Hoe kun je zélf vliezen breken stimuleren? Zo heb ik het voor elkaar gekregen. Bij mijn eerste zwangerschap ging ik overtijd en werd ik uiteindelijk ingeleid met 42+1. Bij mijn tweede zwangerschap ging ik weer overtijd. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd mijn bevalling op gang te brengen. En één ding had succes: mijn vliezen braken! En ik heb daardoor een natuurlijke bevalling gehad zonder inleiding!

(In een andere blog geef ik informatie over kunstmatig je vliezen laten breken voor en tijdens de bevalling).

Met 41+3 weken spontaan mijn vliezen gebroken

In de aanloop naar mijn bevalling had ik tabletjes geslikt van VSM en vrouwenmantelthee gedronken. Tien dagen na mijn uitgerekende datum zijn spontaan mijn vliezen gebroken doordat ik dat zelf een zetje heb gegeven :). Ik was eerder die ochtend gestript door de verloskundige en was daarna wat gaan rusten. Toen besloot ik om eens wat dingen te proberen om mijn vliezen te breken. En dat is gelukt 🙂

Wil jij vliezen breken stimuleren: mijn how-to

De 5 stappen die ik heb ondernomen waardoor mijn vliezen zijn gebroken

 1. Rijpen

  Je lichaam moet er wel rijp voor zijn, anders breng je mogelijk een moeizame bevalling op gang. Nadat je vliezen zijn gebroken, moet je lichaam het namelijk nog steeds zelf verder oppakken qua weeën aanmaken etc.

  Ik heb zelf wel stappen ondernomen waarvan gezegd wordt dat het de rijping bevordert. Waaronder het slikken van Caulophyllum tabletten en het drinken van vrouwenmantelthee.

 2. Strippen

  Ik had de ochtend voordat mijn vliezen braken nog laten strippen bij de verloskundige.

 3. Beweeg

  Daarna heb ik een lange wandeling gemaakt.

 4. Squatten

  Toen ben ik 5 minuten gaan squatten. Heel erg diep. Benen wijd. Langzaam naar beneden en langzaam omhoog.

 5. Vliezen gebroken

  Nog geen 5 minuten later braken mijn vliezen, terwijl ik licht voorovergebogen bij de eettafel een briefje stond te schrijven.

Nadat mijn vliezen waren gebroken, kwamen er geen weeën. Na lang lang lang wachten zijn ze toch spontaan op gang gekomen en ben ik op een natuurlijke manier bevallen!! Lees mijn bevallingsverhaal blog.

Mindset: ontspanning. Sleutel?

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik maandenlang bezig met Hypnobirthing. Ik had alle vertrouwen in mijn lichaam en de bevalling. Totdat ik overtijd ging. Vanaf dat moment ben ik alles uit de kast gaan halen om de bevalling op gang te brengen.

Tijdens mijn tweede zwangerschap ging ik weer overtijd en kreeg ik het gevoel dat ik het veel meer moest zoeken in leren ‘loslaten’ i.p.v. de controle blijven uitoefenen. Ik ben toen in coaching gegaan om te leren hoe ik de controle meer los kon laten. Voor mij persoonlijk was dat best lastig. Ik moest en zou een paar dingen toch geregeld en uitgezocht hebben voor ik de controle durfde los te laten. Dat heb ik gedaan door met een gynaecoloog uitgebreid het plan door te spreken: wat áls ik weer ingeleid moet worden en hoe ik dat dan graag zou willen en wat de mogelijkheden waren. Toen dat alles helder was en ik met de coach aan de slag ging, kon ik steeds meer loslaten.

In plaats van dagelijks vele kilometers te lopen en van alles te ondernemen om de bevalling op gang te brengen, ben ik het andere uiterste op gaan zoeken. Veel meer rust, in een cocon kruipen en me terugtrekken uit het sociale leven, rust pakken. Veel rust. Mijn lichaam kon op die manier veel meer in een staat van ontspanning geraken. Iets wat uitermate hard nodig is om een bevalling te laten starten. Dit is voor mij dan ook een belangrijk kantelpunt geweest en ik kan iedereen aanraden om te proberen die controle volledig los te laten. Hoe moeilijk dat ook is als je overtijd gaat en een inleiding nadert.

Er is ook een heel tof boekje over het hormoon Oxytocine en de rol dat het speelt bij ontspanning en verbondenheid. Zeker een aanrader!! Ook ontzettend waardevol voor de periode na je bevalling.

Welke kleding aan tijdens de bevalling?

Als dan je vliezen gebroken zijn of je bevalling begint, dan is het eindelijk zo ver! Waar ik me druk om maakte voordat ik ging bevallen de eerste keer, was welke kleding ik nou aan moest doen. Als jij dat ook hebt, lees dan deze blog.

Scroll naar top