Pergola schommel maken

Pergola schommel zelf maken? In deze blog lees je hoe wij het hebben aangepakt. Een pergola schommel was mijn grootste wens voor de kinderen. Op het moment dat ik van onze tegeltuin een prachtige groene tuin had gemaakt, begon dus project ‘pergola bouwen’. We hebben een constructeur in huis 🙂 dus we zijn de pergola zelf gaan ontwerpen en bouwen. En WAUW! Het overtreft al onze verwachtingen. Het is de nummer #1 hit voor onze kinderen. 

pergola hangstoel schommel

Pergola schommel maken 

Wij hebben een tuin in twee delen en gebruiken vooral het bovenste gedeelte omdat het onderste deel aan het water ligt. Een schommel in een kleine tuin dus. Daarom wilden we de pergola over de gehele breedte laten lopen zónder paal in het midden. Om de stabiliteit te waarborgen die nodig is voor de schommelkrachten, hebben we een stevige constructie ontworpen.

Constructie pergola 

De pergola die wij hebben gebouwd is 5,30 breed, 2,50 hoog en 1,64 diep. Omdat we veel ruimte wilden behouden in onze kleine tuin, hebben we een pergola gebouwd zonder tussenpalen. Om de stabiliteit in de schommelrichting en het torderen van de balken tijdens het schommelen te voorkomen, hebben we blokjes tussen de lange planken bevestigd. Zie ook het stappenplan. 

pergola schommel maken bouwtekening

Materialen

Wij raden je aan te kiezen voor tropisch hardhout, bijvoorbeeld Azobé of Angelim Vermelho. Dit kan je namelijk onbehandeld in de grond plaatsen. 

 • 4 palen. Minimaal 4,5 meter lang. 10 bij 10 cm (fijn bezaagd) 
 • 4 planken. 5,5 meter lang. 20 mm dik en 150 mm hoog. 
 • 7 planken van 3,5 meter lang. 20 mm dik en 150 mm hoog. 
 • 16x M12 slotbouten, verzinkt. Lengte 160 mm.  
 • 200x RVS schroeven. Lengte 70 mm. Dikte 4 mm. 

Gereedschappen

 • Azobé slangenboor (lengte 230 mm, diameter 12,5 mm)
 • Hardhout boortje (dikte 3 mm)
 • Afkortzaag 
 • Cirkelzaag 
 • Boormachine 
 • Accutol 
 • Waterpas 
 • Hamer 
 • Haakse hoek 
 • Edelmanboor 
 • Kinderschepje
 • Rolmaat 
 • Metselkoord
 • Laser
 • Lijmklemmen

Afhankelijk van de grondsoort is het aan te bevelen om snelbeton te gebruiken bij het plaatsen van de palen. 

Stappenplan pergola bouwen 

Stap 1
De 4 palen op maat maken. 1 meter eraf zagen. (Let op: de meters die je eraf zaagt, gebruik je later in de constructie voor meer stabiliteit).

Stap 2
Een gat in de grond maken van 1 meter diep waar de eerste paal moet komen. Hiervoor gebruik je de edelmanboor. Met het kinderschepje het gat verder op maat maken voor de paal (als je edelmanboor niet groot genoeg is). Controleer met één afgezaagd stuk van de palen of het gat voldoet. Zo ja, plaats de eerste paal. 

Stap 3
Gebruik de eerste paal als referentiepunt t.o.v. je gevel (of een ander referentiepunt). Zet op basis daarvan de nabijgelegen paal neer op de gewenste afstand. 

Stap 4 
Gebruik de twee palen weer als referentiepunt en zet paal 3 en 4 neer. Wij hebben gebruik gemaakt van een metselkoord om de palen met elkaar uit te lijnen. 

Stap 5
Zet uit op welke hoogte de 4 lange planken moeten komen. Wij hebben dat gedaan met een laser. 

Stap 6 
Zet de planken op de juiste hoogte vast met lijmklemmen. Teken af waar de slotbouten moeten komen. Boor de gaten voor met een Azobé slangenboor (Let op, je hebt hiervoor een krachtige boormachine nodig). Begin met boren vanaf de kant waar je de slotbouten erin doet. Plaats daarna de slotbouten. Doe dit bij alle vier de palen. 

Stap 7
We gaan nu van de 4 afgezaagde stukken paal, kleinere blokjes maken. Zaag deze in 10 stukjes van 12,5 cm lang. Deze blokjes plaatsen we in stap 8 voor meer stabiliteit in de pergola. 

Stap 8
Bepaal hoeveel én op welke afstand je de dwarsliggende planken wilt bevestigen. Meet waar de blokjes (die tussen de dubbele dwarsliggers komen) moeten komen en teken dat af. Schroef ze vast met 4 schroeven per zijde, totaal 8 schroeven per blokje. 

Stap 9
Zaag de dwarsliggers op de lengte die je nodig hebt. Maak overal een schuine zijde aan onder een hoek van 45 graden. 

Stap 10
Zet alle planken op de kop tegen elkaar aan op de grond. Zet ze stevig vast met lijmklemmen. Teken af waar de inkeping moet komen zodat ze over de lange planken heen kunnen vallen. Maak hier zaagsnedes in tot een diepte van 5 cm met een cirkelzaag. 

Stap 11
Zet alle dwarsliggers op hun plek en schroef ze vast aan de tussenliggende blokjes. 4 schroeven per bevestigingspunt. Zet de buitenste dwarsliggers met slotbouten vast. 

Stap 12
Plaats tussenstukjes (restanten van de afgezaagde palen) op de plaatsen waar je de schommelhaken wilt bevestigen. 

Schommel aan pergola bevestigen

Nu je een stabiele pergola hebt, is het tijd om de schommel(s) op te hangen. We zijn geëindigd bij stap 12, het plaatsen van de tussenstukjes waar de schommelhaken in komen. 

Materialen

 • x aantal schommelhaken M12, 250 mm
 • Gewenste schommels (zie aanraders verderop in de blog). 

Stappenplan

Stap 1
Teken af waar de schommelhaken moeten komen.

Stap 2
Boor de gaten voor met een Azobé slangenboor (Let op, je hebt hiervoor een krachtige boormachine nodig).

Stap 3

Plaats de schommelhaken. 

Stap 4 
Plaats de schommel(s)

Enjoy!!!

schommel aan pergola

Welke schommel aan je pergola?

Welke schommel niet? Wij hebben diverse schommels, hangstoelen, hangmatten, trainingsattributen. Het is allemaal even tof! We wisselen van alles af. Hier een opsomming van wat wij hebben.

Aanrader? 

Ja! 100%!!! Het is misschien wel één van de beste keuzes die we gemaakt hebben :). Onze kinderen genieten iedere dag van de schommels en wij zelf maken ook optimaal gebruik van de pergola. Zo train ik aan de pergola met een TRX en chill ik aan het einde van de dag in een hangmat. Wat een multifunctioneel ding is het!

pergola schommel maken diy
Scroll naar boven