Wil je weten hoeveel luiers per dag je kunt verwachten? In dit overzicht zie je per leeftijd het gemiddelde aantal luiers per dag. Ook geef ik er wat uitleg bij. Op basis hiervan kan je zelf berekenen wat je ongeveer kwijt zult zijn aan luiers in het eerste jaar en de jaren erna.

Hoeveel luiers heb je nodig per dag? 

Hoe jonger je kind, hoe meer luiers ze per dag gebruiken. In de eerste weken, verschoon je na iedere voeding. Op die manier kun je ook goed in de gaten houden hoeveel je kindje plast. Voor een newborn kom je gemiddeld uit op 10 luiers per dag.

Naarmate de eerste maanden verstrijken, krijg je vaak een ritme van voor en/of na het slapen verschonen. Voor een baby van een half jaar komt je dan gemiddeld uit op 6 luiers per dag.

Als je kind 1 jaar is, is deze vaak nog niet zindelijk. De luiers zijn wat groter en je kind poept minder vaak, ook door de vaste voeding die je kind inmiddels krijgt. Je hebt daardoor net iets minder luiers nodig. Voor een dreumes kom je dan gemiddeld uit op 5 per dag.

In de leeftijd van 2 tot 4 jaar worden de meeste kinderen zindelijk. Vaak zijn kinderen op gegeven moment in de nacht nog niet zindelijk als ze overdag al wel zindelijk zijn. Je gebruikt dan enkel ’s nachts nog een luier. In die peuterperiode ga je van gemiddeld 4 luiers naar 1 luier per dag.

Schema aantal luiers per dag op leeftijd

LeeftijdHoeveel luiers per dag (gemiddeld)
Pasgeboren baby10 luiers per dag
Baby 6 maanden6 luiers per dag
Dreumes 1 jaar5 luiers per dag
Peuters 2 – 4 jaar4 luiers per dag
Gemiddeld aantal luiers per dag per leeftijd

Kosten per maand voor luiers

Volgens het NIBUD ben je het eerste jaar gemiddeld €36,50 per maand kwijt aan luiers. Je gaat dan uit van 12 cent per luier voor een jaar lang in de babyperiode met een gemiddelde van 10 luiers per dag.

Lees meer over luiers en handige tips

In een eerdere blog schreef ik hoeveel luiers je nodig hebt van maat 1 en maat 2. In die blog staan nog meer tips over luiers, zoals welke maat je nodig hebt en welke het fijnst zijn. Plus nog wat handige tips bij het verschonen.

Scroll naar top