Slaaptunnel

Ik heb vorig jaar deze slaaptunnel gekocht voor mijn jongste dochter.  Ik was benieuwd of het haar zou helpen om minder last te hebben van overprikkeling overdag. Maar ik kocht het ook omdat ze vaak gefrustreerd raakte over haar “losse” dekbed wat óf niet strak genoeg zat of niet goed ingestopt ;). In eerste instantie ging ik op zoek naar een verzwaringsdeken, maar toen kwam ik het idee van een slaaptunnel tegen als alternatief. Ik heb beiden gekocht en deel graag mijn ervaring voor mensen die ook op zoek zijn naar iets wat helpt bij overprikkeling of slecht slapen. 
 

Is een slaaptunnel veilig?

Er is bij slaaptunnels weinig tot geen diepgaand onderzoek gedaan naar veiligheidsrisico’s zoals bij bijvoorbeeld baby’s en slaapzakken. In het algemeen adviseert men voor jongere kinderen en baby’s om altijd op te letten dat het beddengoed voldoende bewegingsvrijheid biedt en om materialen te gebruiken die ademend zijn en het risico op verstikking beperken. 

Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken dat hun kind onder de slaaptunnel vast komt te zitten. Er zijn ook slaaptunnels die strak om het lijf zitten i.p.v. om het matras. Dat zou je meer gerust kunnen stellen als je je zorgen maakt. 

Mijn dochter is oud en sterk genoeg om zichzelf onder de tunnel vandaan te krijgen, en bovendien zit de tunnel die ik heb niet extreem strak. Ze kan zich nog steeds omdraaien en ligt vrij comfortabel. Juist omdat de tunnel om het matras heen zit, schuift de tunnel niet uit zichzelf omhoog. Alleen als ze zelf (in haar slaap) helemaal naar beneden zou kruipen of om zou draaien komt ze eronder terecht. Maar dan is het materiaal zo dun en flexibel dat ze er gemakkelijk kan ademen en eronderuit kan komen zelfstandig. Ik maak me dus zelf geen zorgen, maar ik zou goed zelf inschatten wat voor slaper jouw kind is. Hierbij nog wat tips:

  1. Kies een passende maat – De slaaptunnel moet goed aansluiten bij het bed, maar niet zó strak zitten dat je kind moeite heeft om te bewegen.
  2. Let op ademruimte – Zorg dat de tunnel ademend is en dat je kind zijn of haar hoofd goed vrij kan bewegen.
  3. Beperk extra beddengoed – Hoewel mijn dochter nu onder de tunnel ligt met haar dekbed eroverheen, kan te veel laagjes bij jongere kinderen het risico verhogen op oververhitting of beperkte beweging.

Onze ervaring met een slaaptunnel

De slaaptunnel bevalt goed. Mijn dochter ligt nu onder deze tunnel met daaroverheen haar gewone dekbed, en ze slaapt er heerlijk geborgen onder.

Tegelijkertijd met de slaaptunnel, had ik ook de verzwaringsdeken voor kinderen van de Hema gekocht. Maar deze bleek vrij klein te zijn en bedekt haar eenpersoonsbed niet volledig. Hoewel ze de verzwaringsdeken soms gebruikt (omdat ze het wel fijn vindt), slaapt ze de laatste tijd vooral weer onder haar gewone dekbed in combinatie met de slaaptunnel.

Hoewel ik de slaaptunnel oorspronkelijk kocht vanwege haar overprikkeling overdag en haar probleem met losse dekens, kan ik niet met zekerheid zeggen dat het overdag een groot verschil maakt. Ze was altijd al een goede slaper, dus haar nachtrust is eigenlijk hetzelfde gebleven. Wel biedt de tunnel een oplossing tegen haar frustratie met het losse dekbed, en het geeft haar een geborgen, comfortabel gevoel.

Nadeel van de slaaptunnel

Het nadeel van de slaaptunnel die wij hebben, is dat deze synthetisch is. Ik had dit in principe gekocht omdat het een goedkope variant was en ik wilde weten of ze het uberhaupt fijn zou vinden. Nu ze het prettig blijkt te vinden, overweeg ik om over te stappen op een iets duurdere variant van een natuurlijker materiaal.

Scroll naar boven