Reistafel auto & nog 10 tips voor een lange autorit met kinderen

Deze reistafel voor in de auto was onze lifesafer :). Wij reden met een peuter van 3 jaar en baby van 10 maanden naar Oostenrijk (+/- 10 uur, inclusief 1,5 uur pauze in totaal). Ik heb onze 10 beste tips voor een lange autorit met kinderen op een rij gezet . Maar allereerst het antwoord op een paar veelgestelde vragen.

‘s Nachts of overdag rijden?

Het is natuurlijk heel persoonlijk wat je fijn vindt: ‘s nachts of overdag rijden. Wij hebben onze slaap echt nodig en vertrekken daarom altijd vroeg in de ochtend. Zo kunnen we uitgerust aan de autorit beginnen. We leggen de kindjes met kleren aan in bed de avond voor vertrek. We zorgen ervoor dat alles klaar is en tillen dan als laatst onze kinderen in de auto. En off we go!

‘s Nachts rijden heeft natuurlijk ook z’n voordelen. Kindjes slapen en er is weinig verkeer dus je kunt lekker doorrijden. De tips uit deze blog heb je dan verder ook niet echt nodig :).

Hoe lang achter elkaar doorrijden?

Ook dit is heel persoonlijk. Wij kiezen ervoor om vaart te maken en stoppen dus niet heel vaak onderweg. Zo lang het goed gaat met de kindjes en wij blijven scherp genoeg, rijden we door. We doen één langere tussenstop. Je kunt vooraf bekijken welke parkeerplaatsen speelgelegenheden hebben (rondje Google). Wij doen dat nooit en zien het wel. De benen strekken en een rondje lopen is al voldoende voor onze peuter.

Wat eten en drinken tijdens de autorit?

Wij geven de kinderen regelmatig wat te happen/drinken onderweg. We letten hierbij wel goed op wat veilig is. Een appel zal ik bijvoorbeeld niet geven als we rijden, i.v.m harde stukken die plotseling af kunnen breken en in de keel kunnen schieten.

Lange autorit en pas sinds kort zindelijk?

Onze peuter was al een poos zindelijk voor de meest recente vakantie. ‘s Nachts draagt ze nog wel een luier. Voor de autorit hebben we haar ook een luier aangedaan. Maar ze heeft gewoon tijdens de pauzes geplast.

Mocht je kind pas sinds kort zindelijk zijn en het nog niet goed kunnen aangeven of ophouden, dan zou ik ook zeker een luier aanraden. Mensen zijn vaak bang dat het een stap terug is, maar die ervaring heb ik zeker niet. Je kunt gewoon uitleggen dat je een lange autorit gaat maken en dat het voor de zekerheid is. Een negatieve ervaring door per ongeluk toch in de broek te plassen kan wel voor een stap terug zorgen. Het zelfvertrouwen wordt beschadigd en er kan angst ontstaan.

Auto reistafel & 10 extra tips voor een lange autorit met kinderen zonder schermpje

1) Auto reistafel

De allereerste en beste tip voor een lange autorit met kinderen. Een echte aanrader!!! Met een auto reistafel kan je kind vrijuit spelen zonder dat alles de hele tijd valt. Let erop dat je verschillende vakjes hebt voor bijvoorbeeld stiften/potloden en om bakjes in neer te zetten.

Zo hebben wij deze reistafel. Multifunctioneel. Er zitten voldoende vakjes in om spulletjes op te bergen zodat het niet gaat glijden. Je kunt papieren kleurplaten onder het plastic plaatsen die je kind met whiteboardstiften kan inkleuren en weer uitvegen. Extra leuk als je kleurplaten afdrukt die te maken hebben met je vakantie. De voorpret kan dan in de auto al volop beginnen! Wil je er een speeltafel voor de auto mét ipadhouder dan is dit een aanrader.

Een autotafel kopen? Bekijk het overzicht met de meest gekochte auto reistafels: autotafel kind.

auto reistafel lange autorit met kinderen

2) Quiet book / busy book

Nog een enorme aanrader, een Quiet Book! Vanuit de Montessori-filosofie zijn dit boekjes die vaardigheden van kinderen stimuleren. Het zijn activiteitenboekjes waar kinderen zelf lekker mee aan de slag kunnen en er zijn vele soorten te vinden (of te maken!).

Ik heb het gebombardeerd tot nieuwe traditie dat ik ieder jaar voor de grote vakantie een Quiet Book maak met de thema’s van de vakantie erin verwerkt. Zie hier het allereerste Quiet Book voor mijn dochter en bekijk hier een Pinterest bord met allemaal leuke Quiet Book voorbeelden.

Quiet Book autorit met peuter

3) Cadeautjes voor onderweg 

Misschien weet je het nog van vroeger, een uur  in de perceptie van kinderen kan voelen als uuuuren. Om de tijd te doorbreken, kan het leuk zijn om je kind te verrassen met een cadeautje. Sommige mensen geven ieder uur een cadeautje.

