Magnetic tiles: vergelijkingsblog

Magnetic tiles zijn enorm populair. Er zijn veel verschillende merken magnetic tiles op de markt. Welke moet je kiezen? In deze uitgebreide review vergelijk ik de meest bekende merken. COBLO of Connetix?  Magna tiles of Connetix? En hoe zit het met Playmags, Earthtiles of Clever Clixx? Wij hebben vier verschillende merken thuis in gebruik en dus hebben we ze goed kunnen vergelijken. In deze blog staan alle bevindingen op een rij van de tests die ik heb gedaan. 

Magneetkracht

Ik begin met een onderdeel wat wij zelf thuis het belangrijkst vinden. De magneetkracht van de magnetic tiles. De magneetjes in COBLO, Connetix Tiles en Playmags zijn (op het oog) precies hetzelfde. Qua aantal magneten per tile en qua formaat. De magneten van Magna Tiles zijn zichtbaar kleiner.

In de testsessies, waarbij ik verschillende magnetic tiles aan elkaar hing, komt ook duidelijk naar voren dat Magna Tiles het zwakst zijn.

Het sterkste zijn de COBLO magnetic tiles. Connetix Tiles en Playmags op een gedeelde 2e plek. Het is goed om erbij te vermelden dat onze Connetix Tiles al een stuk langer in gebruik zijn dan COBLO. Ik verwacht echter niet dat het (een groot) verschil zal maken.

Op basis van deze bevindingen zet ik COBLO op het gebied van magneetkracht bovenaan. Direct daarna Connetix en Playmags op een gedeelde tweede plaats en tot slot Magna Tiles met een groter verschil onderaan.

Sommige mensen vinden de zwakkere magneetkracht van Magna Tiles juist een voordeel voor de allerkleinste kinderen. Zij krijgen de tiles dan gemakkelijker van elkaar af, terwijl ze daar bij de andere tiles meer moeite mee hebben.

Vind je sterke magneetkracht het belangrijkst? Dan zou ik voor COBLO kiezen. Ook omdat deze tiles gemiddeld gezien het lichtst zijn (zie hieronder).

  Test 1 Test 2 Test 3 Test 4 Test 5
COBLO 7 6 7 7 7
Connetix 6 6 6 6 6
Playmags 6 6 6 6 6
Magna tiles 4 5 5 4 5
Vergelijking magnetic tiles: aantal vierkante tiles aan elkaar (magneetkracht

Gewicht magnetic tiles

Hoe zit het met het gewicht van de verschillende magnetic tiles? Het zwaarst zijn de Magna tiles. Het lichtst COBLO. Hierbij moet ik wel vermelden dat bij COBLO iets meer verschil tussen individuele tiles zit qua gewicht. Maar overall komt COBLO gemiddeld het lichtst uit de test.

  Gemiddelde gewicht vierkante tiles
COBLO 30,8
Connetix 31,6
Playmags 32
Magna tiles 34,4
Vergelijking Magnetic Tiles op basis van gewicht

Stevigheid

Er zijn verschillende onderdelen die bijdragen aan de stevigheid van magnetic tiles.

 • Of er wel/geen frame van binnen zit.
 • Of er een holling van binnen zit.
 • Of de randen dicht zijn gelast.

Playmags en Magna tiles hebben allebei een frame van binnen. Daarnaast zijn bij Magna-tiles de randen dichtgelast. Bij alle andere magnetic tiles kan ik mijn nagel tussen de randjes krijgen. Ik denkt dat de andere merken magnetic tiles daardoor kwetsbaarder zijn dan de Magna Tiles. Ik weet dat bij iemand anders de Playmags op de randen zijn gebroken en bij mijzelf is een Connetix Tile gebroken op de rand. Bij Magna Tiles kan ik als enige niet mijn nagel ertussen krijgen omdat het dichtgelast is. Dit maakt de Magna-tiles naar mijn idee ook veiliger.

