In deze blog lees je welke maat luiers je nodig hebt en hoeveel luiers maat 1 en hoeveel pakken van maat 2. Daarnaast nog een aantal zeer praktische tips die je kraamhulp je misschien niet vertelt. 

Hoeveel luiers maat 1? 

Hoeveel pakken luiers maat 1 kun je het beste inslaan voordat je baby geboren is? Mijn advies is twee pakken. Deze luiers gaan van 2-5 kg ongeveer. In het begin verschoon je nog behoorlijk vaak luiertjes, maar je kindje groeit ook heel hard. Voorkom dus dat je teveel pakken maat 2 vooraf aanschaft, want het is zonde als je ermee blijft zitten. Er zijn dit soort deals, maar laat je niet verleiden meer pakken te kopen dan je nodig hebt van één maat.

Hoeveel luiers per dag newborn?

Ik heb in een andere blog een helder overzicht van hoeveel luiers per dag je nodig hebt.
De eerste weken controleer je na iedere voeding het luiertje en in de kraamweek temperatuur je je kindje ook bij iedere luiercheck. De eerste plasjes zijn geconcentreerd en dus ook wat sterker qua geur, dus een schoon luiertje is dan heel fijn. Bovendien wil je kraamverzorgende graag weten hoeveel plas- en poepluiers je kleintje had in de nacht. Je komt dan uit op zo’n 10 luiers per dag newborn

Later zal er steeds wat meer tijd tussen de verschoningen gaan zitten en heb je dus minder luiers nodig. Het advies is dan om ongeveer om de 4 uur de luier te verschonen. Je komt dan uit op gemiddeld 6 luiers. 

Welke maat luiers voor een pasgeboren baby?

Het hangt natuurlijk een beetje af van het geboortegewicht van je kleintje, maar over het algemeen passen de meeste pasgeboren baby’s luiers maat 1. Al snel groeien ze eruit en zijn ze toe aan luiers maat 2, die ze al vanaf 4 kilo passen. Als je kindje een kleintje is of wat eerder geboren, dan zal je gebruik maken van maat 0.

Hoeveel luiers maat 2 kan je het beste inslaan?

Als je het fijn vindt, kan je ook alvast luiers maat 2 inslaan. Je gaat deze sowieso nodig hebben natuurlijk en ook voor langere tijd. Ze zijn vaak geschikt voor kindjes van 4-8 kg. Het is niet nodig om superveel in te slaan vooraf. 

Je zult niet snel zonder luiers zitten, helemaal niet omdat je heel gemakkelijk online je luiers kunt bestellen en altijd deals hebt. Voordeel is ook dat je niet hoeft te slepen met die pakken luiers en de dozen waarin ze bezorgd worden zijn (als je kindje wat ouder is) direct heel leuk speelmateriaal. 

Welke luiers zijn het beste?

Als het je eerste kindje is zal je merken dat je een eigen voorkeur voor luiermerk ontwikkelt. Sommige ouders zweren bij Pampers en weer anderen bij bijvoorbeeld eigen merk van Kruidvat of Etos. Tip: sla ook daarom niet teveel in!

De geur kan variëren maar ook het gebruiksgemak en de pasvorm. Sommige kindjes lekken sneller door in het ene merk dan de ander. Dat is dus heel persoonlijk en wat bij jullie past zal je snel genoeg ontdekken als je in het begin een aantal verschillende soorten loopt. 

6 expert tips voor het verschonen van luiers

Nu je hier toch bent heb ik nog een paar superhandige tips qua luiers verwisselen voor beginners! Sommige dingen wisten wij namelijk pas veel later :). Dus screenshot of print het uit, want ze zijn echt wel nuttig. 

  1. Veel luiers hebben een urine indicator waardoor je aan kleurverandering kunt zien of je kindje geplast heeft en/of hoe vol de luier is. Dat scheelt al snel een hoop aan/uitkleden.
  2. Leg de nieuwe luier alvast onder de oude luier vóórdat je die open maakt en afdoet. Dan hoef je enkel de vuile luier weg te trekken na het schoonmaken en kan er tussendoor geen ongelukje op je verschoonkussen gebeuren. 
  3. In de beginweken kan je zogenoemde ‘spuitluiers’ verwachten. Dat is behoorlijk vloeibare ontlasting. De supertip van onze eerste verloskundige was om wat van de cellofaan matjes uit het kraampakket te bewaren en die eronder te leggen. Wij zijn dat blijven doen het eerste jaar en kochten dus zelf nog een extra pak
  4. Nog zo’n ultieme tip bij spuitluiers is dat rompertjes niet voor niets van die speciale schoudertjes hebben. Je kunt de romper naar beneden trekken over de schouders, zodat je de romper niet over het hoofd hoeft uit te doen als deze heel vies is door een spuitluier.
  5. Let op dat je het randje bij de beentjes altijd naar buiten vouwt met je vinger nadat je de luier hebt aangedaan. Dat zorgt voor minder snel doorlekken.
  6. Tijdens het temperaturen kan er ook nog wel eens een ongelukje gebeuren. Wat handig is om te doen is je kindje op de zij leggen en de luier enkel van de zijkant open te maken om te temperaturen. Mocht je kindje gaan plassen of poepen, dan kan je direct de luier dichthouden. 

Wegwerpluiers of wasbare luiers en billendoekjes?

Naast wegwerpluiers kun je natuurlijk ook kiezen voor wasbare luiers. Een stuk duurzamer, maar je moet er wel goed over nadenken of je het ziet zitten.

Zelf hebben wij het niet gebruikt, maar wel op den duur gekozen voor herbruikbare billendoekjes en toetendoekjes. Ik was echt een grootverbruiker wegwerpdoekjes en voelde me er behoorlijk slecht bij. Een keer geïnvesteerd in de herbruikbare doekjes en zeer tevreden over! Wij hebben deze set en ik heb ook nog een extra set gekocht met gekleurde doekjes. Die laatste gebruiken we aan tafel voor de handjes en het gezicht en de witte doekjes voor de billetjes. Het voelt veel fijner, zonder al die toevoegingen en het scheelt uiteindelijk heel veel geld want ze gaan al jaren mee nu.

Kleding bevalling: hier moet je op letten
Scroll naar boven