Voice dialogue

Voice dialogue is een krachtige techniek waarmee je je innerlijke stemmen beter kunt begrijpen. Wellicht ben je vaak in situaties waarin je verschillende kanten van jezelf in conflict ziet. Je innerlijke criticus is bijvoorbeeld in gevecht met je spontane kant als je een drukke werkdag hebt gehad en je kinderen om je aandacht vragen. Of je perfectionisme speelt op wanneer je denkt dat je als ouder niet genoeg voor je kinderen doet, terwijl je tegelijkertijd verlangt naar zelfzorg en ontspanning. Herkenbaar?

Het mooie is dat voice dialogue je helpt deze innerlijke stemmen te herkennen en begrijpen, zodat je met meer bewustzijn en mildheid kunt reageren, zowel op jezelf als op de situatie.

Wat is Voice Dialogue?

Voice dialogue is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone en gaat ervan uit dat we allemaal verschillende ‘ikken’ in ons hebben. Dit zijn de stemmen die verschillende aspecten van je persoonlijkheid vertegenwoordigen, zoals de innerlijke criticus, de perfectionist, de pleaser, maar ook de vrije geest of de zorgzame ouder. Deze stemmen beïnvloeden je gedachten, gevoelens en gedrag. Het idee achter voice dialogue is om met deze verschillende stemmen in gesprek te gaan en ze niet alleen te herkennen, maar te begrijpen wat ze je willen vertellen.

Deze techniek helpt je niet om jezelf af te keuren, maar om te begrijpen waarom je in bepaalde situaties zo reageert. Het creëert ruimte voor verandering en bewustere keuzes.

Ik (k)en mijn ikken: aanrader

Een handig boekje om met voice dialogue aan de slag te gaan is Ik (k)en mijn ikken. Dit boekje is kort, krachtig en zeer praktisch. Het biedt inzicht in je verschillende innerlijke stemmen en helpt je deze beter te begrijpen. De kracht van dit boekje ligt in de eenvoud: het maakt je bewust van je ikken, zodat je snel kunt herkennen wanneer ze invloed op je hebben. Het biedt concrete vragen en oefeningen die je kunt toepassen om in gesprek te gaan met je innerlijke stemmen, zonder dat je door kritiek of zelfafwijzing wordt meegesleurd. Dit maakt het een uitstekende aanvulling voor wie snel wil begrijpen hoe deze techniek werkt.

Voice Dialogue kritiek

Zoals bij veel zelfhulptechnieken kan voice dialogue je confronteren met kritiek op jezelf. Bijvoorbeeld, als je met je innerlijke criticus praat, kan het zijn dat je een negatieve boodschap hoort over jezelf: “Je bent niet goed genoeg”, “Je moet harder werken”, of “Je bent niet voldoende voor je kinderen”. Het kan zelfs voelen alsof je tegen jezelf aan het vechten bent.

Dit is iets waar ik zelf onlangs mee geconfronteerd werd. Ik realiseerde me dat ik vaak met mijn hoofd bezig ben en daardoor uit verbinding raak met wat er echt is. Ik voelde dat ik altijd aan het streven was en nooit goed genoeg was, een constante druk die ik mezelf oplegde.

Je kiest zelf hoe je omgaat met persoonlijke groei en een methode zoals voice dialogue. Het is een manier om te onderzoeken waarom je die kritische stemmen hebt en wat ze je willen leren. Het is een techniek die ik zou aanraden om mild naar jezelf te kijken, vooral wanneer je het gevoel hebt dat je uit verbinding bent geraakt. Het doel is niet om jezelf af te wijzen, maar om de verschillende kanten van jezelf te begrijpen en van daaruit effectiever en vriendelijker te reageren.

Voice Dialogue met kinderen

Wat voice dialogue extra krachtig maakt, is dat het ook met kinderen toegepast kan worden. Kinderen hebben net als wij verschillende innerlijke stemmen, zoals de boze, de blije, de verlegen of de verontwaardigde kant van zichzelf. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van deze stemmen, help je ze niet alleen om hun emoties te begrijpen, maar ook om effectief met hun gevoelens om te gaan.

Enkele concrete tips voor het oefenen van voice dialogue met kinderen:

Maak het speels

Kinderen begrijpen abstracte concepten vaak beter als je ze speels aanbiedt. Gebruik bijvoorbeeld poppen of dierenfiguren om de verschillende ‘stemmen’ te representeren. Vraag je kind: “Wat zou jouw pop zeggen als hij boos is? En wat zou de blije pop zeggen als hij iets leuks meemaakt?”

Rolspel

Laat je kind verschillende emoties uitbeelden door middel van rollenspel. Dit maakt het makkelijker om de emoties te herkennen en ermee om te gaan. Bijvoorbeeld: “Kun je het gevoel van boosheid uitbeelden? En wat zou je doen als je rustig bent?”

