Leertoren

Kinderen hebben een natuurlijke drang naar ontdekking en leren. Ze zijn voortdurend bezig met het verkennen van de wereld om hen heen en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Als ouders en opvoeders is het onze verantwoordelijkheid om hen te ondersteunen en aan te moedigen in hun leerproces. Een geweldige tool die hierbij kan helpen, is de leertoren. In dit artikel ga ik in op de pedagogische visie achter de leertoren, het verschil tussen verschillende merken leertorens en geef ik tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een leertoren.

De leertoren is gebaseerd op een pedagogische visie die ervan uitgaat dat kinderen het beste leren door actief deel te nemen aan hun omgeving. Het biedt hen een veilige en verhoogde ruimte waarin ze vrij kunnen bewegen, experimenteren en spelen. Het stimuleert hun zintuiglijke waarneming, motorische vaardigheden en cognitieve ontwikkeling.

Door de hoogte van de leertoren krijgen kinderen de kans om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. Ze kunnen beter observeren, leren problemen op te lossen en ontwikkelen een gevoel van zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. De leertoren fungeert als een platform waarop kinderen kunnen staan en deelnemen aan dagelijkse activiteiten zoals handen wassen, koken, knutselen of gewoon samen zijn met de familie. Het creëert een gevoel van inclusie en betrokkenheid, waardoor kinderen zich gewaardeerd voelen en hun leergierigheid wordt gestimuleerd.

Leertoren voor kind: Montessori en Pikler

De Montessori- en Piklermethode moedigen de leertoren aan. Montessori-methode legt de nadruk op de autonomie van het kind en stimuleert zelfstandig leren en ontdekken. De leertoren past perfect in deze visie, omdat het kinderen in staat stelt om actief deel te nemen aan alledaagse taken en omgevingen, waardoor ze hun onafhankelijkheid kunnen ontwikkelen. De Pikler-methode, ontwikkeld door de Hongaarse kinderarts Emmi Pikler, richt zich op het creëren van een veilige en stimulerende omgeving voor de vrije beweging en exploratie van het kind. De leertoren sluit aan bij deze benadering door kinderen een verhoogd platform te bieden waarop ze veilig kunnen staan, bewegen en de wereld om hen heen kunnen verkennen.

Welke houten leertoren is de beste keuze?

Bij het kiezen van een leertoren is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals veiligheid, hoogteaanpassing, stabiliteit, functionaliteit en duurzaamheid. Door zorgvuldig te overwegen welke leertoren het beste past bij de behoeften van je kind, kun je een waardevolle en langdurige investering doen in hun ontwikkeling. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden:

  1. Veiligheid: Veiligheid is de hoogste prioriteit bij het kiezen van een leertoren. Zorg ervoor dat het stevig gebouwd is, met veilige materialen en geen scherpe randen of losse onderdelen. Controleer ook of het een anti-slipoppervlak heeft om uitglijden te voorkomen.
  2. Hoogteaanpassing: Kinderen groeien snel, dus het is handig om een leertoren te kiezen die in hoogte verstelbaar is, zoals deze en deze en deze. Op die manier kan de leertoren meegroeien met je kind en jarenlang gebruikt worden.
  3. Stabiliteit: Een stabiele leertoren is essentieel om ongelukken te voorkomen. Controleer of de basis stevig is en het gewicht van je kind kan dragen. Een brede basis zorgt voor extra stabiliteit. Deze is bijvoorbeeld minder stabiel omdat het smaller is en heeft de stabiliteit van de keuken nodig om tegenaan te staan. Deze heeft een bredere basis.
  4. Functionaliteit: Overweeg de functionaliteit van de leertoren. Heeft het bijvoorbeeld een verstelbare platformhoogte of extra accessoires zoals een whiteboard of opbergruimte? Kunnen kinderen er gemakkelijk zelf in klimmen van onderaf? Kies een leertoren die past bij de behoeften en interesses van je kind. Bij Etsy hebben ze veel leuke unieke leertorens met extra’s, zoals deze bijvoorbeeld of deze.
  5. Duurzaamheid: Investeer in een leertoren die lang meegaat. Kies voor hoogwaardige materialen en solide constructie, zodat het bestand is tegen intensief gebruik en de tand des tijds doorstaat.

