Plastic drinkflessen vaatwasser: waarom het geen goed idee is

Toen ik jaren geleden een vaatwasser aanschafte, had ik vooral één ding in gedachten: alle babyflessen, drinkflesjes en plastic bakjes goed kunnen reinigen én vooral goed kunnen drogen. Dus koos ik voor een vaatwasser met een extra droogfunctie, speciaal voor het plastic.

Inmiddels zijn we jaren verder en is er veel meer bekend over plastic in drink- en eetwaren. Het heeft me doen besluiten om volledig over te stappen op RVS drinkflessen voor mijn kinderen. Waarom? In dit artikel vertel ik je wat ik ontdekte over plastic drinkflessen in de vaatwasser, en waarom we deze misschien beter met de hand kunnen afwassen of, eigenlijk beter nog, kunnen vervangen.

Wat gebeurt er met plastic drinkflessen in de vaatwasser?

Het lijkt zo handig: je zet de plastic drinkflessen in de vaatwasser, en na een uurtje zijn ze schoon en (meestal) droog. Helaas zit er een keerzijde aan het afwassen van plastic in de vaatwasser.

Veel plastic drinkflessen bevatten weekmakers en andere chemische stoffen die helpen om het plastic soepel en stevig te maken. Deze stoffen blijven meestal in het plastic, maar wanneer een drinkfles regelmatig aan hoge temperaturen in de vaatwasser wordt blootgesteld, kan dit proces veranderen.

Door de hitte en het afwasmiddel kunnen er kleine hoeveelheden van deze chemicaliën vrijkomen en zich mengen met de vloeistof in de fles.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico’s?

Stichting Tegengif en andere onderzoeksorganisaties hebben de gezondheidsrisico’s van plastic drinkflessen uitgebreid onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat sommige van deze chemische stoffen, zoals BPA (bisfenol A) en bepaalde weekmakers, potentieel hormoonverstorend kunnen zijn. Dit betekent dat ze de hormoonbalans kunnen beïnvloeden, wat vooral bij kinderen zorgwekkend is omdat hun lichamen nog volop in ontwikkeling zijn.

Ook andere additieven in plastic kunnen in het lichaam terechtkomen en mogelijk schade veroorzaken bij herhaald gebruik, vooral als de flessen steeds opnieuw worden blootgesteld aan hoge temperaturen in de vaatwasser.

Programma’s zoals Radar hebben hier al eerder aandacht aan besteed en raden ouders aan om plastic zoveel mogelijk te vermijden voor het bewaren van eten en drinken.

Microplastic en afbraak door hitte

Daarnaast kan het materiaal van plastic drinkflessen door de vaatwasser langzaam afbreken. Dit afbraakproces kan ervoor zorgen dat kleine stukjes plastic, microplastics, in het water terechtkomen en ongemerkt worden opgedronken.

Microplastics worden vaak onzichtbaar in het water opgenomen, maar er zijn zorgen over de mogelijke gezondheidsimpact op lange termijn, aangezien we nog niet goed weten wat deze microdeeltjes in het lichaam doen.

Waarom ik overstapte op RVS drinkflessen voor mijn kinderen

Na alles te hebben gelezen over de mogelijke risico’s van plastic, voelde het ontzettend slecht om plastic drinkflessen voor mijn kinderen te blijven gebruiken. Daarom besloot ik over te stappen op drinkflessen van RVS en ook broodtrommels, die geen schadelijke stoffen bevatten.

In mijn blog over RVS drinkflessen voor kinderen deel ik meer over mijn zoektocht naar de beste drinkfles en de voordelen van RVS ten opzichte van plastic. RVS is niet alleen veilig, maar ook duurzaam, en bovendien blijft het water smaak- en geurvrij.

Is een plastic drinkfles veilig als ik hem met de hand afwas?

Voor wie nog plastic drinkflessen in huis heeft, is het beter om ze met de hand af te wassen met lauw water en een mild afwasmiddel. Zo voorkom je dat het plastic aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, wat het afgifteproces van chemicaliën vertraagt. Maar houd er rekening mee dat zelfs bij handafwas er op termijn slijtage en afgifte kan optreden. Daarom is het belangrijk om plastic drinkflessen regelmatig te vervangen of de overstap te maken naar alternatieven zoals RVS of glas.

Wat kun je nog meer doen om plasticgebruik te verminderen?

Naast het vermijden van plastic drinkflessen, is het ook goed om te kijken naar andere producten voor voedselopslag. Overweeg bijvoorbeeld om plastic bakjes te vervangen door glazen bewaardozen of RVS broodtrommel, zeker als je eten langdurig wilt bewaren. Het verkleinen van de hoeveelheid plastic in je dagelijks leven draagt niet alleen bij aan een gezondere leefstijl, maar ook aan een duurzamer milieu.

Ben je ook aan het overwegen om de overstap naar RVS te maken? Lees dan mijn volledige blog over onze ervaringen met RVS drinkflessen voor kinderen voor meer tips en aanbevelingen.

Scroll naar boven