Open ended speelgoed is veelzijdig en duurzaam. In deze blog geef ik mijn top 10 open einde speelgoed items op een rij. Wie weet is het een mooi inspiratielijstje voor als je op zoek bent naar waardevolle verjaardagscadeau’s voor je kind(eren).

Het belangrijkste van cadeaus vind ik dat het geen ‘troepjes’ zijn die snel kapot kunnen gaan. Ik kies altijd bewust speelgoed uit dat op meerdere manieren gebruikt kan worden óf die specifiek voor een ontwikkelgebied zijn maar meerdere jaren leuk blijven. Open einde speelgoed heeft dat in zich. Duurzaam en succesvol dus.

Wat is open ended speelgoed?

Open ended speelgoed (ook wel open einde speelgoed) zijn speelgoeditems waar op meerdere manieren mee gespeeld kan worden. Ze zijn niet gebonden aan één spelvorm. Er zijn geen regels over hoe het gebruikt moet worden. Er is veel ruimte voor de fantasie en inbreng van het kind. Open ended speelgoed nodigt kinderen uit tot ontdekken, experimenteren, creatief spel.

Speelgoed waar slechts op één manier mee gespeeld kan worden zijn niet open-ended. Het één is niet perse beter dan het ander, een gebalanceerde mix van open- en close ended speelgoed is optimaal. Door je kind te observeren met open-ended speelgoed, ontdek je vaak met elke ontwikkelgebieden je kind bezig is. Je kunt er dan voor kiezen om meer doelgericht, closed-ended speelgoed op het specifieke ontwikkelgebied ernaast aan te bieden. Speelgoed met bijvoorbeeld wel één doel of uitdaging.

Hoeveel speelgoed cadeau geven?

Bij verjaardagen en feesten focussen wij op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik ben voorstander van duurzaam, open einde en houten speelgoed. Daar hangt meestal wel een prijskaartje aan, maar het gaat generaties mee en past bij mijn visie op spelen.

Bovendien vind ik het fijn om te zien hoe kinderen met één of twee cadeaus gelukkig zijn en geïnspireerd raken om ermee te spelen. Ik merk tijdens verjaardagen dat ze zoveel cadeautjes krijgen, dat ze niet meer weten wat ze ermee moeten en alles in de hoek belandt.

Open ended speelgoed ideeën voor peuters en kleuters (top 10)

Gebaseerd op onze eigen ervaring met wat wij in huis hebben, zijn dit de 10 toppers. Deze items worden dagelijks gebruikt. Een mix van constructief/motorisch/sensorisch/rollenspel. Het speelgoed uit de lijst is geschikt voor de leeftijdscategorieën dreumes/peuter/kleuter en ouder soms zeker ook! Veel items zijn al leuk voor baby’s en dreumesjes. Je ziet ze door de tijd heen steeds op een nieuwe manier met het speelgoed spelen.

1. Magnetische tegels

Met stip op 1. Als je echt een gaaf cadeau wilt geven wat iedere dag gebruikt zal worden op verschillende manieren, dan kan ik je magnetische tegels aanraden. Dit is een van de weinige cadeautips uit dit lijstje die niet van hout zijn. Dit constructieve speelgoed is al leuk vanaf de baby/dreumes leeftijd en in de peuter en kleuterleeftijd worden er steeds uitdagendere creaties mee gemaakt.

Een greep van de dingen die je kind(eren) ermee kunnen doen: bouwen, domino rijtjes neerzetten en omgooien, erdoorheen kijken, schaduwen overtrekken, kleuren matchen, doolhoven maken, ball runs, figuren maken, puzzelen. En dit is nog lang niet alles. Het is echt multifunctioneel.

Er zijn verschillende merken op de markt (lees mijn vergelijkingsblog). Zoals Coblo, Magna-Tiles, Playmags en Tileblox. Je kunt ze vaak ook prima met elkaar combineren. Wij hebben zelf een set Connetix Tiles van 64 stukjes, een set van Coblo, Magna-tiles en Playmags.

