Hoe kun je zélf vliezen breken stimuleren? Zo heb ik het voor elkaar gekregen. Bij mijn eerste zwangerschap ging ik overtijd en werd ik uiteindelijk ingeleid met 42+1. Bij mijn tweede zwangerschap ging ik weer overtijd. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd mijn bevalling op gang te brengen. En één ding had succes: mijn vliezen braken! En ik heb daardoor een natuurlijke bevalling gehad zonder inleiding!

Met 41+3 weken spontaan mijn vliezen gebroken

In de aanloop naar mijn bevalling had ik tabletjes geslikt van VSM en deze thee gedronken. Tien dagen na mijn uitgerekende datum zijn spontaan mijn vliezen gebroken doordat ik dat zelf een zetje heb gegeven :). Ik was eerder die ochtend gestript door de verloskundige en was daarna wat gaan rusten. Toen besloot ik om eens wat dingen te proberen om mijn vliezen te breken. En dat is gelukt :)!

Hoe breken vliezen?

De vruchtzak waar je baby in zit, wordt steeds dunner als de baby groeit omdat de zak groter wordt. De druk op de zak kan steeds groter worden, waardoor deze kan scheuren. Hormonen, enzymen en weeën kunnen er ook voor zorgen dat de vruchtzak breekt. In de meeste gevallen breken de vliezen pas als de weeën begonnen zijn. Het komt minder vaak voor dat de bevalling begint met gebroken vliezen. Ongeveer 4 tot 10% van de vrouwen die tussen de 37 en 42 weken zwanger zijn, breken de vliezen voordat de weeën beginnen. Dat noemt men voortijdig gebroken vliezen

Wat moet je niet doen

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik maandenlang bezig met Hypnobirthing. Ik had alle vertrouwen in mijn lichaam en de bevalling. Totdat ik overtijd ging. Vanaf dat moment ben ik alles uit de kast gaan halen om de bevalling op gang te brengen. Ook al dacht ik die eerste week nog: ik wacht gewoon rustig af. Aan het einde probeerde ik van alles. Maar wat daardoor ontbrak, was rust en ontspanning.

Tijdens mijn tweede zwangerschap ging ik weer overtijd en kreeg ik het gevoel dat ik het veel meer moest zoeken in leren ‘loslaten’ i.p.v. de controle blijven uitoefenen. Ik ben toen in coaching gegaan om te leren hoe ik de controle meer los kon laten. Voor mij persoonlijk was dat best lastig. Ik moest en zou een paar dingen toch geregeld en uitgezocht hebben voor ik de controle durfde los te laten. Dat heb ik gedaan door met een gynaecoloog uitgebreid het plan door te spreken: wat áls ik weer ingeleid moet worden en hoe ik dat dan graag zou willen en wat de mogelijkheden waren. Toen dat alles helder was en ik met de coach aan de slag ging, kon ik steeds meer loslaten.

In plaats van dagelijks vele kilometers te lopen en van alles te ondernemen om de bevalling op gang te brengen, ben ik het andere uiterste op gaan zoeken. Veel meer rust, in een cocon kruipen en me terugtrekken uit het sociale leven. Veel rust. Mijn lichaam kon op die manier veel meer in een staat van ontspanning geraken. Iets wat uitermate hard nodig is om een bevalling te laten starten. Dit is voor mij dan ook een belangrijk kantelpunt geweest en ik kan iedereen aanraden om te proberen die controle volledig los te laten. Hoe moeilijk dat ook is als je overtijd gaat en een inleiding nadert.

Er is ook een heel tof boekje over het hormoon Oxytocine en de rol dat het speelt bij ontspanning en verbondenheid. Zeker een aanrader!! Ook ontzettend waardevol voor de periode na je bevalling.

Zelf vliezen breken stimuleren! Dit is mijn how-to:

Maar hoe is het me nu echt gelukt? Ik ben gaan squatten! Echt, dat was het. En toen braken mijn vliezen. Ik had vooraf wel deze thee gedronken (zie ook mijn blog over manieren om bevalling op te wekken). Maar het squatten was daadwerkelijk echt de doorbraak. Nadat mijn vliezen waren gebroken, kwamen er geen weeën. Na lang lang lang wachten zijn ze toch spontaan op gang gekomen en ben ik op een natuurlijke manier bevallen!! Lees mijn bevallingsverhaal blog.

Welke kleding aan tijdens de bevalling?

Als dan je vliezen gebroken zijn of je bevalling begint, dan is het eindelijk zo ver! Waar ik me druk om maakte voordat ik ging bevallen de eerste keer, was welke kleding ik nou aan moest doen. Als jij dat ook hebt, lees dan deze blog.

(PS: in een andere blogs geef ik informatie over kunstmatig je vliezen laten breken voor en tijdens de bevalling en welke keuzes je hebt als je toch ingeleid moet worden).

Ik wens je nog een hele fijne zwangerschap en een prachtige mooie start met je kindje binnenkort! Misschien vind je het ook leuk om deze andere blogs te lezen die ik schreef tijdens mijn zwangerschap:

Scroll naar boven