De meest gestelde vragen over een tweede bevalling. Uit eigen ervaring verteld en op basis van onderzoeksresultaten en ervaringen van andere moeders. In een eerdere blog kon je lezen over vragen die moeders hebben over een tweede zwangerschap.

Bevalling tweede kind

Wat kan ik verwachten bij een tweede bevalling?

Elke bevalling is anders. Het is dus niet te voorspellen wat je kunt verwachten. Wel is het zo dat een 2e keer vaak sneller is dan de eerste. Dit komt omdat de ontsluiting meestal sneller vordert en de weeën krachtiger zijn. De gemiddelde lengte van een 2e keer is 8 uur en meestal minder dan 12 uur. Maar dit gezegd hebbende, je weet het nooit zeker.

Mijn eerste bevalling was een inleiding bij ruim 42 weken en duurde van begin tot het eind 6 uur. Dat is snel voor een eerste keer, maar het was een medische bevalling. De tweede keer had ik ook een zeer snelle bevalling (wat de verloskundige ook voorspeld had i.v.m de eerste bevalling). Hoewel ik langdurig gebroken vliezen had, begon de bevalling 8 uur ’s ochtends en om 10 uur lag ze in mijn armen. Het was een natuurlijke bevalling en ik heb het heel gemakkelijk ervaren.

Is de bevalling van een tweede kind eerder of later?

Gemiddeld gezien is de bevalling van een tweede kind eerder. Bij mij was dit inderdaad het geval, maar ze waren allebei relatief laat. De eerste met 42+1 middels een inleiding en de tweede is bij 41+5 dagen spontaan geboren.

Is een tweede bevalling minder pijnlijk?

Ook dit is weer volledig afhankelijk van de bevalling zelf. Er zijn verschillende soorten weeën en je eigen staat van rust speelt een grote rol in de aanmaak van pijnstillende hormonen. Als je soortgelijke weeën hebt als de eerste keer, ervaar je ze waarschijnlijk als minder pijnlijk omdat je er beter op kunt anticiperen.

Aanrader

Wat echt een erg leuk en informatief boek is om te lezen als je zwanger bent van de tweede, is het boek van Lynn Berger over de Tweede.

Lees ook mijn blog over welke kleding tijdens de bevalling het fijnste is.

Scroll naar boven