Kortom: als stevigheid (en veiligheid) je belangrijkste criterium is zou ik je adviseren voor Magna tiles te kiezen. Deze tiles hebben als enige een dichtgelast randje. Daarnaast zorgt het frame van binnen voor extra stevigheid. Dit zorgt er tegelijkertijd wel voor dat de Magna Tiles het zwaarst zijn en de magneetkracht daardoor het zwakst is.

Kleur

Qua kleur zijn er belangrijke verschillen tussen de merken. Magna Tiles en Playmags hebben felle, doorzichtige kleuren terwijl Connetix en COBLO iets doffere, doorzichtige kleuren hebben. Dit is echt een kwestie van smaak vind ik.

Wat ik er wel over kan zeggen uit eigen beleving is dat de felle kleuren van Magna Tiles en Playmags de wereld een spannender kleurtje geven als je erdoorheen kijkt. Tegelijkertijd zorgen de frames aan de binnenkant van deze twee merken ervoor dat je er wat lastiger doorheen kunt kijken.

Connetix Tiles heeft een pastellijn op de markt gebracht.

Mengen met de kleuren

 • Een leuk educatief onderdeel van de doorzichtige magnetic tiles is het experimenteren met kleuren mengen. Qua kleuren mengen (bijvoorbeeld een gele en blauwe tile samen voor de kleur groen) is een opvallend verschil tussen de merken. Hierboven zie je foto’s van de mengkleuren. Het is best lastig op beeld te krijgen. Bij Magna-tiles zie je in werkelijkheid het duidelijks een verschil. 

De Magna Tiles zijn hier het best in. De gemengde kleuren komen bij Magna Tiles het meest overeen met de tile van de specifieke kleur. Bijvoorbeeld een rode en gele tile lijken samen op de oranje tile.

Bij Connetix en Coblo gaat het mengen oké, maar minder goed dan bij Magna Tiles. Deze twee merken hebben vooral veel licht nodig. Zet je de tiles voor het raam, dan gaat het bijvoorbeeld al veel beter.

Hoewel Playmags net als Magna Tiles felle kleuren heeft, werkt het mengen slechter bij dit merk. De Playmags scoren het slechts op dit onderdeel.

Reflectie

De reflectie die ontstaat op de muur door licht door de tiles heen, is bij Connetix en Coblo cleaner dan bij Magna-tiles en Playmags. De tiles zonder frames hebben minder ruis in de reflectie.

Doorzichtigheid

De Playmags en Magna tiles laten helderder licht door. De Connetix en COBLO zijn iets matter, maar wel doorzichtig. Dit maakt dat als je door Playmags en Magna tiles heen kijkt de wereld er nog heel scherp uit ziet. Bij Connetix en COBLO is dit iets waziger. De Magna tiles daarentegen spiegelen behoorlijk als het niet heel licht is, waardoor je er soms iets dichterbij doorheen moet kijken.

Krasbestendig

Op de felle tiles van Magna tiles komen heel snel duidelijke krassen. Bij de spiegeltiles ook. Bij Playmags ook, maar iets minder. Bij COBLO en Connetix tiles is dit veel minder het geval. Er kunnen wel krassen op komen, maar deze zijn veel minder opvallend/storend. Bij COBLO komen het minst snel krassen, door de verdieping van de ster.

Waar zijn de merken geproduceerd?

COBLO, Connetix Tiles en Playmags zijn geproduceerd in China.
Magna-tiles zijn geproduceerd in de Filippijnen door Bay-Sports MFG., INC.

Van welk materiaal zijn de magnetic tiles gemaakt?

Magna tiles: BPA-free MABS plastic (transparant ABS plastic)
Connetix Tiles: BPA- and phthalate vrij ABS food-grade plastic. 
Coblo: BPA-free, non-toxic ABS plastic.
Playmags: …

Wat is ABS plastic?

ABS plastic is stevig en sterk en wordt pas zacht bij hogere temperaturen. Het is een plastic dat veilig gebruikt wordt in producten waarmee voedsel in aanraking komt, bijvoorbeeld keukenapparaten. Kijk voor meer info: https://waarzitwatin.nl/stoffen/abs

Wat is BPA?

