Magnetisch speelgoed is een enorme hit bij ons thuis. Tegelijkertijd is het ook een uitzondering in onze ‘collectie’. Want waar we vooral houten speelgoed hebben, is dit één van de weinige soorten speelgoed van plastic die we thuis hebben. In deze blog vertel ik over de soorten magnetisch speelgoed die wij thuis hebben en de kwaliteit ervan.

Waarom magnetisch speelgoed?

Het is zo ontzettend veelzijdig. En voor kinderen, die kleine onderzoekers zijn, ontzettend leerzaam. In deze opsomming de redenen waarom ik er in ieder geval groot fan van ben:

 • Het is méga educatief:
  • Ruimtelijk inzicht
  • Hand-oog coördinatie
  • Cognitieve ontwikkeling
  • Fijne en grove motoriek
  • Spelenderwijs oefenen met wetenschappelijke- en wiskundige concepten
  • Patronen en kleuren
  • S.T.E.A.M learning
 • Het is veelzijdig (open-ended)
  • Bouwen
  • Sorteren
  • Stapelen
  • Eroverheen lopen
  • Erdoorheen kijken
  • Domino D-day
  • Hulpmiddelen bij leren
  • Etc.
 • Het is duurzaam in de zin van:
  • Gaat lange tijd mee
  • Is voor vele leeftijden leuk
  • Gaat niet snel kapot
 • Het is prachtig kleurrijk
  • Mooie kleuren
  • Doorzichtig (schitteringen, schaduwen, kleuren mengen)

Magnetisch bouwen

Een subcategorie binnen magnetisch speelgoed zijn materialen voor magnetisch bouwen. Je hebt vast gehoord van magnetic tiles. Dit zijn dunne plastic plaatjes met magneten erin. Je hebt ze in verschillende vormen en je kind kan er o.a. allerlei constructies mee bouwen. Een andere variant van magnetisch bouwspeelgoed zijn bijvoorbeeld de Magformers. Misschien wel de meest bekende. Deze zijn net even iets anders dan de andere magnetische tegels. Wij zelf hebben thuis ervaring met de magnetic tiles (nog niet met de magformers). Naast bouwen zijn er nog veel meer mogelijkheden met deze magnetische speelgoedtegels.

Welke magnetische bouwblokken zijn er allemaal?

Als je op zoek bent naar magnetic tiles, ook wel bouwmagneten, dan kom je erachter dat er veel verschillende merken en soorten zijn. Hieronder zet ik de meest bekende merken op een rij en beschrijf ik de verschillen uit eigen ervaring.

Connetix tiles

De eerste keer dat ik iets voorbij zag komen van magnetische constructieblokken was dat van het merk Connetix Tiles. Ik vond het zó gaaf wat ik allemaal voorbij zag komen op Instagram dat ik dacht: daar wil ik ons gezin heel graag een set van cadeau doen. De set moest helemaal uit Australië komen en ik bestelde ze via Amazon. Inmiddels zijn ze ook in Nederland (matig) verkrijgbaar.

En wat was het gaaf. Onze toen 2-jarige peuter ging direct bouwen. Daar was ik echt van onder de indruk, want dat had ze tot dan toe nog niet met blokken op die manier gedaan.

Toen ik op zoek gaan naar een uitbreiding van onze set, kwam ik erachter dat er nog vele andere merken met soortgelijke magnetische bouwblokken op de markt zijn.

COBLO

Sinds 2021 is COBLO op de markt gekomen. Het is een Nederlands merk, opgericht door Elzemiek. Een moeder van 3 kinderen. Haar missie is om alle kinderen spelenderwijs te laten leren. Ik ben onder de indruk van haar ondernemerskracht. Er zijn al diverse producten van COBLO op de markt in zo’n korte tijd.

Wij hebben thuis ook een set COBLO magnetische tegels. Er zijn veel overeenkomsten tussen Connetix en Coblo, maar ook een aantal aanzienlijke verschillen.

>> Lees hier mijn volledige artikel met review over COBLO
>> Lees hier mijn vergelijkingsblog over magnetic tiles  

Magna tiles

Ik was ook erg benieuwd naar Magna Tiles. Het zoekvolume voor deze magnetische tegels is het hoogst en daaruit concludeer ik dat deze tegels het bekendst zijn en het meest gekocht worden in Nederland op het moment van schrijven (maart 2022).

De Magna tiles zijn in Japan ontwikkeld onder de naam Pythagoras. In 1996 heeft een Amerikaan de rechten ervan gekocht en is ze vanuit de onderneming Valtech Co gaan verkopen. Hij gaf ze de naam Magna-tiles.

Thuis hebben we ook een set Magna tiles. We hebben deze daarom goed kunnen vergelijken met Connetix en Coblo. Waar Connetix en COBLO redelijk vergelijkbaar zijn, zijn de Magna tiles op meerdere onderdelen verschillend.  

>> Lees hier mijn vergelijkingsblog over Magna tiles versus Connetix Tiles versus COBLO versus Playmags

Playmags

Playmags zijn, als je kijkt naar zoekvolume, net iets bekender dan COBLO en net iets onbekender dan Connetix tiles.

Playmags is, net als Connetix Tiles, een merk uit Australië en geproduceerd in China.

Tileblox

De Tileblox hebben wij zelf niet in ons bezit. Ik heb er wat reviews over gelezen op internet en deze magnetische blokken zijn op allerlei fronten geen aanrader. Het zwakst qua magneet, onvoldoende stevigheid door afgeronde hoeken, minst veilig doordat de pinnetjes die de plaatjes op elkaar houden niet in de hoeken zitten maar iets meer naar binnen. Kortom: deze zou ik niet aanraden op basis van de reviews die ik bekeken heb.  

