Kleding bevalling: wat trek je aan tijdens de bevalling?

Kleding tijdens de bevalling: wat trek je aan tijdens de bevalling? En wat trek je aan ná de bevalling? Ik zelf was wekenlang op zoek naar de juiste kleding. Belachelijk, denk ik achteraf. Maar ik wilde perse iets goeds, wat ook nog leuk zou staan op de foto’s.

Kleding bevalling? Lang shirt, blote billen

Wat is de ideale kleding voor tijdens de bevalling? Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, is het fijn om een lang en wijd shirt te dragen zoals dit. Of een bevaljurkje zoals dit. Want het kan best zijn dat je nog wat uren rondloopt.

Zodra je vliezen zijn gebroken, kan je ervoor kiezen om enorm dik verband in je onderbroek te doen of gewoon je onderbroek uit te laten. Ik liep tijdens de weeën heen en weer tussen het toilet en de wasbak, en koos dus voor het laatste.

Wel fijn dat ik als bevallingsoutfit een lang shirt over mijn billen had, al ben je daar op dat moment totaal niet mee bezig. Ook vond ik een los shirt veel fijner dan een strak shirt. Alle druk tegen mijn buik was onprettig. Ik begon met een strak lang shirt, maar wisselde dat al heel snel om.

Bevalshirt: kindje direct op de borst

Ik heb urenlang gezocht naar een mooi wijd en lang bevalshirt of bevalhemd met knoopjes. Want: dat zou toch de fijnste kleding tijdens de bevalling zijn om het pasgeboren kindje direct huid-op-huid aan te leggen?

Al dat zoeken? Totaal niet nodig 😊. Je trekt gewoon je wijde shirt (als je dat überhaupt nog aan hebt) met één handgebaar omhoog. Voel je je dan bloot? Daar ben je echt totaal niet meer mee bezig. Je ligt toch al de hele tijd in je blote kont te baren.

Ook dacht ik een mooi topje aan te trekken. Leuk voor de foto’s en beter dan blote borsten. Toch? Nee, ook dat is allemaal leuk bedacht maar erg onhandig. Je wilt je kindje direct lekker tegen je huid aan leggen op je borst. Een topje of BH zit alleen maar in de weg op zo’n moment.

Uiteindelijk droeg ik een sknalroze wijd lang shirt. Perfect bevalshirt!

Koud, warm: wees op alles voorbereid met je bevallingskleding

Ik had veel gelezen over warme sokken meenemen. Zelf heb ik het geen moment koud gehad (ik beviel van de eerste tijdens een hittegolf). Tijdens mijn tweede bevalling had ik het wel wat kouder (het schijnen de hormonen te zijn waar je ook van kunt gaan bibberen). Maar met mijn gewone sokken aan was het prima. Maarja, veel vrouwen schijnen dus koude voeten te krijgen. Neem daarom ook lekker warme sokken mee en een wijde joggingbroek. Krijg je het net zo warm als ik? Vraag je man of de verpleegster dan om een zak met ijs! Goddelijk!

Qua broek is het handig om iets aan te trekken wat gemakkelijk uit gaat. Bij mijn tweede bevalling ging het ineens heel erg snel. Ik zat al vol in de weeën toen mijn broek nog uit moest. Je wilt dan dat je man of verloskundige gemakkelijk je broek uit kan trekken, want tijdens flinke weeën wil je mogelijk zelf niet meer hoeven buigen of opstaan.

Kleding na de bevalling: wat is praktisch?

Hier lees je meer over kleding na de bevalling. Regel vooral wat voedingstops. Die zijn onmisbaar! En wijde onderbroeken, want je loop nog wel een poosje met flink kraamverband rond. In deze blog schrijf ik wat meer over ondergoed na de bevalling.

Tip: regel een leuk shirt voor papa!

Vol trots droeg Stefan zijn ‘papa t-shirt’ dat ik voor hem had gemaakt. Superleuk! Liep hij daar als kersverse papa door het ziekenhuis heen met zijn ‘made for diapers Papa shirt’. Hij had het ook aan toen hij aangifte ging doen van de geboorte en draagt het nog steeds met veel plezier.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Scroll naar boven