2. Abel blocks

Op de tweede plek staan deze magische Abel blocks. Met de unieke vorm is het een fantastisch open einde speelgoed. Torens, bruggen, vlinders, mandala’s, balansoefeningen en noem maar op. Het blijft je verrassen wat de kinderen ermee verzinnen. En niet alleen kinderen vermaken zich hier uren mee :).

Deze blokken worden bij allerlei spel ingezet. Uiteraard voor het bouwen van prachtige torens en huizen maar ook om tunnels te bouwen bij de trein of om een wei af te zetten voor dieren. Ook worden er regelmatig muren en wegen mee gebouwd waar overheen gelopen wordt. Of dienen ze als tennisraket met een ballon erbij. De jongste gebruikt ze momenteel om er een leuk geluid mee te produceren door twee blokjes tegen elkaar aan te slaan en oefent stapelen. Sinds 2021 heeft Abel woodentoys ook een mini-variant van de blokken op de markt gebracht. De Abel Blocks mini.

Ik schreef een speciale blog over de Abel Blocks.

  • abel blokken
  • abel blocks
  • abel woodentoys

3. Pikler met glijbaan en/of klimrek

Naast de Wobbel, hebben wij zowel een klimrek met ringen, schommel en touwladder in huis (op de slaapkamer van de oudste) én een (zelfgemaakte) Pikler driehoek in de woonkamer met glijbaan. Wij hebben een ontzettend energieke peuter die maar al te graag klimt en trucs uithaalt. Deze twee items worden dan ook iedere dag gebruikt hier in huis. Op diverse manieren.

De jongste gebruikt de Pikler om te gaan staan en te leren klimmen. Ze vindt het ook geweldig om via de glijbaan (die we dan minder stijl zetten) omhoog te tijgeren. De oudste doet allerlei trucs met de Pikler en gebruikt ‘m ook in parcoursjes. De glijbaan kun je op verschillende manieren ertegenaan zetten en ik wil nog een plank met klimreepjes maken. Daarnaast is de Pikler soms een tent (of deel van de tent) en hebben we ‘m onlangs op z’n zijkant nog gebruikt als poppenkast met een doek eroverheen.

Het klimrek op de slaapkamer is ook geweldig trouwens (niet persé het boegbeeld van open einde speelgoed, maar wel leuk om te noemen). Het bovenste stuk kan van hoogte verwisseld worden en er kunnen ringen aan gehangen worden of een touwladder/touw/hangschommel. Ook hier hebben we regelmatig voorstellingen van de mooiste trucs die dochterlief verzint en we wisselen ook af. Ik zelf gebruik dit klimrek ook om af en toe op te trekken. Ideaal daarvoor.

Je kunt een Pikler zelf maken, maar er zijn ook vele aanbieders. Een mooie die ik heb gevonden via Etsy is deze. Daar zit direct een glijbaan bij. Wij gebruiken de glijbaan ook los van de Pikler in parcoursjes en boven op het klimrek en als springplank over de drempel naar buiten.

Dit is het klimrek dat wij hebben met de vele extra’s. Ik heb er ook al eerder een een blog over het klimrek op de slaapkamer geschreven. Let even op dat ze het rek op verschillende lengtes verkopen. Wij hebben ‘m precies tot aan het plafond en dat is perfect.

Wat ook een onzettend gave open einde speelgoed toevoeging is zijn de Stapelstein stapstenen. Om te verwerken in je parcoursjes.

4. Ikea Flisat tafeltje

Dit tafeltje is een centraal punt in onze woonkamer en onmisbaar geworden. Het is een multifunctioneel tafeltje waar je bakken in kunt hangen onder het tafelblad. Die bakken lenen zich uitstekend voor het aanbieden van sensory tables. Oftewel een tafel met materialen die lekker aanvoelen en uitnodigen tot experimenteren. Prachtig open ended play gecombineerd met sensorische ervaringen.

