Een klimrek voor je baby? Yes doen! Klimrekken zijn niet alleen een leuke speeloptie voor oudere kinderen; ze zijn ook super voor de ontwikkeling van baby’s. Het gebruik van een klimrek voor baby’s, geïnspireerd door pedagogen zoals Emmi Pikler en andere experts op het gebied van kinderopvoeding, biedt talloze voordelen. In deze blog ga ik in op de visie van Emmi Pikler en andere pedagogen en ik geef een aantal tips voor het veilig en effectief gebruik van klimrekken voor baby’s.

Ontdekken, groeien en leren op eigen tempo 

Emmi Pikler, een Hongaarse kinderarts en pedagoog, stond bekend om haar werk met jonge kinderen en de nadruk die ze legde op vrije beweging en zelfstandigheid. Ze geloofde sterk in het respecteren van het individuele tempo en de capaciteiten van het kind. Volgens Pikler moeten baby’s de kans krijgen om hun lichaam en omgeving op hun eigen manier te verkennen, zonder te veel inmenging van volwassenen. Klimrekken kunnen een geweldige aanvulling zijn op deze benadering, omdat ze baby’s uitnodigen om hun motorische vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Klimrek baby voordelen:

  • Motorische ontwikkeling: Klimrekken stimuleren de grove motoriek van baby’s, zoals kruipen, trekken, optrekken en staan. Het helpt hen kracht op te bouwen en hun evenwicht te verbeteren.
  • Zelfvertrouwen en zelfstandigheid: Door baby’s in staat te stellen verschillende uitdagingen aan te gaan op het klimrek, ontwikkelen ze een gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid. Ze leren hun grenzen kennen en overwinnen obstakels.
  • Ruimtelijk inzicht: Terwijl baby’s klimmen en verkennen, ontwikkelen ze ook hun ruimtelijk inzicht en leren ze afstanden en hoogtes inschatten.

Tips voor als je een klimrek neerzet voor je baby 

  • Veiligheid staat natuurlijk voorop! Zorg ervoor dat het klimrek stevig is, zonder scherpe randen of losse onderdelen. Plaats het op een zachte ondergrond om eventuele valpartijen op te vangen. Ik schreef in mijn blog over de Pikler driehoek al tips waar je op moet letten. 
  • Laat je baby nooit zonder toezicht op het klimrek spelen. Blijf in de buurt om te zorgen voor een veilige omgeving en om hen aan te moedigen als ze nieuwe uitdagingen aangaan.
  • Geef keuzes: Laat je baby zelf bepalen hoe hij/zij het klimrek wil verkennen. Moedig aan om verschillende paden te nemen en verschillende vaardigheden uit te proberen.
  • Respecteer grenzen: Forceer niet om bepaalde obstakels te overwinnen of activiteiten te ondernemen die je baby zelf niet intrinsiek wil. 

Baby klimrek aanraders 

De Pikler driehoek is sowieso een aanrader! Heel leuk te combineren met klimplanken en glijbanen en zeer geschikt voor baby’s. 

Naast de Pikler driehoek zijn er verschillende andere soorten klimrekken en klimattributen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor baby’s en jonge kinderen. Hier zijn enkele populaire opties:

Modulaire klimrekken: Deze klimrekken zijn opgebouwd uit verschillende modules die aan elkaar kunnen worden gekoppeld om een aangepaste speelruimte te creëren. Ze bieden vaak verschillende elementen zoals ladders, glijbanen, tunnels en platformen die geschikt zijn voor verschillende ontwikkelingsfasen. Zoals bijvoorbeeld dit. 

Bouw/klimblokken: dit zijn vaak zachte foam blokken die ontzettend lang meegaan. Je baby kan eroverheen klauteren, ze door de kamer bewegen en ermee gaan bouwen. Zoals bijvoorbeeld deze.  

Nog een hele leuke tip!

Wat trouwens niet echt met een klimrek te maken heeft maar wel héél leuk is voor je baby vanaf het moment dat hij/zij kan staan is een montessori leertoren. Op die manier kan je je kleine vanaf het begin af aan betrekken bij het koken en op een veilige manier de eigen handen laten wassen. 

 

Scroll naar boven