Picasso blox

De Picasso blox heb ik zelf niet vergeleken. Wel zag ik uit eerdere reviews dat deze net iets beter zijn dan de tileblox, maar minder goed dan de bovengenoemde merken. Ik heb deze dus ook buiten beschouwing gelaten in mijn vergelijkingsonderzoek.

Earth tiles magnetic

Vind je het plastic toch maar niks? Dan zijn er ook houten magnetic tiles op de markt. De Earth tiles van Big Future Wooden toys. Hoewel ik echt een fan ben van houten speelgoed, zou ik er in dit geval niet voor kiezen. De reviews die ik erover heb gelezen zijn helaas niet zo goed en de gekleurde plastic tegels geven dit magnetische speelgoed echt een extra beleving. Door bijvoorbeeld de schitteringen en schaduwen die er ontstaan als de zon erdoorheen schijnt. Maar ook door het sorteren op kleur tijdens het spel.

Ik heb de Connetix tiles, Coblo block, Playmags en Magna tiles uitgebreid met elkaar vergeleken. Lees mijn review blog over de magnetische tegels hier.

Meer magnetisch speelgoed

Ik heb tot nu toe uitgebreid geschreven over de magnetische tegels, maar er is nog zoveel meer leuk magnetisch speelgoed op de markt. Ik zal een paar tips geven uit eigen ervaringen met ander magnetisch speelgoed bij ons thuis.  

Magnetisch sorteren

De zogenoemde magnetic chips zijn ook een leuke aanvulling op ons speelgoed. Dit zijn kleine plastic rondjes met een magnetisch randje in diverse kleuren. Je kunt ze leuk combineren met de magnetische tegels, maar je kunt er ook leuke losse activiteiten mee aanbieden. Een aantal ideeën op een rij:

 • Magnetic chips in combinatie met een magneetstick
  • Verstop de magnetic chips in een bak met linzen of iets dergelijks en laat je kind met de magneetstick de magneetjes eruit vissen.
 • Zet een bakje met magnetic chips neer naast een fotolijstje van de Ikea en laat je kind het fotolijstje vullen.
 • Maak gekleurde bakjes met magnetische tegels of zet andere gekleurde bakjes neer in de kleuren van de chips en laat je kind sorteren.

Magneetboek

Wat heel educatief en/of creatief is zijn magneetboeken. Je hebt ze in allerlei soorten. Denk bijvoorbeeld aan een verhaalboek waarin magnetische figuren op plekken neergezet kunnen worden door het boek heen. Of denk aan een boek met poppetjes waarbij het kind de poppetjes aan kan kleden met magnetische kleding. Of rekendozen met magneten. Wat ook erg leuk is zijn magnetische boeken waarbij het kind bijvoorbeeld ook gekke combinaties kan maken, zoals verschillende dieren combineren.

Dit soort boeken zijn ideaal voor onderweg, in de bakfiets, auto of het vliegtuig.

Magneetpuzzel

Magneetpuzzels zijn echt geniaal. Ook voor onderweg! Je raakt de stukjes veel minder snel kwijt en er zijn vele soorten puzzels mogelijk.

Denk aan puzzels waarbij voorwerpen op de juiste plek geplaatst moeten worden.
Of een combinatie waarbij je kunt puzzelen en tekenen of schrijven en tekenen.
De Grimms magnetische puzzels met vormen nodigen uit voor creativiteit en maakt het volledig open wat een kind wil creëren.
En altijd gaaf is natuurlijk een tangram puzzelboek.

Magneetbord

Wij hebben thuis een stuk muur met magneetverf geschilderd (en daaroverheen schoolbordverf). Een magneetmuur of magneetbord is echt een aanrader. Mocht je een Flisat keukentje hebben, dan kan je daar de achterkant van schilderen met magneetverf en/of schoolbordverf.

Wij gebruiken de muur om tekeningen en schilderijen op te hangen, maar ook om te spelen met al het magnetische speelgoed. Zoals de magnetische tegels of letters en cijfers. Voor de allerkleinsten zijn boerderijdieren superleuk. Wat wij ook op de magneetmuur hebben hangen zijn pictogrammen en een timetimer.

Veel speelplezier!

Ik hoop dat deze blog je veel leuke inspiratie heeft gebracht. Ik blog vanuit enthousiasme en om mensen onafhankelijk te informeren over onze ervaringen en bevindingen. Op mijn blog plaats ik affiliate linkjes naar de producten. Dat betekent dat als jij via zo’n linkje iets koopt, ik er een kleine vergoeding voor krijg. Voor jou, als consument, blijft de prijs die je betaalt gewoon hetzelfde. Je gaat dus niet meer betalen. Voor mij is het een fijne bijverdienste waarmee ik deze blog kan onderhouden. Superbedankt alvast als deze inspiratie je heeft geholpen bij een keuze maken en je daarvoor mijn linkjes benut.

Let op! Altijd opletten met magnetisch speelgoed

Kinderen stoppen regelmatig dingen in hun mond. Bij magneten kan dit gevaarlijk zijn. Het inslikken van meerdere magneten of een magneet met iets van metaal kan leiden tot potentieel levensbedreigende darmproblemen.

Zorg ervoor dat je producten zoals magnetic tiles controleert op schade en dat je toezicht houdt op speelgoed met kleine magneetjes.

Lees meer over de gevaren van magnetisch speelgoed.

Scroll naar boven