stepping stones en Pikler driehoek stimuleren hun actieve spel en helpen bij het ontwikkelen van klimvaardigheden en verbeeldingskracht.

 • Schommel: Een schommel is een klassiek buitenspeelgoed dat kleuters van 3 jaar oud eindeloos plezier biedt. Wij hebben een pergola gebouwd om een schommel in de tuin te kunnen hebben. Dat is één van de beste keuzes ooit geweest!
 • Trampoline: Een trampoline is ideaal voor kleuters om energie kwijt te raken en plezier te hebben in de tuin. En is het warm? Gooi een beetje water op de trampoline. Als je weinig ruimte hebt, is een kleine zoals dit fijn. Heb je meer ruimte, neem dan zeker een grote. Het gaat jaren mee en blijft een feest!
 • Stepping Stones: Dit soort balansstenen stimuleert kleuters om hun balans te verbeteren terwijl ze een leuk spel spelen. Je hebt prachtige soorten die zowel binnen als buiten een succes zijn en uitnodigen tot open ended spel. Denk aan Stapelstein of rivierstenen zoals dit.
 • Gonge schommeltol: dit is ook echt een favoriet van mijn kinderen. Je ziet ze ook wel op sommige kinderdagverblijven of scholen. Urenlang speelplezier!
 • Pikler driehoek: De Pikler driehoek moedigt kleuters aan om te klimmen en hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Wij hebben dit sinds de eerste verjaardag van mijn jongste en het blijft een succes, zowel binnen als buiten.
 • Balanceerparcours: Een balanceerparcours biedt kleuters van 3 jaar oud de kans om hun evenwicht te oefenen terwijl ze zichzelf uitdagen in de buitenlucht. Leg wat stenen en planken neer met een wobbel en wat ringen of stapstenen of bestel een set zoals dit. En bouwen maar! Een beetje spannend is ook fijn, vooral als je kan vallen op het zachte gras.
 • Waterbaan met trechters en sluizen: Een waterbaan met trechters en sluizen is een geweldige manier om het begrip van kleuters over waterstromen en zwaartekracht te vergroten, terwijl ze tegelijkertijd sensorisch spel ervaren. Zorg ervoor dat je gelijk een degelijk ding koopt, want dat vergroot het plezier voor je kind als het goed werkt en je kunt er dan meerdere jaren van genieten. Want het blijft nog lang leuk! We hebben een keer een ‘simpel, goedkoop’ item gekregen, maar dat werkte helaas echt niet en uiteindelijk heb je dan een stuk plastic wat nooit gebruikt wordt en wat je uiteindelijk, helaas, toch weer weggooit.

Buitenspeelgoed voor 4 jaar

Kleuters van 4 jaar oud zijn klaar voor nieuwe uitdagingen en creatieve spelletjes. Speelgoed zoals winkeltje spelen, een tent, oudhollandse spellen zoals klossen en stelten dagen hen uit en stimuleren hun creativiteit terwijl ze samen met vriendjes en vriendinnetjes spelen.

 • Klimmuur: Stimuleer hun klimvaardigheden met een kleine klimmuur in de tuin.
 • Tent/winkeltje/speelhuisje: Altijd leuk! Geef de kinderen een eigen plekje om te spelen en hun verbeelding te gebruiken. Zoals een speelhuisje, een tent, winkeltje met limonade. Urenlang speelplezier.
 • Oudhollands speelgoed: Daag ze uit met klassiek buitenspeelgoed zoals klossen, stelten, elastieken, stoepranden en hoelahoeps.
 • Springtouw: Laat ze springen en plezier maken met een springtouw in de buitenlucht.
 • Skippybal: Moedig balans en coördinatie aan met een skippybal waarop ze kunnen rondspringen.
 • Frisbee: Gooi samen een frisbee over en geniet van actief spel in de tuin of het park.
 • Vlieger: Leer ze vliegeren en laat ze genieten van de wind terwijl ze hun eigen vlieger besturen.
 • Bowlingset: Zet een eenvoudige bowlingset op en laat ze plezier hebben met het omverwerpen van de kegels.
 • Skeelers of rolschaatsen: Dit is natuurlijk ook een onwijze favoriet. En vanaf 4 jaar zeker een leuk cadeau om te geven!

Buitenspeelgoed voor in de tuin

Als je een tuin hebt, zijn de mogelijkheden voor Montessori-buitenspeelgoed eindeloos. Naast de eerder genoemde items, zijn er nog veel meer opties zoals een moestuinbak of een natuurlijke ontdekhoek. Maar ook binnenspeelgoed is prima mee naar buiten te nemen. Zo hebben wij altijd veel plezier met connetix buiten en parcoursjes met de pikler, glijbaan en stepping stones. Ik zelf heb een pergola gemaakt in de tuin waar we onwijs veel plezier aan beleven met schommels, rekstok, ringen, hangmat, klimtouw en voor mijzelf een optrekstang 😊. Dus mocht je de gelegenheid hebben een pergola in je tuin te bouwen: doen! Blijft járen leuk!

Ik hoop dat ik je met deze blog over buitenpeelgoed voor 1 t/m 4 jaar volop ideeen heb gegeven. Ik wens jullie een heel fijne lente en zomer volop genieten van eindeloos plezier. En buitenspeelgoed is leuk, maar er is buiten zelf ook al meer dan genoeg speelinspiratie van nature te vinden 😊. Laat ze vooral lekker genieten van alle avonturen die de buitenwereld te bieden heeft door erop uit te trekken en met stokken in waterplassen te porren, kikkervisjes te vangen, mooie dingen verzamelen in het bos, mandala’s te maken van steentjes en bladeren enz. enz. enz. Geef je kind ook eens een fototoestel mee of een verrekijker. Enjoy!

Scroll naar boven