Ik ging overtijd en deed er alles aan om een spontane bevalling op gang te brengen. Door middel van squatten was het me gelukt mijn vliezen te laten breken, maar toen mijn vliegen gebroken waren kwamen er geen weeën. Toch is mijn bevalling na wachten uiteindelijk nog volledig zelf op gang gekomen en ben ik natuurlijk bevallen. Hier lees je mijn ervaring.

Vliezen gebroken wat nu?

Als je vliezen breken verlies je plotseling vruchtwater. Het eerste wat je verloskundige zal vragen is welke kleur het vruchtwater heeft. Als het vruchtwater helder is, je bent 37 weken of langer zwanger en alles is in orde, dan kun je afwachten tot je weeën op gang komen.

Langdurig gebroken vliezen

De eerste 24 uur blijf je onder controle van je verloskundige (als je daar nog loopt). Als je langer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, spreken ze over langdurig gebroken vliezen. Je wordt dan overgedragen aan het ziekenhuis en moet in het ziekenhuis bevallen omdat de kans op een infectie groter is.

Ze doen dan elke dag een hartfilmpje om de conditie van je kindje in de gaten te blijven houden en je moet je eigen temperatuur in de gaten houden.

Hoe lang mag je afwachten?

De kans op infecties neemt toe nadat je 72 uur gebroken vliezen hebt. Daarom mag je in overleg met je gynaecoloog die tijd afwachten als alle controles in orde zijn. Als de bevalling niet op tijd vanzelf op gang komt, word je ingeleid.

Hoe snel weeën na gebroken vliezen?

Binnen 24 uur begint bij 70% van de zwangeren de bevalling spontaan na gebroken vliezen.
Binnen 48 uur is dat bij 90%.
Binnen 72 uur bij 95%.
Dat zijn de cijfers die je erover kunt lezen en mijn ervaring past daar precies in.

De eerste dag en nacht heb ik vol verwachting afgewacht. Mijn verloskundige had verteld dat vaak ’s nachts een bevalling op gang komt. Ik had wel veel gerommel en ook lichtroze bloedverlies, maar geen weeën.
In het ziekenhuis werd mij de volgende dag tijdens controle verteld dat bij mensen die langer dan 24 uur met gebroken vliezen liepen, ze niet zo vaak een spontane bevalling nog op gang zagen komen zoals de cijfers doen vermoeden. Ik weet niet of dat is omdat ze dan wellicht toch te vroeg ingrijpen, maar de opmerking gaf mij wel stress. Mijn hoop verdween en ik ging met een rottig gevoel naar huis om toch nog af te wachten.

Hoeveel vruchtwater kun je verliezen?

Als je vliezen zijn gebroken kun je telkens wat vruchtwater verliezen. Dat kunnen flinke scheuten zijn maar ook kleine beetjes. Bij mij was het heel wisselend. De tweede nacht dat ik thuis sliep om af te wachten, bleef het voor mijn gevoel ineens maar stromen. Ik heb toen het ziekenhuis gebeld, maar zij verzekerden mij dat het echt oké was. Vruchtwater wordt telkens opnieuw aangemaakt, dus je kindje kan niet ineens te weinig vruchtwater hebben. Maar de handdoeken, matjes en veel droge onderbroeken heb je wel nodig :). Ik had zelfs een luier aan, omdat de kraamverbanden te snel doorweekt waren.

Hoe weeën opwekken na gebroken vliezen?

Het kan zijn dat je vliezen gebroken zijn en de weeën niet door zetten. Dat was bij mij het geval. Je kunt harde buiken creëren door tepelstimulatie en een orgasme. Harde buiken zouden kunnen overgaan in weeën. Dit zijn dus dingen die je kunt proberen om je weeën op te wekken. Je mag uiteraard geen seks meer hebben, tampons gebruiken of baden/zwemmen. Je mag wel douchen.

Ik zelf ben de tweede avond met gebroken vliezen een rondje gaan lopen en tepelstimulatie gaan doen. Die nacht is heel langzaam aan de weeën activiteit op gang gekomen met harde buiken een ik kreeg meer rood bloedverlies. Die ochtend vroeg om 8.00 uur was ik in het ziekenhuis voor controle en voor vertrek thuis had ik al een paar weeën. Ik wist het alleen nog niet echt dat dit het échte werk was. En toen ik eenmaal in het ziekenhuis was zette het door. Binnen twee uur ben ik helemaal natuurlijk bevallen! Lees mijn bevallingsverhaal blog.

Ik ben dus na het breken nog twee nachten thuis geweest en in totaal heb ik 42 uur met gebroken vliezen gelopen tot ik echt vol in de weeën zat en binnen 44 uur na de gebroken vliezen ben ik bevallen.  

Welke kleding aan tijdens de bevalling?

Waarschijnlijk lees je dit stuk omdat je vliezen gebroken zijn. Mocht je je nog afvragen welke kleding je nou het beste aan kunt doen tijdens de bevalling, lees dan deze blog over kleding tijdens de bevalling.

Scroll naar boven