Stap voor stap uitleg hoe je een behangcirkel zelf kunt maken op een MDF paneel. Zo kun je de cirkel nog eens verplaatsen als je wilt. Prachtige wanddecoratie voor de kinderkamer.

Benodigdheden

Hartendief mini behang 95 diameter
MDF plaat 1-zijdig wit gelakt 244×122 cm 3 mm
Perfax Behangrandenlijm
Behangspatel
Tesa dubbelzijdig tape
Bovenfrees of decoupeerzaag
Schuurblok
Spijker
Houten lat 1 m.
Potlood/pen
Tissues

Stap 1: Hartendief behangcirkel kiezen

Dit is de leukste stap. Kies een mini behangcirkel van Hartendief uit die jij wilt hebben! Wij hebben de beren en het roodborstje gekozen.

Stap 2: boodschappenlijstje bouwmarkt

Koop een MDF plaat 1-zijdig wit gelakt van 244×122 cm. Op deze laklaag komt de behangcirkel. De laklaag zorgt ervoor dat het vocht van de behanglijm niet door het MDF wordt opgezogen. Wij hebben gekozen voor een MDF plaat van 3 mm. Je kunt natuurlijk ook dikkere platen kiezen als je dat mooier vindt.

Je kunt een stuk van deze plaat laten afzagen in de bouwmarkt zodat je een stuk hebt van 110×110. Dat is ruim voldoende voor de 95 cm diameter van de behangcirkel. Nog mooier is het natuurlijk als ze de plaat in de bouwmarkt al rond kunnen zagen. Dan ben je direct klaar en kun je door naar stap 4.  Helaas kon dat bij onze bouwmarkt niet.

Koop ook de rest van de benodigdheden die je nog niet in huis hebt.

Stap 3: cirkel zagen uit de MDF plaat

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Een mooie behangcirkel uit het MDF zagen.

MDF cirkel decoupeerzaag

Met een bovenfrees en een cirkelgeleider

Dit is de eenvoudigste manier om een goede behangcirkel te krijgen. Wij hadden echter geen beschikking tot een bovenfrees, dus vandaar dat deze handleiding verder gaat met de uitleg hoe je een cirkel maakt met een decoupeerzaag.

Met een decoupeerzaag

Ik heb geluk dat een goede vriend van mij een meubelmaker diploma heeft. Hij heeft de cirkel gemaakt. Dit is de manier waarop hij het heeft gedaan.

 • Bepaal het middelste punt van de MDF plaat.
 • Sla een spijker precies in het midden.
 • Haal de spijker er weer uit en sla je de spijker in een houten lat.
 • Bevestig vervolgens de lat met de spijker op precies dat voorgeslagen spijkergat in het midden van de MDF plaat.
 • Check of de lat soepel rond kan draaien over de plaat. Dit is namelijk je hulpmiddel om de ronde cirkel af te tekenen.
 • Meet een straal van 47,5 cm vanaf het middelpunt van de spijker. Houd daar je potlood vast en draai vervolgens de lat rond. Je hebt nu een ronde cirkel met de diameter van 95 cm op de plaat.
 • Zaag vervolgens deze cirkel uit met de decoupeerzaag.
 • Schuur de randen nog wat extra rond met een schuurblokje.

Stap 4: behangcirkel op de MDF plaat bevestigen

Nu komt een spannend moment. De behangcirkel op de MDF plaat plakken. Het is handig om dit met twee personen te doen. Wij hebben dit eerst even geoefend op een reststuk van de MDF plaat.

Qua behanglijm hebben wij de Perfax Behangrandenlijm gebruikt. Dat zit in een handige fles met borstel erop. Het voordeel van deze lijm is dat je de behangcirkel nog een beetje kunt schuiven als je het niet direct goed plakt.

vliesbehang op MDF plaat

Stap voor stap uitleg

behangcirkel MDF voorbereiding

 • Leg de 2 losse delen van de behangcirkel uit en leg er wat zwaars op. Zo haal je de krul een beetje uit de behangcirkel wat het gemakkelijker maakt om het behang op de plaat te plakken.
 • Leg een doos met tissues klaar (zodat je overtollige lijm weg kunt halen)
 • Smeer de wit gelakte kant van de MDF cirkel in met de behanglijm. Met de borstel kun je het goed uitsmeren, zo gelijkmatig mogelijk.
 • Ga vervolgens met de behangspatel heel licht over de behanglijm heen. Zo strijk je het overal goed glad. Let op dat je niet te hard drukt, want dan haal je alle lijm er weer van af.
 • Pak vervolgens één deel van de behangcirkel en breng de middelste rand vlak boven het gaatje van de spijker. Je weet dat je dan op het middelpunt zit.
 • Werk dus van binnen naar buiten met het neerleggen van de halve cirkel.
 • Je kunt de behangcirkel een beetje verschuiven of het er helemaal afhalen als je scheef blijkt te zitten en het opnieuw doen.
 • Pak vervolgens deel twee van de behangcirkel en doe precies hetzelfde. Zorg dat de randen goed dicht tegen elkaar aansluiten.
 • Zitten de twee delen goed? Druk dan voorzichtig aan met je handen en strijk vervolgens met een schone behangspatel van binnenuit naar de randen van de cirkel. Let op dat de twee helften niet van elkaar afraken.

hartendief behangcirkel op MDF

Stap 5: ophangsysteem kiezen voor het wandpaneel

Het allerlaatste wat je moet doen voordat je kunt genieten van deze prachtige behangcirkel aan de muur, is bepalen welk ophangsysteem je gebruikt om de cirkel aan de muur te bevestigen.

Omdat wij voor een dunne MDF plaat hebben gekozen en geen ruimte tussen de plaat en de wand willen, hebben we gekozen voor dubbelzijdig tape. Als je een dikkere MDF plaat neemt, zou je dit natuurlijk ook kunnen vastschroeven.

En dat was de uitleg! Wij zijn ontzettend blij met deze prachtige muurdecoratie voor onze kinderkamer. Bekijk hier de volledige decoratie van de kinderkamer.  Als jij dit ook gaat maken, deel dan vooral het resultaat! Vind ik heel erg leuk om te zien. Veel succes! 

Scroll naar boven