Harde buiken aan het einde van je zwangerschap

In dit artikel vind je de meest gestelde vragen over harde buiken aan het einde van de zwangerschap en mijn eigen ervaring met harde buiken tijdens mijn zwangerschappen. Zijn het nou harde buiken of weeën? En wat als je harde buiken om de 3 minuten hebt? Of aanhoudende harde buiken?

Wat zijn harde buiken?

Een harde buik is een samentrekking van je baarmoederspier. Vooral in het 2e en 3e trimester ervaren vrouwen harde buiken. Een harde buik wordt ook wel oefenwee genoemd, omdat je baarmoeder oefent met het samentrekken.

Hoe voelt een harde buik?

Je buik voelt gespannen aan. Dit kan lang of kort duren. Harde buiken zijn meestal pijnloos, maar het kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Als het wel pijn doet en voelt als een golfende beweging met een piek, dan kan het een wee zijn.

Mijn eigen ervaring was dat harde buiken pijnloos waren. Ik had vooral harde buiken als ik een snelle beweging maakte of in een aardig tempo een trap opliep of een wandeling maakte.

Meer harde buiken aan het einde van de zwangerschap

Sommige vrouwen hebben heel veel harde buiken aan het einde van de zwangerschap. Een ander ervaart helemaal geen enkele harde buik. Het zegt helemaal niets over hoe snel je de bevalling kunt verwachten. Een vrouw kan wekenlang vele harde buiken hebben en overtijd gaan en een andere vrouw kan bevallen zonder dat ze ooit een harde buik gevoeld heeft. En daartussenin bevind jij je waarschijnlijk.

Hoe komt het dat je meer harde buiken ervaart aan het einde van de zwangerschap?

Het is allemaal wat krapper in je buik en bij de minste geringste beweging van je kleintje kan een harde buik getriggerd worden.
Je baarmoeder gaat ook oefenen met samentrekken voor het echte werk. Al met al kan je vaker last krijgen van harde buiken. Je kunt iets meer rust nemen, dan trekken ze vaak snel weg.

Aanhoudend harde buik aan het einde van de zwangerschap

De harde buiken kunnen wat langer aanhouden aan het einde van de zwangerschap maar het kan ook zijn dat ze in elkaar overgaan waardoor het voelt alsof ze aan blijven houden. Je kunt even rustig gaan liggen en ontspannen om te voelen of ze wegtrekken.

Zijn harde buiken schadelijk voor mijn kindje?

Harde buiken op zichzelf kunnen geen kwaad. Vaak zijn het oefenweeën, maar harde buiken kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld beweging van je kindje, stress, een volle blaas, een blaasontsteking, inspanning. Je kunt het altijd even navragen bij je verloskundige of gynaecoloog als je twijfelt. Vaak helpt het om wat meer rust te pakken en te ontspannen.

Harde buiken of weeën?

Het belangrijkste verschil tussen harde buiken of weeën is dat de eerste onregelmatig en pijnloos zijn en weeën komen met regelmaat en nemen toe in pijn. Soms kan een harde buik wel een stekend gevoel geven of een klein beetje pijnlijk aanvoelen. Een wee voelt anders. Het kenmerkende van een wee in je buik voelen is dat het een golfende, krampende pijn is die steeds heftiger wordt totdat je een piek ervaart. Daarna ebt de pijn weer weg.

Tijdens mijn tweede bevalling had ik de nacht voorafgaand aan de bevalling veel harde buiken die steeds regelmatiger werden. Daarna begonnen ze gevoeliger te worden. Ik heb het dus echt ervaren als harde buiken die overgingen in weeën.

Harde buiken kunnen dus zeker een voorteken zijn van een bevalling, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Ook zonder harde buiken kan een bevalling beginnen.

Harde buiken om de 3 minuten

Ervaar je al een poos lang harde buiken om de 3 minuten en heb je het idee dat dit wel eens de bevalling zou kunnen zijn? Bel dan vooral je verloskundige of gynaecoloog. Zie ook mijn ervaring in het stukje hierboven. Bij mij ging het aardig snel en had ik al veel ‘harde buiken’ gerommel gehad die overgingen in weeën die in het begin nog goed te verdragen waren.

Veel harde buiken begin bevalling

Ik had in de nacht voorafgaand aan mijn bevalling heel veel harde buiken. Pijnloos, maar het hield me wel wakker. Ik vond het wel fijn voelen, dit is nou wat ze rommelen noemen dacht ik toen. Toen ik naar het toilet ging had ik na het plassen wat rozig slijm. Na een paar uur werden de harde buiken gevoeliger en ik had het idee dat er regelmaat in kwam. Na een volgende plassessie had ik een beetje rood bloed.

Zelf had ik nog niet door dat dit toch echt duidelijk het begin was (ik liep met langdurig gebroken vliezen en had eigenlijk de hoop al opgegeven dat op het laatste moment mijn weeën uit zichzelf zouden beginnen). Maar die ochtend had ik toch echt weeën die ik een beetje weg moest puffen en twee uur later beviel ik 😊.

Ik wens jullie een prachtige bevalling en ontmoeting toe

Scroll naar boven