Duo buggy: welk type duowagen kiezen en waar nog meer op letten?

Ik wilde altijd al een artikel schrijven over de duowagen die ik had toen mijn kinderen nog klein waren. Op advies van een andere moeder heb ik toen, zonder al te lang nadenken, deze duowagen gekocht. Ik ben er altijd zó extreem blij mee geweest. Ik gun eigenlijk iedereen zo’n fijne wagen en nadat wij de wagen ruim 5 jaar gebruikt hadden kon ik er een ander gezin ook nog blij mee maken. In dit artikel deel ik wat insider-tips en details waar je op kunt letten bij het maken van de juiste keuze voor een duo buggy / duowagen voor jou en je kleintjes.

Duowagen: naast elkaar, achter elkaar of boven elkaar?

Je hebt zowel tandem- als zij-aan-zij modellen. Ik had zelf een tandem-model duowagen waarbij de kinderen boven elkaar zaten en daar was ik waanzinnig blij mee. Je past door iedere deur, je vouwt het gemakkelijk op, neemt weinig ruimte in beslag in je huis en vooral: het is heel wendbaar. Een extra voordeel is dat je de wagen al vanaf je eerste pasgeboren baby kunt gebruiken en vervolgens kunt blijven gebruiken tot je een kleuter en peuter hebt.

De tandem duo buggy, waarbij de zitjes boven elkaar zijn geplaatst zoals deze en zoals dit, is dus mijn persoonlijke favoriet. Het biedt een gestroomlijnde oplossing, waarbij je kleintjes een duidelijk zicht hebben zonder je eigen looprichting te belemmeren. Het manoeuvreren door drukke gebieden verloopt soepel.

De tandem duowagen waarbij kinderen achter elkaar zijn geplaatst, neemt wat meer lengte in en je bent zelf wel erg ver van je voorste kind af. Deze heb ik zelf dus nooit overwogen.

Zij-aan-zij duo buggy’s (dubbele wagens) hebben hun eigen charme, vooral als je kleintjes van interactie houden naast elkaar (al hadden ze die bij mij zeker ook in de tandem buggy). Wel moet je rekening houden met bredere doorgangen. Het grootste nadeel vind ik zelf echt de breedte. Niet alleen door de straten, maar ook als je de buggy gewoon thuis neer wilt zetten zonder in te klappen. Ook in je auto neemt het meer ruimte in beslag.

Duo buggy baby en peuter

Als je een mooie wagen hebt en je bent zwanger van de tweede, dan kan je je afvragen of je een nieuwe wagen moet kopen of een meerijdplankje. Zelf overwoog ik ook verschillende opties, want om van mijn kinderwagen een duo-wagen te maken voor baby en peuter, moest ik nog wat uitbreidingen aanschaffen. En ook hier ben ik weer zó dankbaar voor de keuze die ik heb gemaakt.

Cocoon/carrycot 

In mijn wagen kon voor de baby een soort draagbaar babynestje (ook wel cocoon/carrycot genoemd) en de peuter kon erboven zitten. En dat ding was ronduit geweldig. Ook dat kan ik echt iedereen aanraden, het tilt zo fijn en gemakkelijk (heeeel wat beter dan een maxicosi ;)) en je tilt je kleintje zo slapend uit de wagen. Fantastisch.

Toen de baby uit de zogenoemde carrycot gegroeid was, kon ze op het zitje onderop de wagen (hetzelfde zitje waar de peuter voorheen bovenop de wagen had gezeten). De peuter kon toen in het grote zitgedeelte zitten.

Ook was het ideaal dat het handvat van mijn wagen heel laag kon, zodat grote zus af en toe ook haar kleine zusje kon duwen. En het zonnescherm was zo groot, dat het over beide kinderen heen kon. Ook zoiets wat erg fijn is.

Tot slot is het top als je óók nog veel ruimte hebt voor boodschappen onderin.

Meerijdplankje voor kleuters: niet mijn keuze, en hier is waarom

Ik zou persoonlijk nooit voor zo’n meerijdplankje of zitje gaan. Het zit in de weg voor je eigen benen, alleen dat al! Veel kleuters vinden het ook niet supercomfortabel las ik op fora en het op- en afstappen kan een gedoe zijn. Dan weer erop, dan weer eraf 😉.

Tips om op te letten bij aanschaf van een duowagen

  • Vouwt de wagen gemakkelijk op:Dit is voor mij persoonlijk toch wel één van de belangrijkste dingen. Een duo buggy die makkelijk opvouwt, is als een kleine reddingsboei. Tandem buggys zijn vaak compacter bij het opvouwen, perfect voor die onverwachte momenten waarop je snel moet handelen.
  • Handvat omlaag voor kleine chauffeurs: Uit Eigen Ervaring: Niets is schattiger dan de oudere broer of zus die de jongere voortduwt. Zorg ervoor dat de duo buggy een handvat heeft dat omlaag kan. Het zorgt niet alleen voor kostbare momenten, maar het geeft de oudste ook een gevoel van betrokkenheid.
  • Comfortabel voor iedereen: Test de zitplaatsen uit. Is er voldoende beenruimte voor beide kinderen? Zitten ze comfortabel? Het gaat natuurlijk niet alleen om het gemak van mama, maar ook om het comfort van de kleintjes.
  • Ruimte voor avontuur: Overweeg hoeveel ruimte je kleintjes nodig hebben. Zij-aan-zij duo buggys bieden meer individuele ruimte, terwijl tandem modellen handiger kunnen zijn in drukke straten. Denk aan het evenwicht tussen comfort en wendbaarheid.
  • Opberggemak: Check de opbergmogelijkheden. Als moeder weet je dat je nooit genoeg opbergruimte hebt. Een handige en vooral ruime opbergmand onder de wagen wil je gewoon sowieso hebben!

Kortom: bij het kiezen van de juiste duo buggy of duowagen, laat je leiden door functionaliteit en ook door het plezier dat het jou en je kleintjes brengt. Want de beste wagen is niet alleen een vervoersmiddel, maar een metgezel in jullie dagelijkse avonturen!

Scroll naar boven