Zelf speelklei maken is heel simpel. Het resultaat is een superfijne klei die heerlijk aanvoelt, veilig is qua ingredienten en lang houdbaar is. Bovendien kun je de klei customizen naar eigen voorkeur door bijvoorbeeld een kleurtje, geurtje of glitter toe te voegen.

Het beste zoutdeeg recept

Dit heb je nodig voor het zelf maken van zoutdeeg:

  • 150 gram meel
  • 70 gram zout
  • 2 eetlepels wijnsteen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 tot 150 ml warm water

Zo maak je het:

  • Stap 1: Mix de bloem, zout, wijnsteen en olijfolie door elkaar in een grote kom.
  • Stap 2: Wil je extra’s toevoegen zoals geur, kleur of glitters? Doe dat dan nu (zie hieronder de tips).
  • Stap 3: Voeg beetje bij beetje het warme water toe. Begin met 100 ml en kneed het zoutdeeg goed door.
  • Stap 4: Als de massa wat droog is, voeg je wat extra water toe. Als de massa te plakkerig is, voeg je wat extra meel toe.
speelklei maken

Textuur van zoutdeeg

De wijnsteen, het type meel en de hoeveelheid zout zorgen voor variatie in de textuur. De olie zorgt ervoor dat het niet te plakkerig is. Je kunt hier mee experimenteren en daardoor variëren met het sensorische effect van de zoutdeeg

Natuurlijke kleurstoffen voor zoutdeeg

Je kunt eetbare voedingskleurstoffen toevoegen om het deeg een kleurtje te geven, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf op een natuurlijke manier een kleur mee te geven aan de klei. Kijk maar eens in je keukenkastje.

Kaneel of cacaopoeder – bruin.
Kerrie of kurkuma – geel
Bietensap – rood
Spinazie of boerenkool – groen
Blauwe bessen of rode kool – paars
Bessensap combineren met wijnsteen – blauw

Voeg deze kleurstoffen toe aan het water voordat je gaat mengen. Anders heb je kans dat de klei te vochtig wordt. Is het toch te vochtig geworden? Voeg dan nog wat meel toe.

Extra’s toevoegen aan de speelklei

Je kunt natuurlijk de speelklei ook nog een extra dimensie meegeven. Door geur of glitters toe te voegen.

Voor geuren kun je gebruik maken van etherische oliën. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een rustgevend effect lavendel toevoegen en voor meer concentratie pepermunt (doe dit alleen bij wat oudere kinderen die de klei niet meer in de mond stoppen). Wil je gebruik maken van natuurlijke, eetbare geuren? Kies dan bijvoorbeeld vanille extract of koekkruiden.

Note: Ik zou dit zelf niet toevoegen, omdat het niet de bedoeling is dat speelklei gegeten wordt en die geuren dat wellicht wel uitlokken. Hoewel het recept veilig is, kan een kind nog altijd een te grote klont klei inslikken en dat kan gevaarlijk zijn i.v.m. stikken.

Hoe kan je de zelfgemaakte klei het beste bewaren?

Je kunt de speelklei het beste bewaren in een (herbuikbaar) zip lock zakje. Je kunt het verder gewoon buiten de koelkast bewaren want het hoeft niet gekoeld bewaard te worden.

Hoe lang blijft zelfgemaakte speelklei goed?

De klei blijft heel lang goed en droogt niet uit als je het goed bewaard (zie hierboven). Je kunt er maanden mee vooruit!

Scroll naar boven