Veelgestelde vragen op een rij over direct zwanger na een miskraam. Vragen zoals kan je zwanger raken na een miskraam zonder menstruatie en is het gevaarlijk om direct zwanger te raken na een miskraam? Hoe groot is de kans dat ik snel zwanger raak? Dit en meer. 

Direct zwanger na miskraam 

Je kunt na een miskraam direct zwanger raken. Zonder dat je ongesteld bent geworden. Het is niet gevaarlijk en er is geen medisch bezwaar om te wachten als je het graag wilt proberen.

Zwanger na miskraam zonder menstruatie 

Je bent vruchtbaar voor je eerste menstruatie na een miskraam. Je kunt dus zwanger raken na je miskraam voordat je ongesteld bent geweest. Vaak komt tussen 4 en 6 weken de eerste menstruatie. Als je uitgaat van een menstruatiecyclus van 28 dagen, kan je rond 2 weken na je miskraam zwanger raken.  

Wachten of direct weer zwanger worden na een miskraam?

Dit is een heel persoonlijke keuze. De één wil heel graag direct weer proberen zwanger te raken, een ander heeft tijd nodig. Medisch gezien mag je direct zwanger worden na een miskraam.

Dat gezegd hebbende, kan een miskraam wel een flinke belasting zijn geweest voor je lichaam. Misschien heb je ijzertekort door het bloedverlies dat je hebt gehad. En doordat je hormoonspiegel verandert na je miskraam, kun je je ook vermoeider voelen dan anders. Tot slot zal je emotioneel moeten herstellen.

Dit lichamelijke en emotionele herstel, verschilt per persoon. Luister naar je eigen lichaam en geest. Er is niets goed of fout. Laat je ook zeker niet opjagen door je omgeving. Praat erover met je partner en neem de tijd die jij/jullie nodig hebben.

Hoe lang na een miskraam kun je weer zwanger worden?

Je kunt direct zwanger worden na een miskraam als je dat wilt. Er zijn geen medische bezwaren waardoor je zou moeten wachten (tenzij je gynaecoloog je een speciaal advies heeft gegeven wegens omstandigheden).

Wat is de kans op een zwangerschap na een miskraam?

De kans op een zwangerschap met de geboorte van een gezond kind is groot na één of meerdere miskramen. In onderstaande tabel zie je de succeskans naar leeftijd.

kans op zwangerschap na miskraam

Bron: NHG

Heb je direct weer een normale cyclus na een zwangerschap?

Ja, alleen weet je niet wanneer deze cyclus weer begint. Op het moment dat je je eerste menstruatie weer hebt gehad, kun je je cyclus weer volgen. Tussen je miskraam en je eerste menstruatie ben je alweer vruchtbaar.

Wanneer ben je weer vruchtbaar na een miskraam?

Het is moeilijk om te weten wanneer je cyclus precies op gang komt na een miskraam. Je bent wel vruchtbaar voor je eerste menstruatie, maar hoeveel weken na de miskraam dat is verschilt per vrouw.

Is direct zwanger raken na een miskraam gevaarlijk?

Nee. Medisch gezien zijn er geen redenen om te wachten met zwanger worden na een miskraam. Sterker nog, onderzoek onder 30.000 vrouwen wees uit dat vrouwen die binnen 6 maanden na een miskraam opnieuw zwanger werden meer kans hadden op een goede zwangerschap en gezonde baby. Dit waren vrouwen bij wie de eerste zwangerschap had geresulteerd in een miskraam.

Hoe groot is de kans dat ik weer een miskraam krijg?

De kans op een miskraam neemt na iedere miskraam toe. Maar, die kans is nog steeds héél erg klein. Slechts 1% van de vrouwen maakt 3 miskramen mee. Ook na meerdere miskramen is de kans heel groot op een zwangerschap met de geboorte van een gezond kind.

Bron: NHG

Ik ben zwanger na een miskraam en heb geen symptomen

Je kunt ontzettend onzeker voelen en in spanning zitten omdat je nog niets voelt. Je vraagt je waarschijnlijk af of je positieve zwangerschapstest van een nieuwe zwangerschap is, of dat je nog positief test door hormonen in je lichaam van de miskraam. Iedere zwangerschap verloopt anders en ook de symptomen. Als je je erg ongerust maakt, kan je het best contact opnemen met je verloskundige zodat zij je kan geruststellen.

Hoe lang blijft een zwangerschapstest positief na de miskraam?

Dat hangt heel erg af van de hoogte van het hCG gehalte in je lichaam. En dat verschilt sterk per type zwangerschap/miskraam. Lees meer over de verschillende gehaltes en positief testen.

Zwanger na miskraam: ervaring

Mijn miskraam was een lang traject waarbij ik nog een flinke lichamelijke nasleep had. Toch ben ik direct na mijn miskraam weer zwanger geraakt. Voor mij was het emotionele stuk van de miskraam voor tijdens en er vlak na. Ik ben daar heel bewust mee omgegaan en heb er veel tijd voor genomen. 

 

Scroll naar boven