Wil je weten hoeveel luiers per dag je kunt verwachten? In dit overzicht zie je per leeftijd het gemiddelde aantal luiers per dag. Ook geef ik er wat uitleg bij. Op basis hiervan kan je zelf berekenen wat je ongeveer kwijt zult zijn aan luiers in het eerste jaar en de jaren erna.

Hoeveel luiers per dag heb je nodig? 

Hoe jonger je kind, hoe meer luiers ze gebruiken. In de eerste weken, verschoon je na iedere voeding. Op die manier kun je ook goed in de gaten houden hoeveel je kindje plast.

Naarmate de eerste maanden verstrijken, krijg je vaak een ritme van voor en/of na het slapen verschonen. Voor een baby van een half jaar komt je dan gemiddeld uit op 6 luiers.

Als je kind 1 jaar is, is deze vaak nog niet zindelijk. De luiers zijn wat groter en je kind poept minder vaak, ook door de vaste voeding die je kind inmiddels krijgt. Je hebt daardoor net iets minder luiers nodig. Voor een dreumes kom je dan gemiddeld uit op 5.

In de leeftijd van 2 tot 4 jaar worden de meeste kinderen zindelijk. Vaak zijn kinderen op gegeven moment in de nacht nog niet zindelijk als ze overdag al wel zindelijk zijn. Je gebruikt dan enkel ’s nachts nog een luier. In die peuterperiode ga je van gemiddeld 4 luiers naar 1 luier.

Hoeveel luiers per dag newborn?

De eerste weken controleer je na iedere voeding het luiertje en in de kraamweek temperatuur je je kindje ook bij iedere luiercheck. De eerste plasjes zijn geconcentreerd en dus ook wat sterker qua geur, dus een schoon luiertje is dan heel fijn. Bovendien wil je kraamverzorgende graag weten hoeveel plas- en poepluiers je kleintje had in de nacht. Je komt dan uit op zo’n 10 luiers per dag newborn

Later zal er steeds wat meer tijd tussen de verschoningen gaan zitten en heb je dus minder luiers nodig. Het advies is dan om ongeveer om de 4 uur de luier te verschonen. Je komt dan uit op gemiddeld 6 luiers per dag

Schema aantal luiers op een dag per leeftijd

LeeftijdHoeveel luiers per dag (gemiddeld)
Pasgeboren baby10 luiers
Baby 6 maanden6 luiers
Dreumes 1 jaar5 luiers
Peuters 2 – 4 jaar4 luiers
Gemiddeld aantal luiers op een dag per leeftijd

Tip: bekijk voordeeldeals want dat scheelt veel geld

Er zijn dit soort deals, maar laat je niet verleiden tevéél pakken te kopen dan je nodig hebt van een bepaalde maat. In mijn blog over luiers maat 1 schrijf ik daar meer over.

Kosten per maand voor luiers

Volgens het NIBUD ben je het eerste jaar gemiddeld €36,50 per maand kwijt aan luiers. Je gaat dan uit van 12 cent per luier voor een jaar lang in de babyperiode met een gemiddelde van 10 luiers.

Lees verder

In een eerdere blog schreef ik hoeveel luiers je nodig hebt van maat 1 en maat 2. In dat blog staan nog meer tips, zoals welke maat je nodig hebt en welke het fijnst zijn. Plus nog wat handige tips bij het verschonen.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Scroll naar boven