Ik zelf geef het niet als ‘beloning’ of na ieder uur (dat past niet echt in mijn opvoedvisie), maar ik geef wel iets nieuws. Het maakt van de autorit nog meer een feestje en ze kunnen zich onderweg een poosje fijn vermaken met iets nieuws. Inspiratie opdoen voor leuke cadeautjes voor onderweg? Bekijk hier een selectie van leuk speelgoed voor onderweg.

autorit cadeautje

4) Aqua doodle

Eerder schreef ik over de whiteboardstiften voor bij de autospeeltafel. Als je bang bent voor een versierde autodeur of -stoel, dan zijn aqua doodle boekjes echt een tip. Een pen gevuld met water en een boekje waarbij prachtige kleuren tevoorschijn komen als je er met water op kleurt.

5) Klei

Ons meisje is gek op kleien en kan daar heerlijk een poosje mee spelen. In combinatie met de auto reistafel een hit hier. Waar is jouw kind gek op? Is het iets zonder teveel kliederen of losse onderdelen? Neem het gewoon mee voor in de auto.

Tips voor een lange autorit met kind

6) Magnetisch speelgoed

Wat wij heel handig en leuk vinden (ook voor buiten de auto) is magnetisch speelgoed. Ook dit weer in combinatie met het autoreistafeltje. Leuke creaties maken van bijvoorbeeld Stick-O of Magna tiles. Of een magneetboek of magnetisch tekenbord zijn ook hits!

7) Luisterverhalen

Als het tijd is voor een rustmoment, dan zijn luisterverhalen heerlijk voor iedereen in de auto. Ik heb een Spotify lijst aangemaakt met de leukste luisterverhalen voor peuters. Volg ‘m hier. 9/10 keer vallen onze meiden in slaap tijdens het luisteren van de luisterverhalen.

autorit met baby

8) (Raam)stickers

Altijd een succes! Spreekt voor zichzelf. Hier vind je diverse sets leuke raamstickers. En er zijn volop vakantieboeken met stickervellen te vinden. Of gewoon een pakketje leuke stickers kopen en een papiertje erbij. Voila.

9) Jaq jaq bird

Hele handige meeneem krijtboekjes waarin je kind keer op keer opnieuw kan tekenen met de krijtjes die erbij horen. Er zijn hele leuke hoesjes te kiezen. Altijd handig om in je tas te hebben, ook buiten een autoreis om! 

10) Voorleesboekjes

Voorlezen kan natuurlijk altijd en overal! Neem een paar leuke voorleesboekjes mee en maak je kids af en toe blij door een verhaal voor te lezen.

Telefoon als back-up

Op de terugweg hebben wij uiteindelijk toch nog even een filmpje gegeven aan de oudste via de telefoon. Ze wilde haar zusje telkens wakker schreeuwen die in slaap aan het vallen was. Heel sneu! Om dat te voorkomen maar snel een filmpje gegeven. Altijd fijn voor dat soort momenten om toch nog een telefoon bijvoorbeeld als back-up te hebben.

Tot slot nog een aantal praktische tips

Spiegeltje (baby)

Om je baby te kunnen zien vanaf de bestuurdersstoel en passagiersstoel voorin is het handig om een speciaal spiegeltje te gebruiken. De kleine zit natuurlijk achteruit in de auto en vindt het heel fijn om jou/jullie te kunnen zien via het spiegeltje. Ook is het fijn om een oogje in het zeil te kunnen houden of je baby nog goed zit.

Speen aan koord (baby)

Als je baby een speen gebruikt, is het handig om deze vast te maken aan een speenkoord of een knuffeldoekje. Je kunt deze dan aan de gordel vastmaken zodat je baby de speen altijd zelf weer kan pakken, of zodat jij vanaf de voorstoel de speen met je hand kunt vinden en teruggeven.

Zipbags

Heel fijn om dingen in te sorteren (qua speelgoed bijvoorbeeld), om als afvalzakje te gebruiken (kan het afval er niet per ongeluk uitvallen of gaan stinken) en om eten in mee te nemen. Als je herbruikbare zakjes wilt gebruiken, zijn dit hele fijne.

Zonnescherm

Nooit fijn om ineens een felle streep zon in je ogen te krijgen. Dus zonneschermpjes op de ramen zijn echt fijn voor je kinderen.

Spuugbakje

Hier denk je misschien liever niet aan, maar het kan snel gebeuren. Altijd handig om dus iets bij de hand te hebben wat je snel kunt inzetten. Een plastic bakje is al voldoende (en handiger dan een zakje, want voor een bakje heb je maar één hand nodig. Wel zo handig als je omgedraaid in je voorstoel zit.

Goede reis!

Ik hoop dat er veel waardevolle tips voor jullie tussen staan en dat jullie een gezellige voorspoedige reis zullen hebben! Veel plezier!

En ohja, vergeet ik bijna de all-time-favorite “Ik zie ik zie wat jij niet ziet”. Dat kan natuurlijk altijd en overal. Net zoals: “Ik ga op reis en ik neem mee … “. Doegg!!

Jouw tip?

Heb jij nog een ultieme tip voor een lange autorit met kinderen? Deel ‘m hieronder in de reacties. Leuk!

Meer lezen: tips voor onderweg en lange autorit met kinderen:

Scroll naar boven