Magnetische knikkerbaan

Magisch, ook al kost het wat moeite 😉

Een magnetische knikkerbaan, echt een fantastische leuke aanvulling op magnetische tegels – vooral als je zelf graag meebouwt, zoals ik. De knikkerbaan geeft een soort magisch moment als het allemaal werkt: de knikker rolt precies goed, de bochten kloppen, en dan komt-ie netjes aan het einde uit. Maar eerlijk? Het bouwen zelf is soms nog een uitdaging voor ze. Dus vaak ben ik degene die fanatiek aan het bouwen slaat, terwijl zij wachten tot ze kunnen losgaan met de knikkers.

Magnetische knikkerbaan door ’t hele huis

Wat ik zo leuk vind aan de knikkerbaan is dat je elke keer iets anders kunt maken. We bouwen banen met bochten, sprongen, en af en toe een hele steile helling om te kijken of de knikker extra snel kan gaan. Soms maken we het vanaf de tafel, zodat de baan echt naar beneden rolt – altijd spannend of het dan lukt! Maar het is wel echt even een puzzel om alles stevig te krijgen en goed te laten lopen. En ja, het kan gebeuren dat het niet meteen werkt en je dingen moet aanpassen. Dat geeft ook wat frustratie (bij de kinderen én bij mij), maar als het dan eindelijk lukt en de knikker rolt helemaal naar beneden… dan is het applausmomentje hier groot.

Racebaan vs. magnetische knikkerbaan

Er zijn ook verschillende toffe magnetische racebanen op de markt. Wat wel grappig is: we hebben ook een magnetische racebaan thuis, en die klikken ze zo in elkaar zonder mijn hulp. De auto’s blijven op de baan plakken dankzij de magneten, en dat maakt het wat eenvoudiger voor ze om zelf iets te bouwen.

Met de knikkerbaan zijn ze vooral gefocust op het eindresultaat: dat de knikker zonder problemen naar beneden rolt. Maar bij de racebaan kunnen ze meer zelf. Dus dat speelt toch iets makkelijker zelfstandig.

Dus als je twijfelt, vraag jezelf dan af wat je het liefst hebt. Zelf veel meehelpen en samen de lol van het succes, of liever wat meer zelfstandig spel met de magnetische bouwstenen. 

Magnetische knikkerbaan: welk merk?

Er zijn echt ontzettend veel verschillende merken op de markt inmiddels. Hoewel ik voor magnetic tiles een uitgebreide vergelijking heb gedaan van de bekendste merken, heb ik dat voor de knikkerbaan niet gedaan. Ik kan je dus niet vertellen of de goedkopere knikkerbanen stevig en goed zijn en of ze compatibel zijn met andere merken tiles. Wat wel belangrijk is om op de letten is het aantal onderdelen dat je erbij krijgt. Hoe langer de ballrun hoe leuker natuurlijk. De best beoordeelde merken zijn: 

Van deze twee merken komen de normale bouwstenen ook het beste uit mijn vergelijkingstest.

Voor zover ik weet bestaat er geen magna tiles knikkerbaan. Ik denk dat dat komt omdat de magneetkracht van magna tiles ook minder sterk is en de bouwwerken dat niet goed zouden kunnen ondersteunen. Wat Magna tiles qua ball runs als voorbeeld geeft is gewoon met de tiles zelf een run maken. 

Goedkopere merken zoals de magnaminds knikkerbaan, Yobo knikkerbaan, Joyage knikkerbaan heb ik geen ervaring mee en niet getest. 

Is een magnetische knikkerbaan compatibel met andere merken? 

Wij hebben veel verschillende merken magnetic tiles thuis. De uitbreiding van de knikkerbaan (en de bijbehorende tiles) gebruiken bij gewoon in combinatie met alle andere tiles. Zou kunnen we extra hoge en stevige ballruns maken. Ik weet niet of je verschillende merken knikkerbanen met de tiles kunt combineren. Wellicht passen de buizen net niet in andere tiles. 

DIY magnetische knikkerbaan 

Voordat wij de uitbreidingsset hadden, heb ik ook regelmatig zelf knikkerbanen met de magnetische tegels gemaakt. Hier een aantal ideeën hoe je dat doet. 

Ballrun met alleen magnetic tiles 

Met een beetje creativiteit kan je ontzetten leuke ball runs maken met enkel magnetic tiles. Bouw een toren en doe daar wat tiles aan de binnenkant tussenin en laat het balletje van de ene naar de andere tile springen. 

Leg een serie magnetic tiles op een schuine plank (glijbaan vanaf een bank of pikler driehoek bijvoorbeeld) en bouw een leuke ball run. 

Ballrun op de koelkast 

Je kunt de magnetic tiles natuurlijk ook op zo’n manier op de koelkast plakken, dat een balletje over de tiles heen naar beneden rolt. Ontzettend veel speelplezier gegarandeerd. 

Creatief met WC- en Keukenrollen

Wat je ook kunt doen is een knikkerbaan maken met dingen die je al in huis hebt! Wat je nodig hebt, zijn gewoon wat lege wc- of keukenrollen en je kunt aan de slag. Je legt de rollen op een oppervlak, bijvoorbeeld bovenop de magnetic tiles  en je maakt een soort helling of bochten waar de knikker doorheen kan rollen. Of je doet de tegels aan de koelkast in een run naar beneden en legt daar de rollen tussen. 

Het leuke is dat de magnetische tiles ervoor zorgen dat alles op zijn plek blijft, en je kunt de banen eenvoudig aanpassen of verplaatsen. Het enige nadeel is dat je de knikker niet zo goed ziet rollen, omdat je niet zoals met de knikkerbaan doorzichte buizen hebt. Je kunt de wc-rollen ook aan elkaar bevestigen door ze schuin te leggen, of zelfs wat extra obstakels en sprongetjes maken voor de knikkers om overheen te rollen.

Scroll naar boven