Verzwaringsdeken kind

De afgelopen tijd zijn verzwaringsdekens steeds populairder geworden. Mijn jongste dochter en ik hebben allebei last van overprikkeling overdag. Hoe meer ik hoorde over de verzwaringsdeken (ook wel zwaartedeken genoemd), hoe nieuwsgieriger ik werd. 

Ik besloot de proef op de som te nemen en kocht twee verzwaringsdekens: eentje voor mijn kind en eentje voor mezelf. In deze blog deel ik mijn verzwaringsdeken ervaringen en tips als je zelf één wilt aanschaffen. 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een stuk zwaarder dan een normale deken. Ze stoppen er speciaal materiaal in dat het zwaarder maakt, zoals glasparels of kunststofkorrels. Deze extra druk geeft een kalmerend effect, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Het is gebaseerd op diepe drukstimulatie, een techniek die helpt om het zenuwstelsel te ontspannen.

Voordelen van een verzwaringsdeken

Het gebruik van een verzwaarde deken kan volgens diverse bronnen verschillende voordelen hebben, zoals:

  • Minder overprikkeling: De druk helpt het lichaam te ontspannen, wat ideaal is voor kinderen en volwassenen die gevoelig zijn voor prikkels.
  • Betere slaapkwaliteit: Veel gebruikers melden dat ze sneller in slaap vallen en dieper slapen.
  • Stressvermindering: Door de kalmerende werking kan het helpen bij angst en stress.
  • Meer focus en rust overdag: Met een betere nachtrust en minder prikkels voelt je dag stabieler en rustiger.

Nadelen van een verzwaringsdeken

Hoewel een zwaartedeken veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen:

  • Niet voor iedereen geschikt: Als de deken te zwaar is, kan het oncomfortabel zijn en leiden tot spierpijn. Dit had ik zelf, maar de eken die ik had was ook net iets te zwaar voor mijn lichaamsgewicht. 
  • Warmte: Sommige mensen vinden een verzwaringsdeken te warm, vooral in de zomer.
  • Beperkt formaat: Voor kinderen of volwassenen kan een te kleine deken niet voldoende bedekking bieden, wat ongemak veroorzaakt. Dit was het geval met de deken voor mijn dochter. 
  • Onderhoud: Het wassen van een verzwaringsdeken kan lastig zijn, omdat de deken zelf vaak niet in de wasmachine mag.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

De vuistregel is dat de deken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht moet zijn.  Een te zware deken kan onprettig of zelfs onveilig zijn, wordt gesteld. 

Voorbeelden:

  • Een kind van 30 kg: een deken van 3-4 kg.
  • Een volwassene van 60 kg: een deken van 6-7 kg.
  • Een volwassene van 80 kg: een deken van 8-9 kg.

Mijn ervaring met een verzwaarde deken voor mijn kind

Voor mijn dochter kocht ik deze verzwaringsdeken van de HEMA. De zachte hoes voelt heerlijk aan, maar het formaat is aan de kleine kant. Daardoor ligt mijn dochter van 1.10 meter met haar tenen onder de deken uit, wat ze niet prettig vindt. Ook kan ik de deken niet instoppen aan de zijkanten van haar bed. Achteraf had ik liever een iets grotere deken gekocht, maar wel eentje die licht genoeg is voor haar gewicht.

Dus let goed op, want veel verzwaringsdekens voor kinderen zijn maximaal 150 lang en slechts 100 breed waardoor instoppen lastig is en tenen er al snel onderuit steken als je een eenpersoonbed hebt.

Verschillende merken en maten verzwaringsdekens

  • De verzwaringsdeken van de Hema is 2,3 kilo en 102×152 en was dus voor mijn dochter te klein qua formaat.
  • Ella is iets langer met 1,70m maar ook relatief smal met 1,00m en een gewicht van
  • Otzay zijn 1,40×200 waardoor deze echt goed zijn voor een eenpersoonsbed en 4,5 kilo zwaar. Wel echt voor iets grotere kinderen dus.
  • RemNights is een merk dat een grote deken heeft (150×200) die toch relatief licht is met 3 kilo en dus voor jongere kinderen ook kan. Er zit wel direct een prijskaartje aan. 

Mijn dochter gebruikt haar deken nog af en toe om onder te slapen, maar niet iedere nacht. Ik merkte ook niet een overduidelijk verschil qua minder overprikkeling overdag. Ze slaapt sowieso goed ’s nachts, en dat blijft zo als ze onder de verzwaringsdeken ligt. 

Omdat we de deken niet standaard ’s nachts op haar bed hebben liggen, gebruik ik de deken nu beneden op de bank. Ze gaat er af en toe lekker onder liggen of ik lees er een boekje onder voor. Ze heeft dan toch de diepe druk die ontspanning geeft. Al met al, hebben we de deken dus wel in gebruik maar niet standaard op het bed. Ze slaapt veelal onder een gewone deken nu met een slaaptunnel eronder.  

Mijn ervaring met een verzwaarde deken voor mezelf

Ik kocht dus ook een zwaartedeken voor mezelf (ook van de Hema 6,8 kilo), in de hoop dat het mijn overprikkeling na een hersenschudding zou verminderen. Helaas was de deken net iets te zwaar voor mijn lichaamsgewicht. Ik werd wakker met spierpijn en vond het draaien in bed vermoeiend. Uiteindelijk heb ik de deken doorverkocht, omdat het voor mij niet werkte. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om het juiste gewicht te kiezen en niet te denken: hoe zwaarder hoe beter. 

Verzwaringsdeken wassen

De verzwaringsdeken van de HEMA heeft een hoes die je kunt wassen, maar de deken zelf kan niet in de wasmachine. De hoes zit stevig vast met touwtjes rondom, zodat de deken niet schuift. Hoewel het even een klusje is om de hoes los en weer vast te strikken, werkt het goed. De hoes is dik genoeg om de deken schoon te houden.

Verzwaringsdeken een aanrader? 

Mijn ervaring is dat het ontzettend persoonlijk is of je een verzwaringsdeken fijn vindt of niet én of het helpt met het verminderen van klachten. 

Ik heb wel het idee dat het voor mijn dochter positief effect heeft, maar de deken die wij voor haar hebben gekocht is net iets te klein. En omdat zij nu in de slaaptunnel slaapt en de deken overdag regelmatig beneden op de bank gebruikt, heeft het voor mijn geen urgentie om een andere deken te kopen die wel groot genoeg is en niet te zwaar. Maar op termijn ga ik dat waarschijnlijk wel doen, omdat zij oprecht aangeeft het wel fijn te vinden. Ze heeft namelijk een paar nachten onder mijn (veel te zware) verzwaringsdeken gelegen en dat vond ze erg fijn. Maar omdat die deken dus echt veel te zwaar voor haar is volgens de richtlijnen, heb ik dat  dus toch maar weer gestopt. 

Ik zelf vond het gewoonweg echt niet prettig slapen en ik werd wakker met lichte spierpijn. Ik heb dus niet voor langere tijd uitgeprobeerd of een verzwaringsdeken voor mij helpt tegen overprikkeling overdag. 

 

Scroll naar boven