Geboorteplan met pictogrammen voorbeeld

Dit is mijn geboorteplan voorbeeld. Even een hele korte achtergrond: voor mijn eerste bevalling had ik een uitgeschreven document van ruim 2 A4. Voor mijn 2e bevalling besloot ik een beknopt, overzichtelijk geboorteplan met pictogrammen te maken. Ik nam het plan van Cardemom.be als voorbeeld en maakte toen dit plan.

 

Geboorteplan pictogrammen: to-the-point en overzichtelijk

Op basis van mijn eerste bevalling wist ik heel goed wat ik belangrijk vond. Zo stond in mijn plan van twee jaar ervoor dat ik zoveel mogelijk met mijn vriend alleen wilde zijn. Daar ben ik behoorlijk op terug gekomen. Ik wilde dit keer juist heel graag begeleiding zodat ik mij beter zou kunnen ontspannen. Ook wilde ik duidelijk benoemen dat ik het liefst motiverende woorden wilde horen om mij van pijnstilling af te praten, mocht ik daar om vragen. Ik wilde dat ze me vertrouwen zouden inpraten in mijn eigen lichaam. Tot slot wilde ik zo min mogelijk synthetische oxytocine (die ik tijdens mijn inleiding van twee jaar ervoor wel had gehad). Dat komt allemaal terug in onderstaand geboorteplan.

Pictogrammen nuttig voor de verloskundige/gynaecoloog

Mijn 2e bevalling ging ontzettend snel (binnen 2 uur). En dit beknopte plan heeft ervoor gezorgd dat de verloskundige toch op het moment suprême nog kon handelen naar mijn voorkeuren. Dat was ontzettend fijn! Ze waren pas bij mij vlak voordat ik echt ging bevallen en zagen bijvoorbeeld in mijn overzicht dat ik hulp wilde bij het vinden van een optimale bevalpositie. Ze hebben met al mijn wensen rekening gehouden voor zover dat mogelijk was.

Geboorteplan downloaden in PDF

Heb je exact dezelfde voorkeuren als ik? Voel je vrij om mijn geboorteplan te gebruiken.

  • Je kunt het invulde geboorteplan downloaden in PDF met dezelfde beschrijvingen erbij, maar zonder onze namen erin verwerkt.
  • Je kunt het geboorteplan downloaden in PDF met enkel dezelfde pictogrammen. De beschrijvingen kun je dan naar eigen wens invullen.
  • Wil je zelf een geboorteplan maken met soortgelijke pictogrammen maar dan anders? Lees dan verder.

Andere geboorteplan pictogrammen

Ben je handig met opmaakprogramma’s en wil je zelf aan de slag? Dan kan je op de website Cardemon gratis 53 geboorte pictogrammen downloaden. Je kunt ze natuurlijk ook afdrukken, uitknippen en opplakken.

Geboorteplan tips

  • Zet je belangrijkste wensen bovenaan.
  • Gebruik zo min mogelijk woorden.
  • Gebruik pictogrammen voor een snel overzicht.
  • Wees je bewust van het feit dat een ‘plan’ eigenlijk onmogelijk als het om bevallen gaat. Vandaar de term geboortevoorkeuren in mijn documenten.
  • Denk na over verschillende scenario’s. Wat zou je willen bij een thuisbevalling, ziekenhuisbevalling, inleiding, keizersnede.
  • Bekijk zoveel mogelijk voorbeelden om zelf een idee te krijgen van je wensen.
  • Neem het plan door met je partner, zodat deze ook volledig op de hoogte is en de zorgverleners kan herinneren aan je wensen.

Aanrader om te lezen:

https://mooiemama.com/welke-kleding-trek-aan-tijdens-bevalling/

Ik wens jullie een prachtige, voorspoedige bevalling toe!

Scroll naar boven