Reiswiegje

Als je met je baby onderweg bent, wil je dat je kleintje zich fijn voelt, veilig is en lekker kan slapen. Maar hoe pak je dat aan? Neem je je eigen kinderwagen mee? Of is een reisbuggy of draagzak handiger? En hoe zit het met vliegen en een reiswieg in de auto? In deze blog neem ik je mee in alles wat ik heb geleerd. Hopelijk helpt jou dat bij het maken van een keuze voor een reiswiegje dat bij jullie past.

Wat is een reiswiegje en waarom zou je er een willen?

De term reiswieg wordt voor verschillende dingen gebruikt. In deze blog heb ik het niet over campingbedjes of babytentjes, maar over de reiswieg als draagbare wiegje waarin je baby lekker plat kan liggen.

Maar ook binnen die categorie heb je nog veel verschillende soorten reiswiegjes. Het grootste verschil is dat er speciale wiegjes voor in de auto zijn en dat er wiegjes zijn die daar niet voor geschikt zijn.

Een reiswieg voor in de auto is een alternatief voor de maxi cosi, waar je kindje sowieso niet te lang achter elkaar in moet zitten. Dus als je een lange autorit gaat maken, kan je overwegen een reiswieg die in de auto kan mee te nemen. Dat is beter voor de rug en heupontwikkeling van je kindje, zeker vergeleken met een autostoeltje waar ze vaak in een opgevouwen houding zitten. Maar er zitten ook belangrijke nadelen aan een reiswieg, met als grootste nadeel dat het minder veilig is dan een stoelje. Ik heb er daarom zelf voor gekozen om, ook tijdens lange autoritten, de maxicosi te gebruiken en regelmatig te pauzeren.

Draagbaar reiswiegje

Wat je toch vaak ziet is dat baby’s alsnog veel in de maxicosi zitten. Bijvoorbeeld tijdens het winkelen, onderweg vanuit de auto tijdens een wandeling op de kinderwagen geklikt. Ik probeerde zelf mijn kinderen zo min mogelijk in de maxicosi te hebben. En waar ik helemaal fan van was bij mijn tweede, was een draagbaar reiswiegje, een cocoon (niet te verwarren met het normale babynestje). 

Ik had deze gekocht en die paste precies ín mijn kinderwagen. Ik kon op die manier mijn dochter overal mee naartoe dragen in dat ding zonder de hele wagen mee te nemen. In het restaurant lag ze er heerlijk in te slapen, als ik haar grote zus naar het kinderdagverblijf bracht, kon ik haar met gemak meetillen (een Maxi-Cosi vond ik altijd zo’n gedoe om te tillen). Als ze in de wagen in slaap was gevallen, tilde ik haar door het huis en liet haar lekker op de tuintafel verder slapen in de cocoon. Als ze ‘s avonds onrustig was, wiegde ik haar in de carrycot heen en weer en viel ze zo in slaap. Kortom, óf ze sliep in de draagzak, of in de carrycot in haar eerste maanden van haar leventje. Ze voelde zich er heerlijk geborgen in!

Sowieso was deze kinderwagen die ik had geniaal, want er kon dus een klassieke reiswieg op (die toch altijd wat zwaarder is en je niet zo lekker tilt, maar wel heel fijn was voor de eerste weken op stap) én het was een duowagen waarbij ik de cocoon in het liggedeelte kon doen en dan mijn peuter er nog op een stoeltje bovenop. Later, toen ze nog groter waren, kon het kleinere stoeltje onderop en werd het andere gedeelte een buggy. Wat een geweldig ding! Ik kan ‘m iedereen aanraden. Ook maar eens een blog over schrijven 🙂 

kinderwagen cocoon

Verschil tussen deze cocoon en een babynestje: een babynestje lijkt erop (en noemen ze ook vaak cocoon), maar kun je niet tillen omdat er geen hengels aan zitten en heeft een minder stevige bodem. Een draagmand of cocoon is dus echt een aanrader en heb ik meer plezier van gehad dan een babynestje. 

baby reiswiegje

Reiswieg in de auto: hoe werkt dat?

Let op: je kunt niet zomaar je reiswieg van de kinderwagen in de auto gebruiken met je gordels. Die zijn niet veilig!