Vul bijvoorbeeld een bak met droge linzen en leg daar wat bakjes en lepeltjes bij. Voor een extra leuk experiment voeg je magnetische chips toe en een magneetstick zodat ze de chips tussen de linzen uit kunnen filteren. Ook hebben wij regelmatig een bak gevuld met kinetic sand. De ene helft van de tafel is dan het werkvlak, de andere helft van de tafel de bak met zand.

Op alle andere momenten is het tafeltje de creatieve hoek met een schildersezeltje erop en materialen om te knutselen (zie ook punt 9 van dit lijstje). Een must have! Ik schreef een blog vol inspiratie en hacks voor dit tafeltje.

5. Kinetic sand

Kinetisch zand Kinetic Sand is fantastisch spul. Het is een soort toverzand en het voelt heel lekker. Het blijft aan elkaar hangen waardoor je niet allemaal los zand in je huis hebt. Het is dus een beetje een mix tussen zand en klei. Veel zachter en vloeibaarder dan klei, maar minder los dan zand.

Alle kinderen spelen graag met zand. Het is uitermate geschikt om te leren, te ontdekken en te experimenteren. Om de mooiste gebouwen en lekkerste taartjes te maken. Maar ook om je handafdruk te maken of een stevige bal. Druk je vervolgens met een vinger in die bal, dan valt het zand heel langzaam uit elkaar. Magisch.

Wij hebben eerst één kilo van deze gekocht en dat is al ontzettend leuk en voldoende om een zandkasteel mee te bouwen. Als er wat op de grond valt, veeg je het gemakkelijk weer bij elkaar. Maar als je verwacht dat er desondanks veel in de stofzuiger zal verdwijnen, dan kan je misschien beter een grotere verpakking kopen zodat je een voorraadje hebt. Later hebben we een keer dit merk erbij gekocht en dat gaat meer richting klei en is ook echt ontzettend fijn!

6. Gonge activity rings

We merkten dat toen onze jongste nog een baby was, ze helemaal weg was van de gekleurde Gonge Activity Rings op het kinderdagverblijf. Na al die foto’s gezien te hebben, konden we het niet laten om zelf een setje te kopen. En wauw, wat een hit. En nog steeds. We hebben deze ringen ook vaak als cadeautje gegeven op verjaardagen. Iedere keer weer een hit en het wordt op vele manieren in spel gebruikt.

gonge activity rings open ended speelgoed

7. Loose parts van Grapat

Dit is een megaklapper. Alles van Grapat is fantastisch.

Sinds onze oudste dochter nog heel klein was hebben we de munten, ringen en ballen van Grapat. Ook dit is typisch open einde speelgoed wat je kind(eren) op allerlei manieren kan benutten in zijn/haar spel. Het kan van alles voorstellen. Onze oudste vindt het heerlijk om gewoonweg een soort regenbui over haar hoofd te laten vallen en vervolgens in haar eigen ‘ballenbak’ van Grapat te zitten. Ook zitten pannetjes, tasjes, bakfietsen vaak gevuld met de loose parts. Of torens stapelen en kleuren matchen. Je kunt er ook op veel manieren uitnodigend spel mee aanbieden en de mooiste mandala’s maken.

Kortom: echt een cadeau voor vele jaren van jong tot oud. Dit is een basisset, maar er zijn zoveel prachtige aanvullingen te krijgen. Ook een leuk idee: ieder jaar een beetje Grapat aanvullen als schoencadeautje tijdens Sinterklaas.

  • open ended speelgoed loose parts
  • grapat loose parts open ended speelgoed
  • open ended speelgoed grimms
  • open ended play color matching

8. Grimms vriendjes in bakjes

Deze kleine vriendjes zijn ook elke dag een hit op allerlei verschillende manieren. Bij alles bouwsels worden ze betrokken, maar ze worden bijvoorbeeld ook als passagiers op de trein gezet of in de magnetische tegelhuisjes ondergebracht op kleur. De jongste oefent haar fijne motoriek ermee door de poppetjes in en uit de bakjes te halen. Ook hier is weer kleuren matchen en stapelen mogelijk en uitdagend. De bakjes worden vaak voor nog veel meer uiteenlopende dingen gebruikt.