In gesprek gaan met de stemmen

Wanneer je kind een sterke emotie ervaart, kun je ze vragen: “Wat zegt je boze stem? En wat zou je blije stem zeggen?” Dit helpt je kind niet alleen om zijn of haar gevoelens te begrijpen, maar ook om te leren dat ze niet hun emoties zijn, maar deze kunnen observeren en ermee omgaan.

Vertrouwen opbouwen

Door kinderen te leren hoe ze met hun innerlijke stemmen kunnen praten, versterk je hun zelfbewustzijn. Ze leren dat elke stem waardevolle informatie biedt, waardoor ze zelfverzekerder kunnen reageren op situaties.

Hoe jij als ouder de kracht van de Ikken van je kinderen vormt

Als ouder is het extra bijzonder om te realiseren dat niet alleen jouw eigen ikken impact hebben op wie je bent en hoe je handelt, maar ook de omgeving waarin je kind opgroeit en de mensen waarmee ze omgaan. De woorden en gedragingen van anderen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ikken die je kind vormt. Het is dus belangrijk om je als ouder bewust te zijn van deze invloed, zodat je een positieve ruimte creëert voor je kinderen om hun ikken te ontwikkelen op een manier die hen ten goede komt.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de manier waarop wij als ouders reageren op de emoties van onze kinderen, kan dit de manier beïnvloeden waarop ze hun eigen emoties later in het leven ervaren en verwerken. Wanneer we hun emoties bagatelliseren, of wanneer we te hard zijn in onze kritiek, kunnen we per ongeluk bepaalde negatieve ikken versterken, zoals de innerlijke criticus of de pleaser. Het is dus belangrijk om je kinderen ruimte te geven om hun ikken te onderzoeken en deze op een gezonde manier te ontwikkelen.

Tips om te voorkomen dat je Ikken op een negatieve manier worden aangewakkerd

Wees bewust van je eigen reacties

Het begint bij jezelf. Als ouder kun je vaak je eigen emoties niet volledig beheersen. Wanneer je merkt dat je een negatieve reactie hebt op het gedrag van je kind, vraag jezelf dan af welke ik van jou aan het woord is. Is het je innerlijke criticus, je perfectionist, of misschien je boze kant? Door te erkennen welke stem aan het woord is, kun je bewust een stap terugnemen en met meer compassie reageren.

Gebruik positieve bevestigingen

In plaats van je kind te bekritiseren wanneer ze iets doen wat je niet bevalt, probeer dan positieve bevestigingen te gebruiken. In plaats van “Dat is niet goed”, kun je bijvoorbeeld zeggen: “Ik zie dat je hard je best doet, maar misschien kun je het anders proberen.” Dit helpt om een gezonde relatie met hun innerlijke stemmen op te bouwen en voorkomt dat ze een te kritische stem ontwikkelen.

Geef ruimte voor emoties

Kinderen moeten leren dat al hun emoties, of ze nu boos, verdrietig of blij zijn, welkom zijn. Wanneer ze leren dat hun gevoelens er mogen zijn, kunnen ze gemakkelijker hun verschillende ikken begrijpen en een gezonde relatie met hen ontwikkelen. In plaats van emoties te onderdrukken, laat je kinderen toe om deze te uiten en ga met hen in gesprek over wat deze gevoelens voor hen betekenen.

Modelleren van zelfcompassie

Zelfcompassie is belangrijk om aan je kinderen te leren. Laat ze zien dat het oké is om fouten te maken, om niet perfect te zijn, en om liefdevol voor jezelf te zijn, zelfs wanneer dingen niet gaan zoals je wilt. Wanneer je jezelf met mildheid benadert, leren ze dat ze dat ook kunnen doen.

Stimuleer open communicatie

Moedig je kinderen aan om met je te praten over hun gevoelens en gedachten. Dit zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen om hun ikken te onderzoeken en te begrijpen. Wanneer je een open communicatie creëert, kunnen ze makkelijker de verschillende aspecten van zichzelf ontdekken en leren om ze op een gezonde manier in balans te brengen.

Door jezelf en je kinderen te ondersteunen in het begrijpen van de verschillende innerlijke stemmen, kun je hen helpen om met meer compassie, bewustzijn en zelfliefde in het leven te staan.

Conclusie

Voice dialogue is een techniek die je helpt om bewust om te gaan met je innerlijke stemmen zonder jezelf te bekritiseren. Het biedt inzicht in de verschillende kanten van jezelf, zodat je effectiever kunt reageren zonder oordeel. Of je nu als ouder tegen uitdagingen aanloopt, jezelf wilt ontwikkelen of gewoon effectiever wilt zijn in je werk, voice dialogue helpt je om bewust te worden van de gedachten en gevoelens die je gedrag beïnvloeden.

Met tools zoals het boekje Ik ken mijn ikken kun je snel en praktisch aan de slag met voice dialogue, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Het biedt een geweldige manier om mild en bewust te reageren op je innerlijke stemmen, zodat je vanuit meer zelfcompassie en effectiviteit kunt leven.

Scroll naar boven