BPA is een chemische stof, die effect kan hebben op de hormoonhuishouding. Deze chemische stof kan in plastic producten zitten. 

Kijk voor meer info: https://waarzitwatin.nl/stoffen/bisfenol-a

Wat zijn Ftalaten?

Ftalaten zijn weekmakers, ze zorgen ervoor dat plastic soepel en buigzaam is. Sommige weekmakers kunnen slecht zijn voor de gezondheid.

Earth tiles magnetic

Vind je het plastic toch maar niks? Dan zijn er ook houten magnetic tiles op de markt. De Earth tiles van Big Future Wooden toys. Hoewel ik echt een fan ben van houten speelgoed, zou ik er in dit geval niet voor kiezen. De reviews die ik erover heb gelezen zijn helaas niet zo goed en de gekleurde plastic tegels geven dit magnetische speelgoed echt een extra beleving. Door bijvoorbeeld de schitteringen en schaduwen die er ontstaan als de zon erdoorheen schijnt. Maar ook door het sorteren op kleur tijdens het spel en te experimenteren met kleuren mengen.

Clever clixx magnetic tiles 

Een van de nieuwere merken op de markt zijn de clever clixx. Ook hierover krijg ik vaak de vraag hoe cleverclixx zich verhouden tot connetix tiles. Ik heb zelf nog geen Clever Clixx in handen gehad en dus ook niet kunnen testen of beoordelen in relatie tot de andere merken. Wie weet ga ik dat op termijn nog doen.  

Andere voor- en nadelen

 • Met Playmags kan je met de gelijkbenige driehoeken geen cirkel maken. Met alle andere merken kan dat wel.
 • Playmags liggen het minst lekker in de hand.
 • Magna-tiles voelen het meest solide en stevig. Doordat de randen dicht zijn gelast (als enige merk) zijn ze ook duurzamer.
 • Krassen op Magna-tiles vallen meer op dan bij andere merken.
 • Magna-tiles zijn dunner dan de rest.
 • Er zit een verschil in aantal klinknageltjes op tiles.
 • Magna-tiles heeft pakketten met extra’s zoals glitters, glow-in-the-dark en spiegeltjes in de tiles of speciale thema’s zoals safari.
 • Connetix en COBLO hebben extra’s zoals knikkerbanen, minifiguren en opdrachtkaarten.

Verschillende merken combineren

De vraag die ik heel vaak gesteld krijg is: kan je de verschillende merken met elkaar combineren? Wij combineren alle merken die we hebben met elkaar, en dat gaat prima. Vooral COBLO en connetix tiles gaan goed samen. Qua magneetkracht zijn ze bijna gelijk en qua gewicht/formaat ook. Bij deze twee merken zijn de gelijkzijdige driehoeken wel verschillend qua maat. Bij COBLO zijn die net iets groter, waardoor de zijde van de driehoek gelijk is aan die van de vierkanten. Dat is bij Connetix net iets smaller. Maar ook die combineren gewoon goed samen. Zowel COBLO als Connetix tiles combineren ook prima met Magna tiles. Hoewel de tiles van Magna Tiles iets dunner zijn, zijn ze gewoon compatibel en kan je er hele bouwwerken mee maken. 

Prijs

Ik heb in deze tabel staan alle merken (plus een paar anderen) op een rij gesorteerd op basis van laagste prijs per onderdeel. Deze prijzen zijn van mei 2023. De tabel staat dus niet op volgorde van mijn review. Mijn aanraders zijn Coblo, Magna-tiles, Connetix. Playmags zou ik niet kopen. Met Picasso tiles heb ik geen ervaring.

Let op: bekijk je deze blog op mobiel? Scroll naar rechts om de prijzen te zien.

