Als je op zoek bent naar een speeltafel voor je kind, dan vind je in deze blog een aantal praktische tips om een goede keuze te maken. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten op de markt, dat het handig is om goed te bedenken wat je in de toekomst allemaal wilt kunnen doen met de speeltafel.

Vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een speeltafel voor je kind koopt

Als je een speeltafel zoekt, kom je erachter dat er heel veel soorten, maten, verschillende materialen en opties op de markt zijn. Zo is er bijvoorbeeld al een groot verschil tussen een kindertafel en een activity tafel. Beantwoord daarom allereerst de volgende vragen voor jezelf.

  • Wil je een tafel met opbergruimte?
    • Opbergruimte is praktisch en het kan ook een meerwaarde voor spel zijn. Zo kan je een bak met speelzand of water in de tafel plaatsen af en toe.
  • Wil je een tafel met of zonder stoeltjes/krukjes?
  • Hoeveel kinderen moeten er tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de speeltafel?
  • Wil je dat het tafeltje doorgroeimogelijkheden heeft, zoals een bureaufunctie?
  • Wil je de tafel in een hoekje kunnen zetten?
    • De vorm van de tafel heeft veel invloed op de plek waar je de tafel neer kunt zetten. Als je de tafel in een hoekje kwijt wilt kunnen, kies dan geen ronde tafel.
  • Wil je de tafel gemakkelijk kunnen verplaatsen?
    • Er zijn verschillende materialen op de markt. Houdt er rekening mee dat als je de tafel af en toe wilt verplaatsen (boven/beneden, binnen/buiten) dat het fijn is als de tafel niet te zwaar is.
  • Wil je een tafel met extra’s?
    • Wil je een kindertafel waar mee gespeeld kan worden of wil je een activitytafel?
    • Zelf ben ik enorm fan van open einde spel en zal ik daarom niet snel een speeltafel kopen waarbij het tafelblad al ‘voorbedachte’ speldoeleinden heeft. Er zijn ook speeltafels waarbij je die extra’s achteraf toe kunt voegen en waarbij de basis dus blanco is.

Speeltafel kind

Er zijn veel leuke speeltafels voor je kind. Sommige mensen kiezen ervoor de speeltafel in het interieur te verwerken. Bijvoorbeeld als onderdeel van je tv-meubel. Anderen kiezen voor een los tafeltje. Wij hebben een losse tafel, zodat we deze af en toe ook nog kunnen verplaatsen.

Een speeltafel voor kinderen heel fijn, want het geeft je kind een fijn eigen plekje om aan te werken en te spelen. Vanuit het Montessori gedachtegoed ‘help het mij zelf doen’ is een tafel op kinderformaat ook een aanrader. Ze kunnen zelfstandig aan het tafeltje gaan zitten en overal bij.

Speeltafel 1 jaar

Waar op letten als je een speeltafel voor je kind van 1 jaar wilt kopen? Wij hebben zelf onze speeltafel gekocht toen onze oudste dochter 1 jaar werd. Het was fantastisch om te zien hoe ze genoot van haar tafeltje. Het is een leuk en nuttig cadeau om te geven als je kind 1 jaar wordt.

Vaak zie je speeltafels met veel extra’s voor kinderen van 1 jaar. Dit zijn wat je noemt activity tafels waar je kind bij staat en die veel diverse extra’s hebben. Zoals knopjes om op te drukken, dingen om aan te draaien, blokjes en een baantje om iets overheen te laten rijden.

Dit soort speeltafels zijn erg leuk en er zijn veel verschillende soorten op de markt te vinden. Een hele leuke houten speeltafel voor kinderen van één jaar is deze. Je hebt ook kunststof varianten van dit soort tafels zoals deze. Het voordeel is dat je ze gemakkelijk even verzet. Vraag jezelf wel af of deze stabiel genoeg zijn voor je kind. Houd er wel rekening mee dat ze niet echt doorgroeimogelijkheden hebben. Je kind kan er vaak niet aan zitten met een stoeltje en het bijvoorbeeld gebruiken als knutseltafel.

speeltafel 1 jaar
Staand en zittend spelen aan de Flisat speeltafel

Speeltafel peuter

Leuk om een speeltafel voor je peuter aan te schaffen? Jazeker! Voor peuters is het ontzettend leuk en leerzaam om met sensorische materialen te spelen. Sensorisch spel is ook heel fijn voor je kind om te ontprikkelen. Denk hierbij aan een bak vol met kikkererwten of speelzand. Ze vinden het fijn om aan een tafeltje te zitten en staand spelen is ook fijn. Ik zou daarom aanraden een tafel te doen die meerdere mogelijkheden heeft en opbergruimte. Zoals deze of deze.

Speeltafel met opbergruimte benut voor sensorisch spel

Speeltafel met opbergruimte

Een speeltafel met opbergruimte kan ik echt aanbevelen! Voor het opbergen maar óók voor het spel. Want het geeft de tafel zoveel extra mogelijkheden mee.

Wij hebben zelf een speeltafel waarin losse opbergbakken zitten. Dit is ontzettend waardevol, want we hebben bijvoorbeeld bakken met speelzand erin en die plaatsen we er dan soms in door een andere bak eruit te halen. Zo hoeven we niet telkens de bakken te legen. Soms vullen we een lege bak met water en open ended spelmaterialen zoals magnetic chips. En de bakken die standaard in de tafel zitten zijn vaak gevuld met knutselspullen en tekenmaterialen.  

Naarmate je kind ouder wordt, is een speeltafel met opbergruimte sowieso handig. Want je kunt er bijvoorbeeld de knutselspullen in opruimen of alle losse legostukjes. En als je de tafel een bureaufunctie mee wilt geven, zitten belangrijk benodigdheden erin en houd je het werkblad vrij.

Houten speeltafel

Een houten speeltafel is mooi voor in je interieur, stevig en duurzaam. Als je kiest voor een houten speeltafel is het fijn om deze goed af te lakken (als dat nog nodig is) zodat het bestand is tegen water en goed schoon te maken is. Bedenk je goed of je de tafel vaak wilt kunnen verzetten en als dat het geval is houd dan rekening met het gewicht en de grootte van de tafel.

Zo is deze houten speeltafel geschikt voor vier kinderen en alles bij elkaar (met stoeltjes) 18 kilo.

Bouwtafels

Als je al zeker weet dat je de tafel vooral wilt gebruiken voor bouwen, dan zijn er handige bouwspeeltafels op de markt die er al rekening mee houden dat je bijvoorbeeld verschillende soorten legoblokjes wilt kunnen sorteren en waarbij basisplaten zitten om op te bouwen. Zie bijvoorbeeld deze speeltafel met bouwplaten of deze als je voor een echt duurzaam, stevig model wilt gaan of deze.

Misschien vind je dit ook interessant

Scroll naar boven