Help het mij zelf te doen’ is de kerngedachte binnen Montessori. Alle onnodige hulp (ook al is het goedbedoeld) is een obstakel voor ontwikkeling. Door de ruimte op een speciale manier in te richten en montessori speelgoed in de ruimte voor te bereiden, creëer je een leerrijke omgeving.

Door goed te observeren en vervolgens aan te sluiten bij de gevoelige periode van een kind om iets te leren, faciliteer je een kind in zijn/haar ontwikkeling. Je volgt dus het kind en reikt aan wat het nodig heeft om te kunnen ontwikkelen.

Spelen = leren

Als kinderen spelen zijn ze eigenlijk keihard aan het werk. Spelen is namelijk leren en ontwikkelen.
In het dagelijks leven vinden kinderen het fantastisch om precies de dingen te oefenen die wij doen. Het eten bereiden, de was vouwen, grasmaaien, iets repareren.

Er is ontzettend veel montessori speelgoed op de markt waarmee kinderen pretend play kunnen doen, ‘rollenspel’. Speelkeukentjes en speelgoedgereedschapskoffertjes benutten ze graag in hun spel. Maar nóg leuker vinden ze het om met échte materialen te oefenen en daadwerkelijk bij te kunnen dragen aan de échte klussen.

Niet alle echte materialen zijn echter geschikt voor de allerkleinsten. In deze blog deel ik daarom een aantal items waarvan ik thuis heb gemerkt dat het perfect aansloot bij de ontwikkelbehoefte van mijn kinderen en tegelijkertijd het imiteren van ons in dagelijkse bezigheden.

montessori speelgoed help het mij zelf te doen

 

Mijn dochter bakt hier pannenkoeken op mijn oude fornuisje van vroeger.

Help het mij zelf te doen: eten bereiden

Ik weet nog hoe fantastisch ik het zelf vond om vroeger naast mijn moeder op een krukje voor het gft-bakje te zitten en met een dunschillertje aardappels te schillen. Ik vond het gezellig en ik voelde me competent. Ik deed iets zinvols en zo jong als ik was, daar lag mijn ontwikkelbehoefte. Je kunt kinderen al vanaf de babytijd betrekken bij het bereiden van voedsel. Laat je baby bijvoorbeeld maar eens zelf een mandarijntje pellen in plaats van alles al te doen. Er zijn veel fantastische producten op de markt die je kind ondersteunen in hun ontwikkeling op een veilige manier, stapsgewijs.

Leertoren keukenhulp

Een keukenblad is natuurlijk hoog voor een kind. Een klein krukje is vaak niet hoog genoeg en een gewone stoel heeft het risico dat je kind balans verliest of net te ver opzij stapt en valt. Daarom is een speciale leertoren keukenhulp echt een aanrader als je je kinderen zelfstandig mee wilt laten helpen in de keuken. Er zijn veel verschillende varianten op de markt. Zie hier een overzicht van leertorens.

Appelschilmachine

Helemaal zelf een appeltje schillen of meehelpen met de aardappels schillen. Als een dunschillertje nog te lastig is, dan zijn de appelschilmachine geniaal. Echt een hit hier thuis.

Met de appelschiller kan je kind de appel schillen én van het klokhuis ontdoen en tegelijkertijd is de appel al in stukjes. Het enige waar je mee moet helpen in het begin is de appel erop zetten. Er zit natuurlijk wel een mesje in het apparaat, dus er moet wel goed toezicht zijn bij de allerkleinsten.

Snijden en schillen met messen

Als je kind al toe is aan een volgende stap, namelijk snijden en schillen met messen dan zijn de volgende items echt een must have. Deze set bevat een vingerbeschermer en een dunschiller, koksmes met afgeronde punt.  

Als je kind nog iets jonger is maar wel wil snijden, dan is een decoratiemes met ribbels een heel handig ding. Dit kan het de hele hand vastgehouden worden.

Er zijn nog vele andere producten en als je creatief rondkijkt zijn er genoeg hulpmiddelen in de keuken die veilig zijn om door een kind zelfstandig te laten gebruiken. Heel veel plezier in de keuken!

Help mij het zelf te doen: schoonmaken

Als je in de ruimte op vertrouwde, zichtbare plekken materialen neerlegt waarmee je kind zelf kan schoonmaken dan voorzie je in de ontwikkelbehoefte van je kind én het is ook nog eens fijn voor jezelf. Eis niet van je kind dat het álles altijd zelf maar moet opruimen en schoonmaken. Leef je kind routines voor (na verven de tafel afnemen, kwasten schoonmaken en opruimen bijvoorbeeld) en zorg dat de materialen die nodig zijn voor die routine beschikbaar zijn voor je kind.

Een aantal items die hierbij goed kunnen ondersteunen zijn:

Help het mij zelf te doen: andere huiselijke klusjes

Eigenlijk alles wat jij doet, vindt je kind waarschijnlijk ook op een bepaald moment (of zo nu en dan) leuk om te doen. Sta eens stil bij wat je kind zou kunnen doen als hij/zij daar interesse in heeft.

En onthoud: onnodige hulp is een obstakel in de ontwikkeling van je kind

Heb je vragen of leuke ideeën?

Laat het weten in de reacties of stuur een berichtje naar @mooiemamablog. Vind ik superleuk!

Op zoek naar meer montessori speelgoed?

In een eerdere blog Montessori voor thuis schrijf ik meer over montessori en speelgoed rouleren. Wil je meer inspiratie opdoen op gebied van montessori speelgoed en open einde speelgoed? Dan is deze blog met de topitems bij ons thuis misschien leuk om te bekijken. Een andere leuke inspiratieblog is die over de Ikea flisat tafel. Ook schreef ik een blog over verschillende soorten kinderverf

Meer lezen over montessori?

Scroll naar boven