Leertoren inklapbaar

Naast de traditionele leertorens zijn er ook inklapbare leertorens beschikbaar zoals deze en deze op de markt. Ze zijn ideaal voor gezinnen met beperkte ruimte of voor diegenen die de leertoren gemakkelijk willen kunnen verplaatsen en ook op een andere manier willen gebruiken (al tafeltje). Inklapbare leertorens hebben meestal een eenvoudig mechanisme waarmee je ze kunt inklappen. Zorg ervoor dat een inklapbare leertoren dezelfde veiligheidsnormen en stabiliteit biedt als een niet-inklapbare versie. Controleer altijd de constructie, materialen en stabiliteit van een inklapbare leertoren voordat je tot aanschaf overgaat, om ervoor te zorgen dat de veiligheid van je kind gewaarborgd blijft.     

De IKEA Leertoren Hack: Creatief en Betaalbaar

Als het gaat om de leertoren, zijn er verschillende opties op de markt. Maar wat als je op zoek bent naar een betaalbare en creatieve oplossing? Hier komt de IKEA Leertoren Hack om de hoek kijken. Met een beetje creativiteit en handigheid kun je een functionele leertoren creëren met behulp van IKEA-meubels.

De populaire IKEA-hack voor de leertoren maakt gebruik van de IKEA BEKVÄM kruk. Dit is een eenvoudige, stevige kruk die perfect geschikt is om om te bouwen tot een leertoren. Hier is hoe je het doet:

  1. Schaf een IKEA BEKVÄM kruk aan. Dit is een relatief goedkope kruk die verkrijgbaar is bij de meeste IKEA-winkels.
  2. Monteer de kruk volgens de bijgevoegde instructies, maar laat het bovenste platte oppervlak weg.
  3. Verhoog de veiligheid door de treden van de kruk wat breder te maken. Je kunt bijvoorbeeld houten stukjes aan de zijkanten bevestigen om een bredere tredenstructuur te creëren.
  4. Om de veiligheid verder te vergroten, kun je ook een reling toevoegen aan de zijkanten van de kruk. Dit kan eenvoudig worden gedaan door houten latjes aan de zijkanten te bevestigen.
  5. Als je wilt, kun je het uiterlijk van de leertoren personaliseren door de kruk te schilderen in een kleur die past bij je interieur of de voorkeur van je kind.

Het geweldige aan de IKEA Leertoren Hack is dat het een kosteneffectieve en creatieve oplossing biedt voor ouders die een leertoren willen, maar geen grote investering willen doen. Bovendien kan de hack worden aangepast aan je eigen stijl en voorkeuren.

Het belangrijkste bij het bouwen van je eigen leertoren is echter om de veiligheid altijd voorop te stellen. Zorg ervoor dat de gebruikte materialen stevig en stabiel zijn, en dat de leertoren op een veilige plek wordt geplaatst, weg van gevaarlijke objecten of plekken waar het kind kan vallen.

Dus, als je op zoek bent naar een betaalbare en creatieve optie voor een leertoren, overweeg dan zeker de IKEA Leertoren Hack. Het is een geweldige manier om de ontwikkeling en betrokkenheid van je kind te stimuleren, terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van een doe-het-zelf-project dat past bij je budget en smaak.

Leertoren voor je kind? Yes, een aanrader

Of je nu kiest voor een traditionele leertoren, een inklapbare leertoren of een variant die specifiek is ontworpen volgens de Montessori- of Pikler-methode, de leertoren blijft een waardevol hulpmiddel bij de opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. Het biedt hen de mogelijkheid om hun wereld te verkennen, hun vaardigheden te ontwikkelen en een gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid op te bouwen. Door te investeren in een leertoren geef je je kind een stimulerende omgeving waarin ze kunnen groeien en bloeien, terwijl ze plezier hebben en zich betrokken voelen bij dagelijkse activiteiten in het gezin.

Ook interessant: 

Scroll naar boven