Zwanger: eerste weken. Je wilt zwanger worden of bent net zwanger. Wat voel je als je net zwanger bent? Wat zijn de eerste symptomen? Hoe voelt je buik? En wat heeft dat te betekenen? Antwoord op dit soort vragen en meer vanuit eigen ervaring.

Bevruchting en innesteling

Vanaf het moment dat jouw eicel bevrucht wordt door het zaadje, beginnen de prille eerste weken van je zwangerschap. De eicel begint de afdaling naar beneden om zich ongeveer 8 á 9 dagen na de bevruchting in te nestelen.

Symptomen van de innesteling zijn:

Er zijn vrouwen die niets merken van de innesteling, maar er zijn ook zeker duidelijke symptomen van de innesteling die het eerste teken kunnen zijn van je zwangerschap.

 • Krampen
 • Temperatuurdip
 • Bloeding
 • Misselijkheid

Ervaring innesteling

Ik heb het idee dat ik de innesteling alle drie de keren dat ik zwanger ben geweest heb gevoeld. Kleine steekjes aan één kant onderin mijn buik en een beetje vergelijkbaar als hele lichte menstruatiekramp. Dat gevoel hield ongeveer een halve dag aan. Ook andere vrouwen die hebben beschreven dat ze de innesteling hebben gevoeld beschrijven dit als menstruatie-achtige krampen.

Innestelingsbloeding ervaring

Ik heb bij alle drie de zwangerschappen een bloeding gehad na de innesteling. Precies één week na de positieve zwangerschapstest. Bij de eerste zwangerschap was dit twee keer een beetje bruinig bloed. Ik dacht dat ik tóch ongesteld was geworden. Maar het was maar heel erg weinig en na twee dagen niets meer te zien. Twee keer van een geslaagde zwangerschap, maar ook één keer van een miskraam. Deze miskraam was pas na 8 weken, dus het is onduidelijk of de bloeding daarvan een voorteken was. Belangrijker om te weten is dat een innestelingsbloeding dus zeker voor kan komen en helemaal geen slecht voorteken is.

Aan de kleur en geur van mijn afscheiding herkende ik ook dat ik zwanger was. Een heel klein beetje rozig en zoetig.

Bij de eerste zwangerschap had ik echter al vóór de innesteling sterk het gevoel dat ik zwanger was. Het was direct de eerste keer dat we ervoor gingen raak en in de dagen erna had ik sterk de behoefte om mijn handen op mijn buik te leggen. Ik voelde van alles en had ook groeiende borsten.

Meer informatie over de innesteling

Wanneer de eerste positieve zwangerschapstest?

Omdat ik alle keren had gevoeld en daardoor ‘wist’ dat ik zwanger was, testte ik veel te vroeg :). Bij de eerste zwangerschap wist ik exact op welke dag ik bevrucht was. Exact twee weken later had ik de eerste positieve test in handen. Met een héél licht streepje. De twee dagen ervoor had ik ook al beide ochtenden een test gedaan, zonder resultaat. Een dag na de eerste positieve test heb ik er direct nog één gedaan en die gaf een duidelijk streepje aan. Dit waren de gewone Kruidvat testen.

Symptomen eerste weken zwanger

Na de symptomen van de innesteling had ik vanaf 3 weken zwangerschap ook al andere symptomen.

 • Snel buiten adem
 • Grotere borsten en beetje gevoelig
 • Hongerig gevoel
 • Snel moe

Hongergevoel zwangerschapssymptoom

Vooral het hongergevoel was voor mij heel kenmerkend. Een soort leeg weeïg gevoel waarbij ik een klein beetje onpasselijk was. Pas als ik dan wat at, ging dat gevoel weg. Als ik te lang niet at, werd ik misselijk. Door de hele dag door kleine beetjes te eten, bleef het goed gaan.

Symptomen zwangerschap week 6

Vanaf 6 weken begon ik minder te voelen, op een paar symptomen na:

 • Gevoelige grote borsten
 • Strak gevoel in onderbuik bij hoesten en niezen (soort kramp)
 • Moe, ook bij het wakker worden
 • Onderhuidse ontstekingen (alleen bij de eerste zwangerschap)
 • Aankomen in gewicht

Steken onderbuik 6 weken zwanger

Vooral de steken in mijn onderbuik vanaf 6 weken zwangerschap waren heel kenmerkend voor mij. Een soort strak gevoel als ik moest hoesten of niezen. Een soort steken in mijn onderbuik ook. Dit is waarschijnlijk het rekken van de baarmoeder geweest.

Meer weten?

Vind je het fijn om deze ervaringen te lezen? Je mag me altijd vragen stellen, vind ik leuk. Dat kan via Instagram @mooiemamablog. Je kunt ook meer lezen over mijn zwangerschaps– en bevalervaringen. Ik wens je heel veel geluk met je (gewenste) zwangerschap!!!

Scroll naar boven