Product Aantal Soorten Prijs Prijs per onderdeel Link
           
Playmags 100 26 x magnetische vierkanten (3×3 “)
14 x magnetische vensters (3×3 “)
4 x Magnetic 4 Sectional Windows (3×3 “)
10 x magnetische rechthoekige driehoeken
8 x magnetisch-acuut hoekige driehoeken
12 x magnetische gelijkzijdige driehoeken
8 x magnetische rechthoeken
2 x magnetische grote vierkanten (6×6 “)
13 x kleurrijke ABC & nummer clickins
5 x kleurrijke Windows Clickins
1 x bonus-opbergtas
1 x bonusideeënboekje
 €    69,99  € 0,70  Bestel
Magna tiles clear color 101 100 4 grote vierkanten, 50 kleine vierkanten, 20 gelijkzijdige driehoeken, 15 gelijkbenige driehoeken en 11 rechthoekige driehoeken.  €    93,12  € 0,93  Bestel
Coblo basis XXL 250 150 vierkanten, 35 gelijkzijdige driehoeken, 30 gelijkbenige driehoeken, 20 ramen en 15 rechthoekige driehoeken. Inclusief activiteitenkaarten, ideeënboekje en schoolbox. € 260,00 € 1,04 Bestel
Connetix pastel 202 202 16 x grote vierkanten
48 x kleine vierkanten
32 x gelijkzijdige driehoeken
32 x rechthoekige driehoeken
32 x gelijkbenige driehoeken
8 x grote zeshoeken
8 x vierkante raampjes
8 x holle vierkante items
8 x rechthoeken
8 x hekken
2 x auto’s
ideeënboekje
 € 222,20  € 1,10  Bestel
Connetix pastel 120 8 grote vierkanten 48 kleine vierkanten 16 gelijkzijdige driehoeken 16 rechthoekige driehoeken 16 gelijkbenige driehoeken 8 raamstukken 8 deurstukken Ideeënboekje  € 155,69  € 1,29  Bestel
Cobo basis 100 100 60 vierkanten, 14 gelijkzijdige driehoeken, 12 gelijkbenige driehoeken, 8 ramen en 6 rechthoekige driehoeken. Inclusief opbergtas en ideeënboekje.  € 114,99  € 1,14  Bestel
Connetix starter pack 62 62 24 kleine vierkanten, 4 grote vierkanten, 6 ongelijke grote driehoeken, 4 ramen, 4 deuren, 12 kleine driehoeken, 8 kleine ongelijke driehoeken  €    97,95  € 1,57  Bestel
Magna tiles clear color 100 in bewaarkoffer 100 4 grote vierkanten, 50 kleine vierkanten, 20 gelijkzijdige driehoeken, 15 gelijkbenige driehoeken en 11 rechthoekige driehoeken.  € 119,95  € 1,20  Bestel
Coblo basis 55 55 35 vierkanten, 8 gelijkzijdige driehoeken, 6 gelijkbenige driehoeken, 4 rechthoekige driehoeken en 2 ramen. Inclusief opbergtas en ideeënboekje.  €    69,99  € 1,27  Bestel
Magna Tiles Clear Colors 48 48 12 kleine vierkantjes
3 grote vierkanten
9 gelijkzijdige driehoeken
10 Rechthoekige Driehoeken
6 gelijkbenige driehoeken
1 verrijdbaar chassis
2 verbeeldingsstukken
2 gelijkzijdige driehoeken – geperforeerd
1 boog
1 vierkant deurkozijn
1 magnetische draaideur
 €    60,-  € 1,25  Bestel
Coblo basis 30 30 15 vierkanten, 6 gelijkzijdige driehoeken, 6 gelijkbenige driehoeken, en 3 ramen. De stenen worden geleverd in een mooie opbergzak en met ideeënboekje.  €    44,99  € 1,50  Bestel
Magna-Tiles Clear Colors 32 32 2 grote vierkanten, 14 kleine vierkanten, 8 gelijkzijdige driehoeken, 4 gelijkbenige driehoeken en 4 rechthoekige diehoeken.  €    49,00  € 1,53  Bestel
Connetix pastel 40 8 x zeshoeken
16 x gelijkzijdige driehoeken
16 x gelijkbenige driehoeken
 €    79,22  € 1,98  Bestel
Coblo basis 20 20 10 vierkanten, 4 gelijkzijdige driehoeken, 4 gelijkbenige driehoeken EN 2 ramen. Inclusief opbergtas en ideeënboekje.  €    34,99  € 1,75  Bestel
Coblo basis 8 8 3 vierkanten, 4 driehoeken, 1 raam.  €    14,99  € 1,87  Bestel
Magna tiles glow in the dark 16 4 vierkanten, 4 driehoeken, 4 grote driehoeken, 4 ongelijke driehoeken  €    32,50  € 2,03  Bestel
Magnetic Tiles merken geordend op prijs

