Pictogrammen voor je kind

In deze blog geef ik je tips over pictogrammen voor je kind. Met pictogrammen voor je kind kun je heel simpel een overzichtelijke dagstructuur weergeven. Het geeft je kind rust en jou ook. Je kunt ook dingen oefenen aan de hand van pictogrammen, zoals alleen spelen of wat langer aan tafel blijven zitten tijdens het eten. In combinatie met een weekplanner en dagritmekaarten geef je je kind veel houvast en eigenaarschap.

Dagindeling pictogrammen

Pictogrammen voor je peuter of kleuter zijn heel fijn en geven mooi een dagstructuur weer. Een weekindeling op een planbord is extra fijn voor je kind. Je kind vraagt vast geregeld: wat gaan we nu doen? Waar gaan we heen? Wanneer ga ik naar school/dansles/peutergym? Daar merk je al aan dat je kind het fijn vindt om te weten waar hij/zij aan toe is en het overzicht te hebben over meerdere dagen heen. Hoe fijn als je kind zelf dat overzicht kan bekijken op het moment dat hij/zij dat wil.

Planbord: weekplanner met dagritmepictogrammen

Een planbord met dagritmepictogrammen geeft je kind ontzettend veel houvast. Je kunt erop laten zien wanneer mama, papa of wie dan ook thuis is voor je kind. En wanneer activiteiten plaatsvinden in de week. Daarnaast leert je kind de dagen (her)kennen door een planbord omdat je met kleuren werkt.

Dit planbord is heel fijn. Je kunt het op de koelkast bevestigen en je hebt direct ook een maandoverzicht. Je kunt je gratis pictogrammen erbij gebruiken om de dagstructuur in beeld weer te geven.

Oefenen met pictogrammen: alleen spelen

Als je bepaalde onderdelen in je ritme wilt oefenen/trainen, dan is het handig om een TimeTimer of een zandloper erbij te gebruiken. Je kunt dan ook een pictogram van een klokje/zandloper maken.

Zo heb ik bij het alleen spelen of bij aan tafel zitten tijdens het eten een zandloper onder het pictogram van die momenten gehangen. Vervolgens zette ik de TimeTimer op bijvoorbeeld 5 minuten. Langzaamaan heb ik dat een beetje opgebouwd. Inmiddels zet mijn kleine boef ook zelf de TimeTimer als ze een ijsje wil :).

Maak zelf magneetpictogrammen

Je kunt heel eenvoudig zelf magneetpictogrammen maken. Verzamel alle pictogrammen die jij nodig denkt te hebben voor je routines en orden die op een A4. Kies daar ook een pijl bij als pictogram. Print ze vervolgens uit op magneetpapier. Hang ze op je magneetbord of in een weekplanner. De pijl gebruik je om aan te wijzen bij welk onderdeel van de dag je bent.

Als je geen magneetbord hebt, kun je natuurlijk ook de pictogrammen op gewoon A4 papier printen en ze bijvoorbeeld lamineren en een stukje klittenband achterop plakken.

Pictogrammen gratis downloaden

Als je een rondje Google doet, dan kan je heel erg veel DIY pictogrammen gratis downloaden voor kinderen. Je kunt ook kant-en-klare setjes kopen. Ik zelf vond die setjes net niet toereikend genoeg. Ik wilde bijvoorbeeld pictogrammen voor ‘alleen spelen’ en ‘samen spelen’, Ook wilde ik een heel dagschema neer kunnen zetten waarbij sommige pictogrammen meerdere keren terugkomen. Zoals het tv-moment en tandenpoetsen. Ik heb er daarom voor gekozen om zelf op zoek te gaan naar de pictogrammen die ik nodig had en zo kan ik ook altijd nog uitbreiden.

Scroll naar boven