Miskraam opwekken: afwachten, medicijnen of curettage?

Als je te horen krijgt dat je een miskraam hebt, maar deze nog niet spontaan op gang is gekomen kom je voor een keuze te staan. Je hebt drie keuzes: afwachten, medicijnen of curettage. Wat zijn de voor- en nadelen van deze drie methodes en wat kunnen persoonlijke redenen zijn om voor de één of de ander te kiezen?

In deel 1 schreef ik over de emotionele rollercoaster toen mijn zwangerschap een miskraam bleek te zijn. Ik had een missed abortion. In dit deel lees je over de verschillende keuzemogelijkheden die je hebt om de miskraam op te wekken. En ik beschrijf welke keuze ik heb gemaakt en waarom.

Miskraam opwekken: afwachten, medicijnen of curettage?

En dan volgt een periode waar de lichamelijke miskraam centraal staat. Iets waar ik nog helemaal niet mee bekend ben. En iets wat veel meer met zich meebrengt dan ik ooit had kunnen bedenken.

Omdat de miskraam nog niet uit zichzelf is begonnen, gaan we naar de gynaecoloog om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn 3 mogelijkheden en allemaal hebben ze voor- en nadelen.

Miskraam natuurlijk afwachten

Het woord zegt het al: afwachten tot je lichaam uit zichzelf de miskraam uitdrijft.

Hoe lang het duurt voordat een miskraam uit zichzelf begint, daar kan de gynaecoloog niets over zeggen. Het feit dat ik nog geen enkel bloedverlies of buikpijn heb, maakt dat ze denkt dat het nog wel even kan duren. Hoe lang dan? Niet te zeggen. Kan een week zijn maar het kan ook weken gaan duren.

Nadelen: Het is emotioneel zwaar om te wachten omdat je nog met je miskraam rondloopt en je zwangerschapshormonen blijft houden. Je weet niet wanneer het begint en moet er continu rekening mee houden dat je een flinke bloeding kunt krijgen.

Voordeel: Je lichaam pakt het zelf op en dat kan bijdragen aan een goede verwerking.

Miskraam opwekken met cytotec/misoprostol tabletten

Je kunt ook tabletten gebruiken die de miskraam op gang brengen. De gynaecoloog vertelt me dat het middel bij 80% van de vrouwen effect heeft. Daar weer 80% van heeft een volledige miskraam.

Binnen 24 uur moeten de tabletten effect hebben, zo niet dan kan je de volgende dag nogmaals dezelfde dosis inbrengen.

Ik heb hetzelfde middel gehad toen ik ingeleid werd voor de bevalling van mijn dochter. Dat was toen een kleinere dosis om de baarmoedermond voor te bereiden. De tabletten hadden toen effect. Ik vraag de gynaecoloog of dat betekent dat het nu ook zal werken bij mij. Daar kan ze geen uitsluitsel over geven, maar ze is geneigd te zeggen van wel.

Meer informatie over de tabletten

Het medicijn is niet geregistreerd als miskraammiddel. Er zijn daarom ook geen standaard richtlijnen. Over de dosering zijn de meningen verdeeld en ook in het toepassen van de tabletten. Ik Google me daarom helemaal suf. Ik wil zoveel mogelijk weten voordat ik hieraan begin.

Uit onderzoek blijkt dat de hoogste dosering weliswaar de meeste bijwerkingen kan opleveren maar ook zorgt voor de grootste kans op een volledige miskraam. Dat is exact de dosering die ik ook voorgeschreven heb gekregen.

Ook lees ik veel ervaringen om me voor te bereiden. Er zijn veel negatieve ervaringen maar méér positieve ervaringen. Het is dus echt totaal verschillend per vrouw en per situatie wat het effect is.

Curettage bij miskraam

De derde optie is curettage. Dit is een behandeling in het ziekenhuis waarbij onder een roesje of narcose je baarmoeder wordt leeggezogen of leeg geschraapt.

Nadelen: Aan deze behandeling zitten de meeste risico’s verbonden. Zo is er een kans op verklevingen. Dat kan ervoor zorgen dat een volgende zwangerschap lastiger gaat omdat het vruchtje zich minder goed kan innestelen. Dit risico is klein (en wordt groter als je vaker een curettage ondergaat).
Narcose brengt ook altijd een klein risico met zich mee.
Ook las ik dit onderzoek dat de kans op vroeggeboorte toeneemt. Maar ook hierbij is die kans enorm klein.

Voordelen: je kunt het plannen. Je bent er waarschijnlijk in één keer van af. Het duurt kort en je hebt geen pijn.

Ik lees positieve ervaringen op fora. Vrouwen voelen zich vaak direct na de curettage stukken beter. Ze hebben weinig last van nabloeden en zijn vaak snel weer zwanger.

Wat moet ik kiezen???

Ik twijfel. Eerst wil ik afwachten. Maar hoe lang dan? Ik wil dit niet langer. Ik ga het opwekken met medicijnen. Weer twijfel. Waarom mezelf kwellen met die tabletten en daarvan mogelijk veel pijn krijgen met uiteindelijk een kans dat ik alsnog curettage moet ondergaan? Dan kan ik maar beter direct voor curettage gaan. Maar… als ik de nadelen naast elkaar zet is het toch duidelijk. Ik ga voor de tabletten.

Doorslaggevend voor mij zijn de volgende redenen.

  • Risico op onvolledige miskraam is volgens de gynaecoloog even groot bij afwachten en tabletten gebruiken.
  • Het verloop van de miskraam is vergelijkbaar met afwachten versus tabletten, zegt de gynaecoloog. Al heb ik het vermoeden dat er toch vaker sprake is van hevigere bloedingen door gebruik van cytotec. Maar daar kom ik later op terug.
  • Het gaat veel vaker goed dan fout met tabletten, anders zouden ze het niet zoveel voorschrijven. Aldus de gynaecoloog.
  • Ik heb al gewacht en wil niet bij voorbaat een curettage. De tabletten zijn dus een goede 2e stap voor mijn gevoel. Ik gun het mezelf om ervan af te zijn en me weer beter te gaan voelen.

En toen?

In deel 3 lees je mijn ervaring met het opwekken van de miskraam met behulp van misprostol/cytotec. 

Scroll naar boven