TENS als pijnbestrijding tijdens je bevalling

TENS als pijnbestrijding iets voor jou?
Hoe werkt het? Wat heeft het voor mij gedaan?

Je bent in verwachting en onderzoekt welke soorten pijnbestrijding er allemaal bestaan. Misschien neem je jezelf voor het liefst te bevallen zónder medicamenteuze pijnbestrijding. De TENS is een apparaatje dat de pijn van je weeën kan verlichten. Is het een aanrader? 

TENS tijdens de bevalling

De afkorting TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Via een aantal plakkers op je huid krijg je elektrische stroomstootjes die je zenuwen prikkelen. Het is een manier om de aandacht van de pijn te verleggen.

Hoe gebruik je de TENS?

Het is belangrijk om de plakkers op de juiste manier te bevestigen en het apparaat bij de eerste weeën aan te zetten. Wanneer je te laat begint, kan het de weeën versterken in plaats van de pijn verlichten. Je kunt gewoon blijven bewegen, maar je kunt niet met het apparaat onder de douche of in bad.

Je kunt het apparaat eenvoudig bedienen en zelf bepalen hoe heftig de stroomstootjes zijn. Ik had zelf de GeboorteTens Elle. Daar zit een boost functie op. Tussen de weeën door krijg je dan continu stroomstootjes met korte pauzes en zodra je de boost aanzet is het wat sterker en aanhoudend. Ik vond dat wel erg fijn.

Werkt het goed?

Over het effect van de TENS zijn de meningen verdeeld. De manier waarop je de TENS gebruikt is belangrijk voor het resultaat en daarnaast hangt de werking ook af van het soort weeën dat je hebt.

Ik zelf had intense buikweeën. De TENS gaf me vooral een fijne houvast. Het gaf me een gevoel van eigenaarschap tijdens een wee. Iedere wee werd een soort ritueeltje op zich. Zodra de wee opkwam, zette ik het apparaatje aan. Tijdens het hoogtepunt gaf ik een boost met het apparaat. Ook tijdens de persweeën heb ik de TENS op die manier gebruikt.

Het gevoel van de wee bleef hetzelfde, maar ik kon er beter mee dealen door mijn ritueeltje. Ik had verwacht dat de stroomstimulatie meer zou afleiden van de pijn. Bij mij was dat niet het geval, maar ik kan me wel goed voorstellen dat het voor een ander wel zo werkt. Wellicht als je beter kunt ontspannen tijdens de weeen dan ik, heeft het nog meer effect.

Raad ik de TENS aan?

Ja, ik zou de TENS zeker klaarleggen als je gebruik wilt maken van een middel dat weeën mogelijk dragelijker maakt. De TENS kan in ieder geval geen kwaad voor jou en je kindje.  Werkt het niet voor je? Dan leg je het gewoon naast je neer. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Hoe kom je aan zo’n apparaat?

Je kunt het apparaat zelf kopen, maar je kunt het ook huren. Veel zorgverzekeraars vergoeden de huur. Hier staat een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekering voor 2018. Zorg ervoor dat je het apparaat op tijd besteld, zodat je deze klaar hebt liggen voor het grote moment!

Heb jij ook ervaring met de TENS tijdens je bevalling? Ik vind het leuk om daar meer over te lezen! Laat je een reactie achter voor mij en andere mooie mama’s (to be)? Nog geen ervaring maar wel vragen? Stel ze gerust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here