9. Schildersezel met verfpotjes

Niet persé heel erg open einde, maar wel een enorme hit. Zoals ik bij het Flisat ikea tafeltje (punt 4) al vertelde hebben wij een creatieve hoek in de woonkamer. Die hoek is ontzettend uitnodigend voor onze peuter om aan te knutselen. Elke dag zit ze er een aantal keer te knutselen/schilderen/tekenen. Gewoonweg omdat het zo uitnodigend is als het al klaarstaat.

Wij hebben op het tafeltje een schildersezeltje. Daar heb ik een houten plankje op staan waar ik papier met knijpers op vastmaak. Een bak met potloden en krijtjes, een schaar en lijm. Een potje met kwasten en de anti-knoeibakjes van Creall met veilige en uitwasbare Crayola verf. En er ligt altijd papier bij, in verschillende kleuren/formaten/diktes.

10. Pakhuis

Ook dit is niet persé open einde, maar toch op veel verschillende manieren uitnodigend tot spel. Het pakhuis is op meerdere manieren gebruiken. Als poppenhuis, dat is hoe wij het nu de laatste tijd hebben. Je haalt dan de achterste plank eruit en hebt 4 verdiepingen waarop je poppenhuis spulletjes neer kunt zetten. Maar je kunt het ook echt als een pakhuis aanbieden, waarbij je allerlei pakketjes en spulletjes klaarlegt die omhoog getakeld moeten worden zodat ze via de schuifdeuren in de opslag gelegd kunnen worden.

En het pakhuis is met Sinterklaas natuurlijk helemaal leuk om cadeau te doen inclusief Sinterklaas en pietjes en een heeeeleboel kleine cadeautjes die van de boot het pakhuis in moeten.

Er zijn twee varianten, een kleine en een grote. Wij hebben de grote en dat is voor de poppenhuisspulletjes en poppetjes ook echt wel nodig.

Montessori speelgoed wat bijdraagt aan zelf doen?

Ik schreef een blog over montessori speelgoed en de kerngedachte ‘help het mij zelf te doen’. Er zijn veel items die enorm kunnen bijdragen aan een leerrijke omgeving waarin je kind zijn/haar behoefte van imiteren en leren kan vervullen. Bekijk deze montessori speelgoed items hier.

Dat was ‘m dan!

En dan hebben we alweer 10 open ended speelgoed ideeën gehad! Eigenlijk zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan haha. Ik rouleer het speelgoed om de 2 á 3 weken altijd en er zijn zoveel leuke dingen die we niet dagelijks gebruiken maar die wel leuk zijn voor af en toe. Neem vooral ook een kijkje bij mijn blog over magnetisch speelgoed en mijn blog over speelgoed rouleren (daar link ik ook naar de items die je op de foto’s ziet) en op mijn IG account voor nog meer speelinspiratie.

Veel speelplezier

Ik hoop dat je leuke inspiratie hebt kunnen opdoen voor open ended speelgoed via deze blog. Ik zou zo nog héél veel meer dingen kunnen aanraden. Wat is er toch een boel leuks en wat is het toch verleidelijk om het allemaal te kopen. Maar blijf onthouden: less is more. Ik moet het mezelf ook altijd even zeggen, want ik heb qua speelgoed echt een gat in mijn hand. Kies je een cadeau uit deze lijstjes? Dan ben ik onwijs benieuwd hoe het bevalt. Leuk als je het laat weten via IG @mooiemamablog.

PS: Sommige linkjes in deze blog heb ik aangemaakt via een partneraccount. Dat betekent dat ik een klein beetje commissie krijg iedere keer als iemand iets koopt via de linkjes. De prijs blijft voor jou gewoon hetzelfde. Ik kan zo de kosten die ik maak voor mijn hobby bloggen er weer een klein beetje uithalen. Goed om te weten: ik ben dus niet gevraagd door merken of bedrijven om hun producten te promoten. Dit zijn echt mijn eigen aanraders.

Scroll naar boven