Als je dit leest, vier je waarschijnlijk binnenkort een grote mijlpaal. De allereerste verjaardag van je (klein)kind! Een onvergetelijke dag! Als je op zoek bent naar een cadeau voor 1 jaar dat niet alleen leuk is, maar ook echt waarde toevoegt aan de ontwikkeling van de eenjarige ben je hier op de goede plek. Ik heb zelf twee kinderen en ik begrijp heel goed dat je niet zomaar iets wilt geven dat na een paar keer spelen in de hoek belandt. Het allerliefst geef je iets dat lang meegaat en waar de kleine echt plezier aan beleeft.

Cadeaus voor Baby’s van 1 Jaar

In deze gids vind je cadeau-ideeën voor 1-jarigen, zorgvuldig geselecteerd op basis van duurzaamheid en ontwikkelingsvoordelen. Elk item dat je hier vindt, komt voort uit onze eigen ervaring hier thuis. Ik weet dus zeker dat deze cadeaus niet alleen leuk zijn, maar ook echt de moeite waard! Veel plezier met het uitzoeken van een verjaardagscadeau en alvast een grote felicitatie voor die bijzondere eerste verjaardag! 🎉

Cadeau kind 1 jaar per ontwikkelgebied

Top 5 cadeau 1 jaar – motorische vaardigheden:

Een cadeau voor een kind dat 1 jaar wordt dat  gericht is op de motorische vaardigheden is al snel een succes. Een baby van 1 jaar begint de fijne en grove motorische vaardigheden te ontwikkelen. Fijne motoriek omvat activiteiten zoals grijpen en manipuleren van kleine voorwerpen, terwijl grove motoriek betrekking heeft op bewegingen zoals staan, lopen, klimmen en springen.

   1. Loopfiets: Een loopfiets is een geweldige keuze omdat het de baby aanmoedigt om te balanceren en te bewegen, wat de grove motoriek en evenwichtsgevoel stimuleert. Het is iets wat dagelijks gebruikt gaat worden, zodra ze het eenmaal onder de knie hebben! Echt een aanrader dus. Bovendien: kinderen die van jongs af aan ervaring opdoen met een loopfiets, kunnen gemakkelijker fietsen op een gewone fiets als ze daar aan toe zijn. Een leuke loopfiets is deze, die je eerst als driewieler gebruikt en daarna kunt ombouwen tot tweewieler. Een andere zeer praktische loopfiets voor 1 jaar is deze. Je kunt dan later overstappen op een echte tweewieler.  Crossen maar!
   2. Stapelen: Speelgoed met verschillende formaten ringen of blokjes die gestapeld kunnen worden, helpt bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en hand-oog coördinatie. Erg leuk is bijvoorbeeld stapelringen of een stapeltoren. De ringen vergen iets meer coördinatie, de bakjes van een stapeltoren blijven langer functioneel. Denk bijvoorbeeld aan gebruiken in bad of in de zandbak of om dingen in te sorteren. En de hoogte is natuurlijk ook altijd magisch voor de kleine!
   3. Pikler driehoek: dit is een fantastische klimdriehoek die je kind op een veilige en haalbare manier aanmoedigt om te klimmen en te ontdekken, wat de grove motoriek en ruimtelijk inzicht bevordert. Op eigen tempo klimt de kleine stap voor stap steeds wat hoger. Daarna is de lol om er overheen te klimmen. Extra leuk als je er een glijbaan bij hebt om vanaf te glijden op de buik. Nog wat later ervan afspringen. Of eronder gaan zitten met een kleed eroverheen als hutje. Een aanrader is deze en als je meer wilt weten over het vinden van een veilige en goede pikler driehoek kan je deze blog lezen.
   4. Stapelstein blokken: Deze blokken zijn absoluut geweldig omdat ze echt open-ended play bevorderen. Je kind kan ermee balanceren, stapelen, maar ook op het hoofd zetten, als bakjes gebruiken, spelletjes mee spelen, en nog veel meer. De mogelijkheden zijn echt eindeloos, en je zult zien dat je kind z’n eigen verbeeldingskracht gebruikt en creativiteit laat zien terwijl hij/zij met deze veelzijdige blokken speelt. Binnen en buiten en nog heel veel jaren want hier is het nog steeds volop plezier!
   5. Sorteerspeelgoed met gaten en vormen: Dit soort speelgoed helpt bij het ontwikkelen van de hand-oog coördinatie en het begrip van vormen en kleuren. En: het blijft zó lang leuk! Prachtig om te zien hoe kinderen al van jongs af aan over een groeimindset beschikken. Blijven proberen en daarna het succesmoment beleven. Heerlijk! Een old school vormenstoof zoals deze is echt gegarandeerd plezier! Maar bijvoorbeeld een sorteerspel zoals dit ook.
  cadeau baby 1 jaar stapelringen

