Welke fiets op fietsvakantie met kinderen?

Fietsvakanties zijn echt een supertoffe en fijne manier om quality time door te brengen met je gezin/kinderen en de wereld op een actieve manier te verkennen. Maar welke fiets kies je voor je kind?

Ik ging zelf als kind al met mijn eigen moeder op fietsvakantie en vond dat altijd fantastisch! Ook nu nog ben ik een fervent fietser en inmiddels zelf moeder van twee fietsertjes. Voordat je op pad gaat, is het handig om even goed na te denken over de juiste fietskeuzes, vooral als je kinderen meeneemt. Hier deel ik mijn ervaringen en tips!

Fiets je kind zelf of niet?

Allereerst maak je natuurlijk de afweging of je kind zelf de volledige fietsvakantie gaat fietsen. 

Als je kind niet zelf fietst

Als je kind nog te jong is om zelf te fietsen of als je liever hebt dat ze niet de hele weg zelf fietsen, zijn er een paar opties.

Fietskarretje

Een fietskar is erg handig. Je kind kan er heerlijk in zitten/spelen/slapen/eten en zit beschermd tegen zon/regen. Bovendien kan je een fietskarretje ook nog gebruiken als wandelkar. Bovendien kun je er behoorlijk wat spullen in kwijt.

Bakfiets

Een bakfiets is ook een opties als je meerdere kinderen hebt die niet zelf fietsen en als je nog extra bagage in een karretje achter je aan mee wilt nemen. En het is ook gezellig, want je hebt de kinderen voor je neus zitten en kunt makkelijk een praatje maken.

Fiets je kind zelf maar heeft het wat ondersteuning nodig?

Soms kunnen kinderen al goed fietsen, maar hebben ze wat extra hulp nodig als ze vermoeid raken. Dit zijn een aantal opties:

Follow me tandem

Dit systeem maakt van de kinderfiets een soort tandem. Het mooie is dat je het makkelijk kunt loskoppelen als je kind zelf wil fietsen.

Sleeptouw 

Een sleeptouw is vooral fijn om bij je te hebben als je kind op een eigen fiets fietst en je de bergen in gaat en er flink wat heuvels komen die je kind op moet ploeteren. 

Aanhangfiets

Een aanhangfiets is een verlengstuk van jouw fiets en super handig voor langere afstanden. Met name als je kind zelf nog niet veilig genoeg kan navigeren in druk verkeer of als je kind het echt niet vol kan houden.

Tandem fiets

Met een ouder-kind tandem fiets je echt samen. Kinderen kunnen het geweldig vinden om op die manier echt als een team te fietsen en samen het zware werk te verzetten. Het is wel goed om je te realiseren dat je kind hierbij op geen enkel moment alleen kan fietsen. 

Je kind fietst helemaal zelf

Hoe stoer, helemaal zelf de tocht fietsen! Als je kind zelf fietst, is een goede fiets heel fijn voor je kind. Dit zijn handige dingen om op te letten

Lichtgewicht fiets

Een lichte fiets maakt het fietsen een stuk makkelijker, vooral bij heuveltjes.

Bagagedrager

Een stevige bagagedrager is onmisbaar. Goede fietstassen zijn namelijk onmisbaar om de spullen goed te verdelen.

Extra tips voor jullie fietsvakantie

Kindvriendelijke routes: Zoek routes die niet te druk zijn en leuke dingen onderweg bieden. Dat maakt het fietsen zoveel leuker!

Neem regelmatig een pauze: even wat eten, drinken en de benen strekken houdt iedereen blij.

Plezier onderweg: Maak het gezellig onderweg met liedjes of simpele spelletjes. Mijn kinderen vinden dat altijd geweldig.

Zorg voor goede helmen en verlichting: Veiligheid is altijd het belangrijkste. En neem natuurlijk een reparatieset met reserveonderdelen mee op weg.

Zorg voor goede fietskleding en accessoires: Kleed iedereen in laagjes en neem regenjassen mee. Een zonnebril en zonnebrandcrème zijn ook geen overbodige luxe.

Tip: check de paklijst voor fietsvakantie met kinderen. 

Met de juiste voorbereidingen wordt een fietsvakantie met kinderen een geweldige ervaring. Ik kijk er altijd naar uit om samen nieuwe plekken te ontdekken en herinneringen te maken. Fiets ze en geniet van elke kilometer!

Scroll naar boven