Ik ga de komende tijd wat artikelen delen over sparen voor (klein)kinderen. Omdat ik me daar flink in heb verdiept, vind ik het fijn mijn kennis te delen zodat jij je misschien minder lang hoeft te verdiepen voor je begrijpt welke mogelijkheden er zijn en wat handig is :). In dit eerste artikel leg ik uit hoe ik Raisin Sparen inzet om te sparen voor mijn kinderen.

Wat is Raisin?

Ik was op zoek naar een manier om wat slimme financiële stappen te zetten voor de toekomst van mijn kinderen. Vooral ook omdat ik, nadat ik gescheiden was, nog efficiënter wilde omgaan met het geld dat ik maandelijk opzij zet voor mijn kinderen. Ik ben toen eerst met iemand gaan praten die veel verstand heeft van geldzaken en op basis van zijn tips ben ik mij destijds ook gaan verdiepen in Raisin.

Raisin is geen doorsnee bank, maar eerder een platform dat toegang biedt tot spaarrekeningen met behoorlijke rentetarieven bij verschillende Europese banken. Raisin biedt trouwens niet alleen spaarrekeningen aan, maar ook de mogelijkheid van deposito sparen.

Sparen met Raisin

Met Raisin kun je kiezen uit spaarrekeningen van verschillende banken in Europa. Het voordeel is dat in veel Europese landen de rentes hoger liggen dan in Nederland en daar kan je via Raisin dus handig gebruik van maken. Dat is precies ook de reden waarom ik ook ben gaan sparen via Raisin.

Je hebt één account (namelijk bij Raisin) met één bankrekeningnummer. Naar dat rekeningnummer maak je geld over (dat kan bijvoorbeeld ook iedere maand een automatische overboeking zijn met een vast bedrag), en vanuit Raisin kan je dat vervolgens onderbrengen bij verschillende banken naar keuze. Ook dat kan je automatisch instellen als je dat wilt. Dit betekent dat je profiteert van de beste rentetarieven zonder gedoe. Je kan namelijk via één account bij meerdere buitenlandse banken sparen zonder dat je iedere keer opnieuw jezelf helemaal moet aanmelden.

Spaarrekening of deposito sparen?

Via Raisin kan je spaarrekeningen openen en deposito sparen. Waar een reguliere spaarrekening je flexibiliteit geeft om op elk moment geld op te nemen, biedt deposito sparen een hogere rente in ruil voor het vastzetten van je geld voor een vooraf bepaalde periode.

Bij Raisin kun je kiezen voor deposito’s met verschillende looptijden, afhankelijk van jouw spaardoelen en voorkeuren. Wanneer je deposito wilt sparen, bedenk dan ook vooraf of je je geld vroegtijdig wilt kunnen opnemen of niet. Of dat mogelijk is, verschilt namelijk per deposito.

Verschillende Veiligheidsscores

Veiligheid staat voorop bij Raisin, maar het is ook goed om te weten dat de veiligheidsscores van banken kunnen variëren. Raisin werkt samen met banken die onder het Europese depositogarantiestelsel vallen, wat betekent dat je spaargeld tot een bepaald bedrag per bank en per persoon is gegarandeerd. Veelal is dit tot €100.000,-.

Bij het kiezen van een spaar- of depositorekening via Raisin, zie je de veiligheidsscore van de betreffende bank. Deze score geeft aan hoe goed de bank presteert op het gebied van financiële stabiliteit. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen over waar je het spaargeld voor je kind onderbrengt. Je ziet dit aan de scores (de hoogste rating is AAA). Ik kies vaak voor spaarrekeningen met een behoorlijk hoge score, dat vind ik gewoon een fijn idee en ook daar is de rente al behoorlijk veel hoger dan in Nederland.

Mijn eerste stappen met Raisin

Inmiddels spaar ik al meerdere jaren via Raisin. Ik weet nog dat toen ik besloot Raisin te proberen, ik dat eigenlijk best spannend vond. Want ja, je gaat sparen via buitenlandse banken. Is dat wel veilig? En hoe werkt dat dan? Dus ik dacht, waarom deel ik niet mijn eerste stappen met jullie? In dit deel neem ik jullie mee door het proces van het openen van een Raisin spaarrekening. Het is eigenlijk best makkelijk als je eenmaal de stappen kent.