Overall conclusie

Hoewel je in eerste instantie denkt: ze zijn allemaal hetzelfde… is dat toch echt niet waar als je het goed gaat onderzoeken.

Er is in ieder geval één grote verliezer aan te wijzen, namelijk de Playmags. Deze raad ik niet aan. Met name omdat ze niet goed kleuren mengen, kwetsbaar voelen en het minst fijn in de hand liggen.

COBLO en Connetix komen op veel gebieden behoorlijk overeen. Het belangrijkste verschil is dat de magneetkracht van COBLO het sterkst is en het sterdesign aantrekkelijk kan zijn voor je kind. De Connetix daarentegen is iets minder krachtig als het gaat om magneetkracht maar is daarentegen weer iets veelzijdiger doordat het oppervlak vlakker is waardoor je erop kunt schrijven. Het hangt er dus vanaf wat je wilt gaan doen/aanbieden met de magnetic tiles.

Magna-tiles zijn het minst sterk qua magneetkracht (al vinden sommige mensen dat ook een voordeel voor de kleinere kindjes). Ik zelf vind het wel een nadeel omdat het bouwen voor de jongsten net iets lastiger maakt. Ze zijn daarentegen qua kleuren en stevigheid wel zeer aantrekkelijk. Vooral dat de randen zijn dichtgelast (veiligheid) en dat de kleuren optimaal mengen spreken mij aan.

Ik kan dus werkelijk waar tussen COBLO, Connetix en Magna-tiles niet een echte winnaar aanwijzen. Omdat ze dus op die verschillende onderdelen zo sterk verschillen. Het hangt ervan af waar je zelf het meest waarde aan hecht.

Als je nog aanvullende vragen hebt over magnetic tiles en bovenstaande merken, stuur me gerust een berichtje. Ik beantwoord het graag voor je. Alvast succes met het maken van de keuze en vooral héél veel speelplezier.

Waar kopen? Sets en kortingen

Ben je van plan online een set magnetic tiles te kopen? Dan zou je me een heel groot plezier doen als je via één van de linkjes op mijn site naar de webshops navigeert. Het kost jou niets extra’s, maar ik ontvang dan een klein percentage aan commissie in ruil voor mijn werk op deze blog. Alvast ontzettend bedankt!!! 

Connetix tiles aanbieding

Magna tiles aanbieding

COBLO aanbieding 

Tips bij aanschaf

Ga je voor een eerste set magnetische tegels? Dan adviseer ik een set met medium aantal te nemen. Bij veel speelgoed is hoe minder hoe beter ermee gespeeld wordt. Bij magnetische tegels is dat andersom. Daarnaast zitten er in de sets verschillende vormen. Stel je wilt een cirkel kunnen maken van de ongelijkbenige driehoeken, dan heb je er al minimaal 12 nodig.

Ook de gelijkbenige driehoeken zijn fijn om meerdere van te hebben. Want vaak maken ze een kasteel bijvoorbeeld af met de driehoekjes erbovenop. Jammer als er dan net niet genoeg zijn. In de hoogte kunnen bouwen is natuurlijk altijd iets geniaals voor kinderen en hoe hoger hoe toffer. Dus in alle opzichten kan ik in dit geval vooral een wat grotere set aanraden. Ik zou niet direct voor de allergrootste gaan, want je wilt ook ontdekken of het speelgoed bij je kind past. 

Meer lezen?

Scroll naar boven