Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kind. Een van de dilemma’s waar je als ouder mee te maken kunt krijgen, is het stoppen met de speen. Het kan een moeilijke beslissing zijn, maar er komt een moment waarop je wilt dat je kind zonder de speen verder gaat. In deze blog lees je alles over het stoppen met de speen, van de beste leeftijd tot de verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken.

Wanneer stoppen met speen?

De meeste kinderen gebruiken de speen als hulpmiddel om zichzelf te kalmeren en te troosten. Op een gegeven moment kan het echter moeilijker worden om de speen af te nemen en wordt het tijd om te stoppen. Maar wanneer is het beste moment om dit te doen? De American Dental Association raadt aan om te stoppen met de speen wanneer je kind tussen de 2 en 4 jaar oud is. Dit is het moment waarop het gebit van je kind zich begint te ontwikkelen en het belangrijk is om te voorkomen dat er problemen ontstaan.

Hoe stoppen met speen?

Er zijn best veel verschillende manieren waarop je kunt stoppen met de speen.

 • Cold turkey stoppen
 • De speen laten ophalen door een speenfee of ooievaar
 • De speen laten ophalen door een speenfee of ooievaar
 • De speen weggeven aan een andere baby of ophangen bij een spenenhek (in bijvoorbeeld de dierentuin Amersfoort)
 • De speen weggeven aan een leuk (sprookjes)figuur. Mijn kinderen hebben de speen bijvoorbeeld aan Bollo van Landal gegeven.
 • Je kunt ook een beloningssysteem instellen voor je kind, waarbij hij of zij beloningen krijgt voor elke dag dat hij of zij zonder speen slaapt. (Ik zelf ben niet zo’n voorstander van beloningen, dus dit heeft niet mijn voorkeur).

Het belangrijkste is om een methode te kiezen die past bij jouw kind en voor jou is het belangrijk om geduld te hebben tijdens het proces.

Cold turkey stoppen met speen

Een van de manieren om te stoppen met de speen is door cold turkey te gaan. Dit betekent dat je abrupt stopt met het geven van de speen. Dit kan voor sommige kinderen goed werken, maar voor andere kinderen kan het juist stressvol zijn. Kijk dus goed naar je kind.

Mijn eigen ervaring is dat bij beide kinderen (totaal verschillend) cold turkey goed heeft gewerkt. Ik zag er zelf het meest tegenop vanuit de angst dat ze het heel moeilijk zouden gaan vinden. Ik kan je dus aanraden het sowieso te proberen, je kunt er altijd nog op terugkomen en het in stapjes proberen als cold turkey niet werkt.

Als je deze methode wilt proberen, zorg er dan wél voor dat je je kind voorbereidt en uitlegt waarom het belangrijk is om de speen af te nemen. Ik heb daar echt een tijdje voor uitgetrokken. Af en toe benoemen voordat je het cold turkey stoppen met de speen inzet. En natuurlijk geef je je kind ook veel aandacht en troost als hij of zij huilt of overstuur is.

Stoppen met speen 3 jaar

Als je kind 3 jaar oud is, kan het tijd zijn om te stoppen met de speen. Dit is een belangrijke leeftijd, omdat het gebit van je kind zich nog steeds ontwikkelt. Als je kind de speen blijft gebruiken, kan dit leiden tot tandproblemen. Daarnaast heeft veel en langdurig speengebruik ook invloed op de manier waarop de tong gebruikt wordt. En dat kan nadelige gevolgen hebben voor mondmotoriek bij praten en slikken.

Het voordeel van stoppen met de speen rond 3 jaar is dat je kindje al meer begrijpt en dat je het goed kunt uitleggen. Probeer je kind te betrekken bij het proces. Geef hem of haar een keuze over hoe hij of zij zich wil voelen tijdens het proces en als je van plan bent om een beloning te geven, betrek je kind er dan bij door het maken van een keuze.

Ervaring stoppen met speen

Het stoppen met de speen kan een uitdaging zijn, maar het is ook een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Veel ouders hebben verschillende ervaringen met het stoppen met de speen. Sommige kinderen vinden het moeilijk en hebben tijd nodig om te wennen aan het idee. Anderen lijken de speen zonder problemen achter zich te laten.

Stoppen met speen tips

Vanuit mijn eigen ervaring bij mijn kinderen kan ik je de volgende tips meegeven

 • Bedenk een goed moment om te stoppen. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Zorg ervoor dat het moment niet in de buurt zit van andere stressvolle gebeurtenissen.
 • Bespreek in de maanden/weken voorafgaand aan het moment dat het binnenkort tijd is om met de speen te stoppen. Zorg ervoor dat je je kind een gevoel van autonomie meegeeft en het zelfvertrouwen dat dit lukt. Dat kan je in je taal en houding meegeven, vooral door er zelf niet onzeker over te doen.
 • Laat je kind meebeslissen. Als een kind zelf de keuze maakt te stoppen, is dit vele malen krachtiger. Vraag je kind bijvoorbeeld wat een goed moment is om te stoppen.
 • Als je kind het toch lastig vindt tijdens het stoppen, dan mag je best benoemen dat het ook echt wel even wennen is en dat je kind er best even verdrietig over mag zijn. Ontdek samen wat troost kan bieden.
 • Benoem andere belangrijke mijlpalen die je kind heeft behaald. “Ik weet nog dat je ging oefenen met lopen. Je bleef het proberen, net zo lang tot het je is gelukt! Ik weet zeker dat het je nu ook lukt.”  

Misschien vind je dit ook interessant:

Is de Bibs speen gevaarlijk?
Is de Bibs speen slecht?

Scroll naar boven