Denk je na over een TENS apparaat tijdens je bevalling? Waarschijnlijk onderzoek je welke soorten pijnbestrijding er allemaal bestaan. Misschien neem je jezelf voor het liefst te bevallen zónder medicamenteuze pijnbestrijding. De TENS is een apparaat dat de pijn van je weeën kan verlichten. Is het een aanrader? 

Wat is een TENS apparaat?

De afkorting TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Via een aantal plakkers op je huid krijg je elektrische stroomstootjes die je zenuwen prikkelen. Het is een manier om de aandacht van de pijn te verleggen.

Hoe gebruik je de TENS tijdens je bevalling?

Het is belangrijk om de plakkers op de juiste manier te bevestigen en het apparaat bij de eerste weeën aan te zetten. Wanneer je te laat begint, kan het de weeën versterken in plaats van de pijn verlichten. Je kunt gewoon blijven bewegen, maar je kunt niet met het apparaat onder de douche of in bad.

Je kunt het apparaat eenvoudig bedienen en zelf bepalen hoe heftig de stroomstootjes zijn. Ik had zelf de GeboorteTens Elle. Daar zit een boost functie op. Tussen de weeën door krijg je dan continu stroomstootjes met korte pauzes en zodra je de boost aanzet is het wat sterker en aanhoudend. Ik vond dat wel erg fijn.

Pijnbestrijding bevalling TENS

De TENS is een manier om pijn te verlichten tijdens je bevalling waarbij je geen gebruik maakt van medicijnen. Al kan je dat er natuurlijk wel naast doen. Het idee van de TENS is dat je minder behoefte hebt aan medicamenteuze pijnbestrijding zoals een ruggenprik. Aan alle medicijnen hangen ook nadelen en daarom is de TENS zinvol om te overwegen. Het motto baat het niet dan schaadt het niet gaat op voor de TENS. De mate waarin de pijnbestrijding ervaren wordt verschilt. Lees daarover meer hieronder. 

TENS apparaat ervaring tijdens mijn bevalling

Over het effect van de TENS zijn de meningen verdeeld. De manier waarop je de TENS gebruikt is belangrijk voor het resultaat en daarnaast hangt de werking ook af van het soort weeën dat je hebt.

Ik zelf had tijdens mijn eerste bevalling een inleiding met intense buikweeën. De TENS gaf me vooral een fijne houvast. Het gaf me een gevoel van eigenaarschap tijdens een wee. Iedere wee werd een soort ritueeltje op zich. Zodra de wee opkwam, zette ik het apparaatje aan. Tijdens het hoogtepunt gaf ik een boost met het apparaat. Ook tijdens de persweeën heb ik de TENS op die manier gebruikt.

Tegelijkertijd weet ik ook dat ik me afvroeg of de TENS de weeën niet erger maakte. Dus het ritueeltje vond ik heel fijn, maar de pijn was behoorlijk sterk. Het gevoel van de wee bleef hetzelfde, maar ik kon er beter mee dealen door mijn ritueeltje. Ik had verwacht dat de stroomstimulatie meer zou afleiden van de pijn. Bij mij was dat niet het geval, maar ik kan me wel goed voorstellen dat het voor een ander wel zo werkt. Wellicht als je beter kunt ontspannen tijdens de weeën dan ik, heeft het nog meer effect.

Tijdens mijn tweede bevalling heb ik ervaren dat ademhaling ook een heel fijn ritueel en houvast kan zijn. Ontspanning en loslaten is de sleutel voor minder pijn. Ik vraag me nu ik meer ervaring heb af of de TENS dat niet tegenwerkt en je mogelijk minder ontspannen maakt door de prikkels. 

Raad ik het TENS apparaat aan?

Ik zou de TENS zeker klaarleggen als je gebruik wilt maken van een middel dat weeën mogelijk dragelijker maakt. De TENS kan in ieder geval geen kwaad voor jou en je kindje. Werkt het niet voor je? Dan leg je het gewoon naast je neer. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Hoe kom je aan een TENS apparaat?

Je kunt het apparaat zelf kopen (en weer verkopen zoals ik heb gedaan) maar je kunt het ook huren. Veel zorgverzekeraars vergoeden een bedrag voor de aanschaf of het huren. Hier staat een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekering. Zorg ervoor dat je het apparaat op tijd besteld, zodat je deze klaar hebt liggen voor het grote moment!

Ik wens je nog een hele fijne zwangerschap en een prachtige mooie start met je kindje binnenkort! Misschien vind je het ook leuk om deze andere blogs te lezen die ik schreef tijdens mijn zwangerschap:

Scroll naar boven