Er bestaan dus wel speciale reiswiegen die je in de auto kunt vastmaken zoals maxi cosi jade. Dit zijn wiegen die je dwars op de achterbank plaatst en met een gordelsysteem of kliksysteem vastzet. Je baby ligt dan helemaal plat en zit met een harnasje vast.

Voordelen van een reiswieg in de auto:

Dit is iets wat je kunt overwegen als je echt een lange reis maakt met je baby. 

  • Meer comfort – Je baby ligt lekker languit en kan zich beter bewegen dan in een autostoeltje.

Nadelen van een reiswieg in de auto:

  • Minder veilig dan een autostoeltje – Bij een botsing beschermt een reiswieg minder goed dan een Maxi-Cosi of andere autostoel. Ik heb om die reden zelf nooit een reiswieg gebruikt, ook niet tijdens de langere autoritten. Ik nam dan gewoon vaak pauze. 
  • Neemt veel ruimte in – Past niet altijd goed op de achterbank.
  • Tilt minder gemakkelijk – De reiswieg is niet zo gemakkelijk te tillen als een cocoon en je wilt dus óf je kinderwagen altijd bij je hebben of een draagzak.
reiswieg in auto (Lees hier meer over een ervaring met een reiswieg voor in de auto)

Vliegen met een baby: hoe zit het met een reiswieg?

Vliegen met een baby is een avontuur op zich, en een goede slaapplek kan je reis een stuk makkelijker maken. Hier zijn de opties:

  1. Vliegtuigbedje (bassinet) – Veel luchtvaartmaatschappijen bieden op lange vluchten een klein bedje aan dat je aan de muur van de cabine kunt bevestigen. Dit moet je meestal van tevoren reserveren en is vaak alleen voor baby’s tot 6 maanden (of een bepaald gewicht). Of je kunt kiezen voor vliegtuigbedjes zoals dit. 
  2. Carrycot of draagmand – Perfect voor op de luchthaven of als extra bedje tijdens de reis. In het vliegtuig zelf mag je deze meestal niet gebruiken als slaapplaats tijdens de vlucht.
  3. Draagzak – Ideaal voor tijdens het boarden en als je baby lekker bij je wil slapen. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je je baby in een draagzak hebt tijdens het vliegen, behalve bij turbulentie en het opstijgen/landen.
  4. Kinderwagen meenemen of inchecken – Sommige maatschappijen laten je je kinderwagen meenemen tot aan de gate, anderen willen dat je hem als ruimbagage incheckt. Een transporttas kopen of huren is wel aan te bevelen om je kinderwagen te beschermen tegen schade in het bagageruim.

Let op: Niet alle luchtvaartmaatschappijen accepteren reiswiegen aan boord. Check dit dus van tevoren goed!

Wat neem je mee op reis?

Je keuze hangt heel erg af van je bestemming. Denk hier over na:

  • Is je kinderwagen handig? Past hij in je (huur)auto? Zijn de wielen geschikt voor de plek waar je naartoe gaat?
  • Is een reisbuggy of draagzak handiger? Een reisbuggy of draagzak kan je veel flexibiliteit geven als je veel onderweg bent.
  • Heb je een autostoel nodig? Sommige huurauto’s bieden autostoeltjes.

Checklist: waar let je op bij het kiezen van een reiswieg?

  • Gebruik: Wil je hem voor de auto, kinderwagen of vooral voor onderweg en thuis?
    • Als je het voor in de auto wilt, let dan heel goed op de veiligheid en ruimte die de reiswieg inneemt.
    • Als je het compatibel wil hebben met je kinderwagen, denk er dan over na of het gemakkelijk los te tillen is en zo niet wat je als alternatief gebruikt (draagzak?).
    • Als je het wilt voor overal en nergens, gemakkelijk draagbaar en in de auto een normale autostoel gebruikt… kies dan voor een ccocoon zoals dit. Je krijgt er geen spijt van!! Ik vind het bijna een must have 😊. Ik heb hier veel meer gebruik van gemaakt dan een babynestje.
  • Veiligheid: Gebruik je het in de auto? Dan moet het reiswiegje een harnasje hebben en een goed bevestigingssysteem. Ook het matrasje en ventilatie zijn dan belangrijk.
  • Draagbaarheid: Hoe makkelijk is hij te tillen en mee te nemen?

Hopelijk helpt deze blog je om een keuze te maken die bij jullie past.

Misschien vind je dit ook interessant: 

 

Scroll naar boven