De Ikea speeltafel van Flisat is één van de meest toffe en veelzijdige items die we in huis hebben voor de kinderen. Dit tafeltje (en vooral de speelideeën) kan ik iedereen aanraden. In deze blog vertel ik wat meer over het tafeltje en laat ik vooral heel veel inspiratie en hacks zien. Zodat je alles eruit haalt wat erin zit 😊.

Flisat speeltafel van Ikea

Wat is het eigenlijk voor een tafeltje? Deze FLISAT kindertafel is van massief grenen gemaakt en heeft een Scandinavische look doordat de houtkleur gecombineerd is met witte berkentriplex dekselbladen. Deze deksels kan je er gemakkelijk afhalen.  

Ikea heeft ook bijpassende krukjes voor deze tafel, namelijk de FLISAT kinderkruk.

De plastic TROFAST bakken van de Ikea kunnen combineert worden met deze tafel. Zo kan je twee grote bakken erin plaatsen, vier kleine bakken of een combinatie. De TROFAST bakken zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, dat geeft het een vrolijk en speels effect.

Ik ben dus fan en als ik zou moeten zeggen wat ik er niet goed aan vind dan zijn dat de volgende dingen:

  • De deksels zijn er voor kinderen zelf wat lastig af te halen (kan natuurlijk soms ook een voordeel zijn 😉).
  • De plek waar je de deksels eraf haalt kan op den duur wat beschadigen, doordat je met je vinger iedere keer op dezelfde plek de deksel oplift.

Tip! Als je van plan bent de tafel te gebruiken om te spelen me water, maak ‘m dan waterbestendig door bijvoorbeeld in te spuiten met impregneermiddel.

Waar kan je de Ikea speeltafel van Flisat voor gebruiken?

Zoals ik al zei, het is ontzettend veelzijdig! Je kunt de tafel inzetten voor sensory play door de fijne bakken die erin kunnen. Je kunt de tafel inzetten voor small world play door bijvoorbeeld aan één kant het deksel eraf te halen en de bakken te vullen met materialen. Je kunt de tafel inzetten als schildersezel, montessori activiteiten zoals kleuren sorteren, telraam. Je kunt de tafel benutten als bouwtafel. Had ik al gezegd dat de tafel veelzijdig is? 😊.

Flisat kindertafel hacks

Omdat deze speeltafel zó ontzettend populair is, heb je er ook geweldig veel leuke hacks voor. Hier een greep van de leuke dingen die ik ben tegengekomen en/of zelf gebruik.

Inserts voor de TROFIT bakken

Je kunt de bakken gebruiken voor opslag, maar er zijn nog zóveel meer mogelijkheden! Voor heel veel verschillende leeftijden en ontwikkelgebieden kan je inserts voor in de TROFIT bakken vinden (of zelf maken van karton). Zoals deze leuke inserts:

Wat ook geweldig is zijn deze houders om platen in te zetten, zoals de doorzichtige plaat om op te schilderen of een plankje als schildersezel.  

flisat insert
Afbeelding en product van LiviLuCreative

De deksels van de FLISAT speeltafel

Deze kindertafel tover je zo om in een speeltafel, krijtbord of lichttafel.

Flisat speeltafel combineren met ander open ended speelgoed

Materialen voor een geweldige Sensory Table

Ikea speeltafel flisat
Magnetic chips, magneetstick, water en waterparels

Het is geweldig voor je kind om met verschillende materialen te voelen en ermee te kunnen experimenteren en spelen. Kinderen kunnen er ontzettend baat bij hebben als ze overprikkeld zijn en er heel veel van leren. Je kunt van alles bedenken om in de TROFIT bakken te doen. Water is natuurlijk altijd een goed idee. Doe er voor de lol eens een kleurstof doorheen om er een blauwe zee van te maken. Verder kun je misschien via dit lijstje hieronder inspiratie opdoen:  

Het is ook leuk om meerdere materialen tegelijk aan te bieden. Zodat je kind kan ervaren hoe het is om te mixen en/of te sorteren. En bijvoorbeeld rijst in verschillende kleuren verven is ook superleuk.

Je kunt je ook laten inspireren door de seizoenen en daar op inspelen qua kleur, textuur, natuurproducten.

Extra attributen voor bij een sensory table

Verder kan je er verschillende attributen bij aanbieden, zoals:

Wees creatief en maak eens een rondje door je huis. Er is zoveel leuks te benutten! Noem het maar op!

Extra inspiratie

Op Pinterest kan je veel inspiratie vinden voor de Ikea Flisat speeltafel en ook via Instagram kan je met bijvoorbeeld de hashtags #flisattableplay of #flisattable of #flisatplay veel inspiratie opdoen.  

Stuur je me een berichtje?

Heb je de Ikea Flisat tafel ook en ga je aan de slag met deze inspiratie? Ik ben ontzettend benieuwd naar de speelmomentjes die jullie gaan creëren en beleven. Stuur je me een DM op @mooiemamablog?

Misschien vind je dit ook interessant

Scroll naar boven