Ik ben gek op de jaarring van Grimms. Het is zo’n mooie tastbare aanvulling in onze tradities binnen het gezin. Bij het vieren van seizoenen, verjaardagen en andere feestdagen. Maar ook bij aftelmomenten zoals Advent en andere gebeurtenissen. In deze blog vertel ik je alles over de jaarring en laat ik je zeven manieren zien waarop je de jaarring kunt gebruiken in je gezin.

Wat is een Jaarring en wat kun je ermee?

Een Jaarring van Grimms kun je op een prachtige symbolische manier inzetten voor allerlei soorten vieringen. Het past perfect binnen tradities en rituelen. Hoewel ik spreek over een jaarring, bestaat er het onderscheid tussen een verjaardagsring en een jaarring (zie ook verderop in deze blog).

Verjaardagsring en de Waldorf traditie

Vanuit de antroposofische Waldorf traditie wordt de verjaardagsring gebruikt om het geboorteverhaal te vertellen. Door over mijlpalen uit ieder jaar te vertellen per kaarsje dat je aansteekt, haal je de mooiste/belangrijke/bijzondere herinneringen naar boven uit het leven van je kind. Nadat je het laatste kaarsje hebt aangestoken, kun je een verjaardagslied zingen.

Er zijn ook boeken die gebruikt worden om een variatie van het verjaardagsverhaal te vertellen, zoals ‘Hoe de kleine engel op aarde kwam‘. Deze boeken gaan meestal over een kind dat vanuit de hemelweide op de aarde neerkijkt en besluit over de regenboogbrug naar beneden te komen.

Voor kinderen is het prachtig om het verhaal van hun leven op die manier te horen en vieren. De ring creëert een prachtige sfeer op de ontbijt- en verjaardagstafel. Wij zetten de ring de avond van tevoren neer en decoreren de ring met items die passen bij het afgelopen levensjaar. De rest van de week staat de ring op de verjaardagstafel, omringd door de ontvangen cadeautjes.

Seizoenstafel en de Grimms jaarring

Een heerlijke antroposofische traditie is de seizoenstafel (ook wel natuurtafel genoemd). Een mooi vormgegeven hoekje in je woonkamer waar je de sfeer van het seizoen neerzet dat gaande is. Je versiert de seizoenstafel met mooie doeken in de kleuren van de seizoenen, prentenboeken, kaarten, Ostheimer figuren en wat je maar wilt. Uit de natuur verzamel je elementen die passen bij het seizoen. Zo kun je bijvoorbeeld dennenappels en eikeltjes op je jaarring plaatsen in de herfst in combinatie met bijvoorbeeld het Grimms stekertje van de paddenstoel.

Aftellen met de jaarring

Gaat er iemand in je gezin een poosje weg? Wil je aftellen naar de eerste schooldag na de vakantie? Is je kind nieuwsgierig wanneer hij/zij nou eindelijk jarig is? Al dit soort aftelmomenten kun je prachtig illustreren met de jaarring. Je kunt er stekertjes bijzetten die symbool staan voor de gebeurtenis die eraan komt en met een poppetje (of ander item) over de jaarring heen bewegen per dag (of week). Het is voor kinderen heel fijn om het abstracte begrip tijd tastbaar te maken.

Small world play met de jaarring

De jaarring toevoegen in een invitation to play voor small word play is erg leuk. Zet er wat dieren of poppetjes bij en wat materialen uit de natuur. Kies vervolgens een aantal stekers uit voor de jaarring die het thema van de wereld symboliseren. Met de molen, auto en een huisje creëer je bijvoorbeeld in een handomdraai een dorpje. Kies je voor de ster en de maan dan ben je ineens in de ruimte. Of maak een mooi bos met dieren of juist een dierentuin.

Samen verhalen maken

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zet (een deel van) je jaarring neer in een slinger.

  • Variant a) Kies zelf 3 of 4 stekers om erin te plaatsen
  • Variant b) Zet een mandje neer met verschillende stekers

Kies een stekertje en plaats deze aan de linkerkant van de slinger. Je begint het verhaal te vertellen. Daarna kiest de volgende persoon een stekertje en plaatst deze ernaast en vult het verhaal aan. Zo kun je doorgaan tot alle vakjes gevuld zijn.

De jaarring inzetten als tafeldecoratie

Heel erg leuk om af en toe ineens de tafel eens te dekken met boven ieder bord een deel van de jaarring met een aantal stekertjes erin. Het geeft ieder plekje net iets extra’s en het is een superleuke manier om het gesprek tijdens het avondeten eens vanuit een andere impuls vorm te geven. Hang er een leuk kaartje bij met een speciale tekst voor iedere persoon aan tafel. Een prachtige manier voor meer verbinding en plezier. Je kunt dit uiteraard ook doen tijdens speciale feestmaaltijden zoals met Kerst.

Fijne motoriek oefenen met de jaarring

Je kunt de jaarring met stekers ook uitermate goed inzetten als oefenspeelgoed voor de fijne motoriek. Zet een mandje neer met stekers en leg de onderdelen van de jaarring in een cirkel of in een slingerlijn. Laat je kindje lekker spelen met de stekertjes. Heerlijk voor je kind om te doen en goed voor de fijne motoriek.

Welke jaarring kiezen?

Er zijn verschillende soorten jaarringen op de markt. Van Grimms zijn er bijvoorbeeld de volgende ringen:

In principe kun je iedere ring voor alle soorten vieringen gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld echt geen speciale advent spiraal nodig als je een verjaardagsring met 12 of 16 vakjes hebt. Het gaat om de traditie en het ritueel en dat kun je vormgeven op je eigen manier.

Als je extra nadruk wilt leggen op de maanden en seizoenen, dan is het mooi om de officiële jaarring of de verjaardagsring met 12 vakjes te kiezen (i.v.m aantal maanden). Verder zou ik vooral je keuze laten afhangen van welke maat je het meest aanspreekt.

Ik adviseer een houtkleurige jaarring, omdat je deze kunt gebruiken voor alle vieringen en zelf de kleurtinten toe kunt voegen die passen bij de viering.

Wat plaats je in je jaarring?

Je kunt helemaal zelf bedenken wat je leuk vindt om in je jaarring te plaatsen.

Basis

Een aantal basiselementen die fijn zijn om in huis te hebben voor je jaarring:

Symbolische/speciale items

Dit is het leukste gedeelte. Je kunt de jaarring per gelegenheid vullen met symbolische items die je centraal wilt stellen voor de viering.

  • Een speciale inlegger die precies in het midden van je jaarring past.
  • Stekers (je hebt er echt veel soorten van, Google is je beste vriend. Zelf maken is natuurlijk nog gaver).
  • Natuurelementen zoals dennenappels en eikeltjes tijdens de herfst.
  • Kaarten of foto’s van seizoenen en/of personen.
jaarring-grimms-verjaardag
Hier zie je de verjaardagsring voor de 3e verjaardag van onze oudste dochter. Met een prachtige inlegger gemaakt door Jasmaakt.
Scroll naar boven