  Top 3 cadeau kind 1 jaar: cognitieve ontwikkeling

  Baby’s beginnen de wereld om hen heen te begrijpen door middel van zintuiglijke waarneming, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. Ook als ze 1 jaar zijn speelt dit een grote rol. Speelgoed dat hun nieuwsgierigheid prikkelt en hun denkvermogen stimuleert, is daarom er goed om te geven.


    1. Houten Puzzels: Eenvoudige houten puzzels met grote stukken helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en ruimtelijk inzicht. Een paar aanraders vanuit eigen ervaring: noppenpuzzels zoals deze of deze set, vormenpuzzels zoals deze, of lagenpuzzels zoals deze.
    2. Sorteerspeelgoed: Speelgoed waarbij de baby objecten op grootte, vorm of kleur kan sorteren en stapelen, bevordert de cognitieve ontwikkeling. Onze meest favoriete cadeautips voor 1 jaar zijn: bakjes met poppertjes en deze superuitgebreide set.  
    3. Baby boekjes: Zachte, stoffen boekjes met felle kleuren of juist zwart-wit en texturen moedigen je kind aan om te kijken, voelen en ontdekken. Ook voorlezen is al érg leuk en nuttig op deze leeftijd, dus zeker een aanrader om een leuk boekje cadeau te geven op de eerste verjaardag. Een aantal van onze favorieten: boeken met flapjes zijn altijd leuk zoals deze met stof, interactieve boekjes zoals dit en deze was lange tijd ook een groot succes bij ons.
   baby boekjes cadeautip 1 jaar

   Top 3 cadeautips 1 jaar: sociaal-emotionele ontwikkeling

   Kinderen van net 1 jaar beginnen emoties te herkennen en te reguleren, en ze ontwikkelen ook hun sociale vaardigheden door interactie met anderen.

     1. Speelgoedkeukentje: Rollenspellen met keukenspeelgoed kunnen je kind helpen bij het begrijpen van sociale rollen en interacties. Maar het is veel meer dan dat. Want het vergt ook motorisch en cognitief allerlei vaardigheden van je kind. Dit was het grote verjaardagscadeau voor mijn eerste dochter haar eerste verjaardag. En nog steeds, zes jaar later, nemen we nog geen afscheid.
     2. Dokterssetje: Een dokterssetje is een superleuke toevoeging aan de speelgoedcollectie van een 1-jarige, omdat het rollenspel en verbeelding bevordert. Knuffels en familieleden verzorgen: áltijd leuk! Let uiteraard op of de inhoud van het koffertje past bij de leeftijd van 1 jaar. Een aanrader die we hiervan vanaf de eerste verjaardag in gebruik hebben (en nog steeds volop in gebruik is met wat aanvullingen zoals verband en zalf) is deze.
     3. Poppen en knuffels: Spelen met poppen en knuffels is niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam voor een 1-jarige. Het stelt de kleine in staat om emoties te herkennen en te imiteren. Door voor poppen te zorgen en ermee te spelen, leren ze empathie en verbeteren ze hun communicatieve vaardigheden, wat essentieel is voor hun algehele ontwikkeling.

    cadeau kind 1 jaar speelgoedkeukentje

    Ik hoop dat ik je volop inspiratie heb gegeven met deze gids voor een prachtig verjaardagscadeau voor de eerste verjaardag. Door speelgoed te kiezen dat aansluit bij de ontwikkelingsbehoeften van een 1-jarige, maak je niet alleen hun speeltijd leuker, maar help je ook bij hun groei en ontwikkeling. En in deze gids staan bovendien speelgoedtips die voor jarenlang plezier gaan zorgen, dat weet ik uit ervaring 😊. Heel erg veel plezier en alvast van harte gefeliciteerd!!!

    Scroll naar boven