Vind je het moederschap zwaar? Grote kans dat je de lat te hoog legt voor jezelf. In deze blog neem ik je mee op de reis van het moederschap en de uitdagingen. Ik laat je zien hoe je jouw reis minder zwaar maakt.

Een uitdagende zware reis

De reis van het moederschap is hobbelig en uitdagend. Een reis waarin je al snel teleurgesteld kunt raken in jezelf. Want je wilt het zo goed doen. Je legt je lat zo hoog waardoor je regelmatig niet aan je eisen voldoet. Je baalt. Lieve mooie mama, kies ervoor om mild naar jezelf te zijn in plaats van hard. Je faalt niet, je bent aan het groeien. Elke dag! Hoe milder je naar jezelf kijkt, hoe meer je zult accepteren dat struikelen tijdens je reis oké is. Het is zelfs zinvol! Je leert ervan. En het zal al snel minder zwaar worden.

Volg jouw kompas

Goed om te weten: er is geen één richting. Er zijn vele bestemmingen. We zijn allemaal anders en onze kinderen ook en we vinden daarin allemaal onze eigen weg. Ons moedergevoel is daarbij het belangrijkste kompas. Ik ben een richting opgelopen die goed voelde en ik pak er regelmatig boeken bij die ik bestudeer. Ik loop wel eens een ommetje, wissel ervaringen uit met andere reizigsters en loopt soms van de route af.  Ik val wel eens een stukje naar beneden en raak de weg soms kwijt. Zo reis ik verder en verzamel ik mijn inzichten.

Zo kan het ook

In mijn item ‘Zo kan het ook’ deel ik mijn visie op bijvoorbeeld straffen en belonen, grenzen stellen, emoties en gevoelens. Als mijn reis bij jou een gevoel van falen oproept omdat jij het anders doet of omdat je het graag zo zou willen maar het je niet altijd lukt, wees dan mild naar jezelf. Buig het om. We leven in een hyperverbonden tijdperk waardoor het mogelijk is om mee te kijken naar andermans reizen. Benut het op een verrijkende manier. Misschien wil jij die plek ook wel eens bezoeken. Er is geen zwart-wit of goed-fout. Er is een zee van ruimte en jij kunt bepalen op basis van jouw situatie en moedergevoel welke richting daarin voor jou goed voelt en werkt.

Moederschap zwaar: stop met hordes springen

Je staat nooit stil. Je bent altijd in beweging. Soms voelt het alsof je niet vooruit komt, maar opeens kijk je toch weer over een bergtop heen naar de volgende. Door je bewust te zijn van waar je naartoe wilt kom je al een heel eind.

Dat het je vervolgens niet altijd even gemakkelijk afgaat hoort erbij. Je loopt niet altijd even soepel. Soms heb je een rustdag nodig. Of je verzwikt je enkel en raakt volledig uit balans. Dat is onderdeel van de reis. Je bent mens, niemand is perfect. Verzorg jezelf goed, want dan kan je uitgerust verder.

Je moet ook niet perfect willen zijn, want dan geef je je kind(eren) een voorbeeld van een wel hele hoge lat. En zeg nou zelf, die lat… waar is die nou voor nodig? Je reis is toch veel mooier en relaxter als je geen hordes over hoeft te springen en je gewoon kunt genieten van het mooie landschap om je heen?

Laat je niet leiden door angst

Je hoeft eigenlijk maar één ding te onthouden: bepaal zélf je route. Krijg je adviezen? Bedenk wat je daarmee wilt doen. Misschien brengen ze je naar een mooi uitkijkpunt, maar het kan ook zijn dat je een prachtige tocht overslaat omdat mensen je angst aanpraten over wat je tegen kunt komen. Als je toch van je pad afraakt, vind je ‘m weer terug door naar je angst te kijken en die los te laten en te kiezen voor liefde. Beweeg vrij vanuit je intuïtie. Want dan loop je in jouw eigen ritme, jouw eigen route met de wind in je rug langs de plaatsen waar jij je thuis voelt.

Scroll naar boven