Tandpasta vergiftiging bij kinderen

In mijn research voor een ander artikel over tandenpoetsen bij kinderen, kwam ik een artikel tegen dat tandpasta vergifiting bij kinderen steeds meer voorkomt. Ik wist wel dat doorslikken niet goed was, maar niet dat het zó slecht kan zijn als een kind teveel tandpasta binnenkrijgt. Tandpasta bevat fluoride, een ingrediënt dat essentieel is voor het voorkomen van tandbederf. Maar te veel fluoride kan schadelijk zijn, vooral voor jonge kinderen die vaak geneigd zijn om tandpasta in te slikken. In sommige gevallen kan dit leiden tot vergiftiging.

Wat gebeurt er bij een overdosis?

Fluoride vergiftiging kan optreden als een kind per ongeluk een grote hoeveelheid tandpasta inslikt. De symptomen kunnen variëren van buikpijn en diarree tot meer ernstige gevolgen zoals spiertrillingen of een verstoorde hartslag. De mate van vergiftiging hangt af van de hoeveelheid ingeslikte tandpasta en het fluoridegehalte.

Wat te doen bij tandpasta vergiftiging bij kinderen?

Als je vermoedt dat je kind te veel tandpasta (denk aan een kwart tube) heeft ingeslikt, is het belangrijk om snel te handelen. Bel je huisarts of de huisartsenpost. 

Vertoont je kind al klachten zoals buikpijn, misselijkheid of diarree? Geef het dan direct zuivel, zoals melk of vla. Calcium uit zuivel bindt met fluoride en kan de opname in het lichaam verminderen. 

Preventie: Hoe kun je tandpasta-vergiftiging voorkomen?

Om risico’s te minimaliseren, is het essentieel om kinderen niet meer tandpasta te laten gebruiken dan nodig is (een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende). Kies tandpasta met een lager fluoridegehalte voor jonge kinderen, en zorg ervoor dat ze geen tandpasta inslikken tijdens het tandenpoetsen. Bewaar tandpasta op een plek buiten hun bereik.

Lees meer over dit onderwerp op de NVIC website, Max Meldpunt en RTL Nieuws.

Misschien wil je dit ook weten:

Scroll naar boven