In deel 1 schreef ik over de emotionele rollercoaster toen mijn zwangerschap een miskraam bleek te zijn. In deel 2 beschreef ik de verschillende keuzemogelijkheden die ik had toen er sprake was van een missed abortion. In dit deel beschrijf ik mijn ervaring met het opwekken van de miskraam met misprostol tabletten bij 10 weken en 2 dagen.

Mijn ervaring met misoprostol (cytotec) tabletten

Op een zaterdagochtend breng ik de tabletten in. Mijn moeder is er om voor onze dochter te zorgen zodat Stefan er voor mij kan zijn als het nodig is. Ik heb paracetamol en Aleve in huis op aanraden van de gynaecoloog. Ook heb ik nachtmaandverband en kraamverband klaarliggen. Ik heb vuilniszakken klaargelegd waar ik op kan zitten en ik heb een kruik bij de hand. Ook heb ik een maatbeker klaargezet om stolsels enzo in op te vangen.

Nu volgt een samenvatting per tijdstip met af en toe een beschrijving tussendoor.

 • 9.00 2x paracetamol
 • 9.30 4x cytotec

Ik ben direct ontzettend zenuwachtig en voel direct: nu is er geen weg meer terug. De eerste 30 minuten wacht ik vol spanning op de eerste signalen. Maar er komt niets.

 • 10.30 beetje gekleurde afscheiding
 • 10.40 lichte krampjes (totaal geen pijn)
 • 11.30 ongesteldheidsgevoel in mijn buik
 • 13.00 ik ga slapen
 • 15.15 ik voel iets meer nu
 • 17.00 ik ga koken
 • 18.00 bloedverlies met stolsels. Geen pijn.
 • 18.45 mijn buik is iets gevoeliger nu. Ik neem weer 2 paracetamol voor het geval het erger wordt. Ik heb nu veel bloedverlies. Ook zie ik witte stukjes.
 • 20.30 ik verlies hele grote stolsels (10 cm lang). Ik heb geen pijn. Ik lek de hele tijd door.

Iedere keer als ik opsta van de bank, voel ik iets eruit ploppen. Dat zijn de stolsels. Dat zorgt er ook elke keer weer voor dat ik doorlek. Het is gewoon teveel voor simpel verband. Ik heb nog steeds geen pijn. Gelukkig. Maar wel erg veel bloedverlies naast de stolsels.

 • 22.00 ik heb een koortsig gevoel en ben duizelig. Ik bel voor informatie met de SEH. Dan krijg ik te horen dat ik naar het ziekenhuis moet komen in verband met teveel bloedverlies. Ik heb een halve liter maatbeker vol bloed en stolsels. Ook vele volle maandverbanden en bloed verloren op de wc.
 • 23.00 wachten op de arts. Ik val bijna flauw.
 • 23.30 infuus met vocht gekregen om bloeddruk omhoog te halen. Controles gehad. Op de echo is te zien dat er nog stolsels zitten in mijn baarmoeder. Geen grote vruchtzak meer te zien.

Gynaecoloog kijkt met eendenbek en haalt met tang stukjes weefsel uit mijn baarmoedermond. Ik bloed nog veel. Het loopt er gewoon uit.

Hoeveel bloedverlies is normaal bij een miskraam met misoprostol?

Ik stel veel vragen. Eén van mijn vragen is: “Hoeveel bloedverlies is normaal?” Mijn verloskundige zei: “Als het langs je benen stroomt, moet je bellen”. De vrouw aan de telefoon van de SEH zei: “Een halve liter vind ik teveel, ik wil dat je nu naar de eerste hulp komt”. De gynaecoloog zegt: “Iets meer dan een zware ongesteldheid is normaal bij een miskraam”. Nou, voor mij is dit véél meer bloed dan bij een zware ongesteldheid. Tegelijkertijd zegt ze dat dit, wat ik nu heb, normaal is en erbij hoort. Dat veel vrouwen ervan schrikken omdat het zoveel is, maar dat het er echt bij hoort. Omdat het bloeden ‘pas’ half 7 is begonnen, is het nog helemaal normaal. Pas als het in de loop van de nacht niet minder wordt of als het morgenmiddag rond 3 uur nog hetzelfde is, dan moet ik weer bellen.

Uit het bloedonderzoek en de controles blijkt dat mijn conditie goed is. Ik mag naar huis en daar afwachten tot de miskraam voorbij is.

 • 1.00 ik ben nog in het ziekenhuis. Heb het gevoel dat het bloeden minder is. Ik ga rechtop zitten en ben direct weer duizelig.

Ik krijg een stuk koek en glaasje water. Daarna ga ik met Stefan in de rolstoel naar het toilet om te verschonen. Voel me ineens totaal niet goed.

 • 1.30 flauwgevallen in rolstoel terwijl we terugrijden naar de kamer. Kan dus toch nog niet weg.
 • 2.00 krijg een extra vochtinfuus en een anti D prik (omdat ik rhesus negatief ben en voorbij de 10 weken zwanger ben).
 • 2.45 ik krijg een 3e vocht infuus
 • 3.50 thuis in bed

De dagen na de misoprostol (cytotec)

Vanaf het moment dat ik thuis ben heb ik weinig bloedverlies. Erg fijn. De volgende dag (zondag) voel ik me nog enorm duizelig en heb ik hoofdpijn. Ik ben ontzettend snel buiten adem. Ik slaap veel overdag en drink zoveel mogelijk.

De tweede dag (maandag) heb ik vrij genomen van mijn werk. Ik voel me nog steeds erg slecht. Ik heb ontzettend veel hoofdpijn.

In de avond krijg ik last van mijn onderbuik en verder naar beneden. Het is gevoeliger dan tijdens de miskraam zelf. Ik vraag me af of er nog iets uit moet komen?

De derde dag (dinsdag). Ik ben nog steeds ziek gemeld. Ik verlies een heel klein beetje helder rood bloed. Heel af en toe een klein bloedpropje. Maar echt minimaal. Ik lig weer bijna de hele dag op bed. Met enorme hoofdpijn.

De vierde dag (woensdag). Ik voel me eindelijk iets beter. Nog steeds erg duizelig, maar minder dan de dagen ervoor. Veel minder hoofdpijn (gebruik nog wel paracetamol).

Controle na de misoprostol (cytotec)

De zesde dag (vrijdag) heb ik controle bij de gynaecoloog om te kijken of alles schoon is. Ik bloed nog steeds een klein beetje. Op de echo is al gauw te zien dat ik niet ‘schoon’ ben en dat ik dus een onvolledige miskraam heb gehad het weekend ervoor. Ik schrik en ben erg teleurgesteld. Omdat ik geen pijn in mijn buik had en ik het bloedverlies weinig vond, had ik eigenlijk goede hoop.

De arts geeft aan dat ik een curettage moet ondergaan. Nog een keer tabletten nemen of afwachten zal weinig zin hebben. Als ik later met mijn verloskundige bel, bevestigt zij dit. Oké, curettage dus. Ik had er rekening mee gehouden en zag dit als ‘stap 3’.

 

En toen?

In deel 4 vertel ik meer over de curettage en het herstel daarvan. 

Aanraders

Een invulboek speciaal voor vrouwen die een miskraam hebben gehad. 

Een boek van dezelfde auteur speciaal voor zorgverleners die vrouwen begeleiden bij een miskraam is: Begeleiding van vrouwen met een miskraam

boekcover boek over miskraam

Scroll naar boven