Het openen van een Raisin-rekening is een eenvoudig proces. Hier zijn de stappen zoals ik die heb gevolgd:

  1. Registratie op de Raisin-website: Ga naar de officiële Raisin-website en registreer jezelf. Vul vervolgens je persoonlijke gegevens in en stel een veilig accountwachtwoord in.
  2. Log In en Voltooi de Identificatie: Nadat je je hebt geregistreerd, log je in op je account. Volg de instructies voor het identificatieproces dat wordt weergegeven op je account.
  3. Upload een Adresbewijs: Binnen je login-omgeving kun je eenvoudig een adresbewijs uploaden of het per e-mail versturen naar [email protected]. Dit kan bijvoorbeeld een bankafschrift, een brief van de Belastingdienst, of een gas-/water-/energierekening zijn.
  4. Wacht op Bevestiging: Na succesvolle voltooiing van deze stappen wordt je Raisin-rekening binnen enkele werkdagen geopend. Je ontvangt hierover een bevestiging per e-mail.

Voordeel: De bovenstaande stappen voer je slechts één keer uit. Nadat je Raisin-rekening geopend is, kun je zoveel deposito’s en spaarrekeningen openen als je wilt, zonder opnieuw te hoeven registreren of identificeren bij Raisin of de partnerbanken. Dit is dus juist ook het voordeel van Raisin, dat je via één platform en account kunt sparen bij meerdere banken.

Aan de slag met sparen via Raisin

  1. Storten van geld: Zodra je identiteit is geverifieerd, kun je geld storten op je Raisin-rekening. Dit kan via een bankoverschrijving vanuit je eigen bankrekening. Dan komt het op je Raisin
  2. Selecteer je spaarbank(en): Bij Raisin kun je kiezen uit spaarproducten van verschillende banken uit verschillende landen. Selecteer de bank(en) die het beste bij je financiële doelen en voorkeuren passen.
  3. Beheer je rekeningen: Na het storten van het geld en het openen van de rekening(en), kun je je spaarrekeningen beheren via het Raisin-platform. Hier kun je de status van je spaargeld volgen en toekomstige stortingen of opnames plannen.

Kan je Raisin spaarrekening op naam van kind openen?  

Nee, bij Raisin is het niet mogelijk om rekeningen op naam van je kind te openen. Wel hebben ze depositorekeningen met rentes tot 4,45% per jaar en vrij opneembare spaarrekeningen met rentes tot 3,50% per jaar. Deze tarieven liggen aanzienlijk hoger dan de gangbare rentes in Nederland. Voor mij was dat de reden om toch te gaan sparen voor mijn kinderen via Raisin.

Wat je kunt doen is meerdere depositorekeningen openen voor je kind, waarbij je de looptijd afstemt op het moment dat het geld beschikbaar moet zijn. Je kunt ook kiezen voor iets meer flexibiliteit door opeenvolgende deposito’s met korte looptijden af te sluiten. Het voordeel hierbij is dat mocht de rente weer stijgen, je daar dan direct van profiteert.

Verschil rekeningen met en zonder bronbelasting

Als je aan de slag gaat met het opbouwen van een spaarpotje voor je kind via Raisin, is het essentieel om ook na te denken over belastingimplicaties. Een van de belangrijke overwegingen hierbij is het verschil tussen spaarrekeningen met bronbelasting en die zonder. Als je een spaarrekening kiest via Raisin, kan je heel gemakkelijk aangeven dat je bijvoorbeeld alleen spaarrekeningen wilt zien zonder bronbelasting.

Rekeningen Zonder Bronbelasting: Direct Rendement

Wanneer je kiest voor een spaarrekening zonder bronbelasting, betekent dit dat de belasting op je spaarrendement direct wordt ingehouden door de bank of financiële instelling waarbij je de rekening opent. Dit betekent dat je de nettorente ontvangt, zonder dat je later nog belasting moet betalen over de behaalde rente. Het voordeel is dat je direct weet welk bedrag je zult ontvangen.

Rekeningen Met Bronbelasting: Zelf Aangeven bij de Belastingdienst

Bij spaarrekeningen met bronbelasting wordt de belasting niet direct ingehouden door de bank. In plaats daarvan moet je als spaarder zelf de behaalde rente aangeven bij de Belastingdienst. De fiscus zal dan belasting heffen over het behaalde rendement. Het is belangrijk om dit goed bij te houden en in je belastingaangifte op te nemen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel op een eenvoudige manier helderheid heb gegeven over Raisin en sparen voor je kinderen via Raisin. Zelf heb ik heel wat tijd gestoken in het onderzoeken en uitvogelen wat de beste keuzes zijn en hoe alles werkt. Fijn als ik het wat heb kunnen bundelen voor je zodat jij sneller weet wat je wilt gaan doen. Mocht je nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven, stuur ze vooral. Dan kan ik het artikel wellicht nog aanvullen.

Handige Raisin links

Ook interessant:

Scroll naar boven