Pikler driehoek

De Pikler driehoek (ook wel Pikler Triangle, TriClimb of speeldriehoek) is een opvouwbaar klimrek voor kinderen. Het nodigt kinderen van alle leeftijden uit om te gaan staan, klimmen, evenwicht te ontdekken. En nog veel meer dan dat. Met een deken erover heen is het een knusse tent en met een plank ertegenaan heb je een glijbaan of een loopbrug. De klimdriehoek is onmisbaar in onze speelkamer. In deze blog geef ik info over de Pikler driehoek en waar je op kunt letten bij het kopen ervan.

Over Emmi Pikler en de Pikler driehoek

Emmi Pikler was een kinderarts en pedagoog die in 1902 in Wenen werd geboren. Ze staat bekend om haar visie op de ontwikkeling van het jonge kind en de nadruk op vrije beweging. Vertrouwen op het eigen ritme en de natuurlijke ontwikkeling van het kind zonder dat extern te stimuleren of beïnvloeden. Het bieden van vrije bewegingsruimte is hiervoor essentieel, zodat het kind zelf kan experimenteren en onderzoeken.

De bewegingsruimte voor een jonge baby bestaat vanuit de Pikler filosofie uit een stevige ondergrond. Dat draagt bij aan de lichaamsgewaarwording. Vanaf het moment dat de baby gaat tijgeren kunnen er lage klim-objecten geïntroduceerd worden zodat de baby leer klauteren en zichzelf er weer veilig af leert bewegen.

Pikler driehoek zelf laten ontdekken

Als je een Pikler driehoek introduceert zal een jong kind uit zichzelf in z’n eigen tempo de mogelijkheden ontdekken en onderzoeken. Eerst trekt een baby zich eens op aan de staven en kruipt er eens onderdoor. Later zal je kindje op de eerste staaf stappen en er weer af. Als je kindje die beweging eigen heeft gemaakt, klimt je kind wat hoger en onderzoekt hoe hij/zij zichzelf weer veilig naar beneden kan brengen. En zo gaat het stapje voor stapje verder. Het is prachtig en fascinerend om naar te kijken!

Het moment dat ze zelf voor het eerst bovenaan komen is een supergaaf moment. Ze zijn trots en jij ook en tegelijkertijd vind je het misschien maar wat spannend :). Maar je zult zien dat een kind, als het zijn of haar eigen tempo volgt zonder aansporing of hulp van buitenaf, over het algemeen precies doet wat past bij de volgende stap in de ontwikkeling. Ze zullen experimenteren met los staan op de Pikler, eroverheen klimmen, eronderdoor tijgeren, eraan hangen en noem maar op.

Als je daarna een glijbaan toevoegt is er weer volop nieuws om te ontdekken. Met of zonder sokken omhoog lopen, eraf glijden op alle mogelijke manieren, over een loopbrug boven de grond lopen, attributen van de glijbaan af laten glijden. Oneindig veel spelmogelijkheden die je kind zelf zal ontdekken.

Pikler driehoek kopen? Hier moet je op letten (3 tips)

De Pikler driehoek is een populair klimattribuut tegenwoordig en je kunt vele maten en soorten vinden tegenwoordig. Er zijn 3 belangrijke tips waar je op moet letten zodat je kleine er veel plezier aan zal beleven en het veilig is.

  • Zorg dat er geen uitstekende dingen zitten aan de buitenkant. Sommige Pikler driehoeken hebben schroefdoppen aan de buitenzijde. Hoewel dat handig lijkt om het snel op te bergen, is dit wel iets waar kinderen aan kunnen blijven hangen met de kleding.
  • Zorg dat de staven de juiste diameter hebben zodat kinderhanden er goede grip aan hebben en ze toch sterk genoeg zijn.
  • Zorg ervoor dat de afstand tussen de staven gelijk is, zowel tussen de hoogste twee en die ruimte vanaf de grond tot de eerste staaf.

Verder zijn er vele soorten mogelijk en worden regelmatig combinatie pakketten verkocht waarbij je een leuke glijbaan of klimplank kunt toevoegen. Kies geen Pikler driehoeken die op diverse punten kan aanpassen, want dan lever je in qua stevigheid. De ’traditionele’ driehoek is het sterkst qua constructie.

Aanbevolen Pikler driehoeken

Dit is een Pikler op Etsy waarbij je kleur kunt kiezen en diverse attributen kunt toevoegen.

Nog een aanrader op Amazon die erg lijkt op de Pikler die wij zelf hebben gemaakt., maar net een klein beetje een uitstekende schroef heeft aan de zijkant.

Op Bol.com zie ik geen aanraders. Deze Pikler lijkt wel erg op die wij hebben, alleen er zit een uitstekende draaiknop aan. Handig natuurlijk voor opbergen, maar wel iets waar kinderen aan kunnen blijven hangen met kleding.

De Pikler Driehoek zelf maken: how-to

Wil je (net als wij) de Pikler driehoek zelf maken? Dan kan je hier een handige Pikler driehoek how-to vinden. Deze hebben wij ook als bron gebruikt.

Dit filmpje is ook een handige inspiratiebron, maar die draaiknop raad ik dus zeker af.

Vanaf welke leeftijd is een Pikler driehoek leuk?

De Pikler driehoek is al een ontzettend leuk en nuttig vanaf 6 maanden. Het is ook een geweldig cadeau voor een eerste verjaardag (zoals wij destijds de Pikler cadeau gaven als eerste verjaardagscadeau aan onze jongste).

Kom meer te weten over Emmi Pikler en haar visie:

Ook superleuk! Klimrek in de kinderkamer

Voordat wij de Pikler driehoek hadden, hebben wij op de slaapkamer van onze dochter een klimrek geplaatst. Ook die is geweldig en nodigt weer uit tot heel andere uitdagingen. De Pikler staat steevast bij ons in de huiskamer en het klimrek boven wordt ook veel gebruikt.

Ook interessant:

Scroll naar boven