Nu mijn oudste de leeftijd heeft om zelfstandig buiten te spelen, denk ik regelmatig terug aan mijn eigen kinderjaren. Ik was ontzettend vaak buiten te vinden, spelend alleen of met vriendjes in de buurt. Aan het ontdekken, kattenkwaad uithalen en avonturen beleven. Het lijkt echter een andere tijd te zijn nu. Onze wijk is anders – veel water, weinig leeftijdgenootjes in de buurt, en met alle kennis van tegenwoordig vind ik het gewoonweg te spannend.

In mijn poging om mijn oudste wat meer onafhankelijkheid te geven, liet ik haar de laatste tijd af en toe een stukje zelf fietsen, terwijl ik parallel door de wijk fietste. En dan was ik zelfs al bezorgd 😊. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik haar alleen liet wandelen een stukje naar huis. Ze werd direct aangesproken door een bezorgde vreemde vrouw. Hoe anders is de wereld nu vergeleken met toen ik opgroeide.

Hoewel ik eerst dacht, zo’n GPS tracker ga ik toch niet meegeven aan mijn kinderen, begon ik steeds vaker met de gedachte te spelen toch een gps horloge voor mijn kind te kopen.

Wat uiteindelijk de doorslag gaf

Sinds die paar oefenmomenten, begon ik het steeds logischer te vinden om toch een GPS horloge te kopen. Het idee dat ik altijd zou kunnen controleren of alles in orde is, gaf me een geruststellend gevoel. Vooral wanneer ze straks nog groter zijn en hele stukken zelf van school naar huis fietsen of urenlang in de waterrijke wijk gaan ontdekken en spelen.

En dat terwijl ik aanvankelijk wat terughoudend was – ik vroeg me af of het wel echt nodig was om mijn kinderen te volgen via een horloge. Maar na wat onderzoek en gesprekken met andere ouders begon ik te zien hoe nuttig dit kan zijn. Wat uiteindelijk de doorslag gaf voor mij was het idee dat ik snel en nauwkeurig zou kunnen weten waar mijn kinderen zich bevinden in geval van nood. Het geeft me een geruststellend gevoel, wetende dat ik altijd in staat ben om mijn kinderen te vinden als dat nodig is.

Verschillende soorten GPS horloges voor kinderen

Tijdens mijn onderzoek kwam ik verschillende soorten GPS horloges tegen, variërend van eenvoudige modellen met basisfuncties tot geavanceerde horloges met extra functies zoals bellen, berichten ontvangen en zelfs spelletjes spelen, muziek luisteren, selfies maken, health bijhouden etc. Een populaire keuze die ik tegenkwam is het merk One2Track. Dat merk staat om zijn betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Veilig GPS horloge met belfunctie

Een van de belangrijkste functies waar ik naar op zoek was bij het kiezen van een GPS horloge was dat hij nauwkeurig ia een belfunctie heeft en niet teveel andere poespas. Ik twijfelde in eerste instantie over de belfunctie, maar omdat ze ook nog geen eigen telefoon hebben, was dit toch een belangrijke functionaliteit. Als het nodig is kunnen ze snel contact met me of als ze gewoon even willen laten weten waar ze zijn. In het begin is het natuurlijk heel leuk om telkens even mama te bellen, maar na een poos werd het vooral functioneel gebruikt.

Na uitgebreid onderzoek vond ik dit het beste horloge dat voldeed aan mijn eisen. Ook qua GPS-tracking is dit namelijk een van de beste horloges en ik hoorde behoorlijk wat verhalen dat zo’n horloge er toch flink naast kan zitten. En dat wil je echt niet als je je kind bijvoorbeeld kwijt bent in een enorme mensenmassa. Want dan heb je er nog niets aan. Daarnaast is dit horloge veilig en kan je zowel een abonnement als prepaid gebruiken.

Tips bij aanschaf van een GPS horloge voor kinderen

  1. Nauwkeurigheid: Het belangrijkste aspect van een GPS horloge is natuurlijk de nauwkeurigheid van de locatiebepaling.
  2. Gebruiksvriendelijkheid: Het horloge moet gemakkelijk te gebruiken zijn, zowel voor mij als voor mijn kinderen. Een intuïtieve interface en eenvoudige app zijn essentieel.
  3. Batterijduur: Een lange batterijduur is belangrijk, zodat het horloge niet halverwege de dag uitvalt. Ik heb gezocht naar horloges met een goede batterijduur die mijn kinderen de hele dag kunnen dragen.
  4. Veiligheid en privacy: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de GPS horloges voldoen aan strenge veiligheidsnormen en dat de privacy van mijn kinderen gewaarborgd blijft. Ik heb gekeken naar horloges met beveiligde systemen en opties voor ouderlijk toezicht.
  5. Waterdichtheid: Hier zit verschil tussen bij de diverse hologes. Veel GPS horloges zijn niet waterdicht maar kunnen wel gewoon tegen spatwater. Net als veel telefoons en gewone horloges dus.
  6. Extra’s: er kan soms nog veel meer met dit soort horloges. Spelletjes spelen, muziek luisteren, selfies maken, health bijhouden etc. Ik wil dat dus juist echt niet voor mijn kinderen, maar weet dat die keuzes er ook zijn.

Verboden op scholen en BSO

Misschien heb je het zelf ook wel meegekregen, maar op veel scholen en BSO’s zijn dit soort horloges verboden. Kinderen worden verzocht het horloge op te bergen in hun tas. Ze zijn namelijk erg afleidend en sommige GPS horloges hebben nog veel andere functies en zelf spelletjes. Voor mij was de keuze echt puur voor de GPS en belfunctie. Ik wilde mijn kinderen niet een ‘extra scherm’ in handen geven. Dit is wellicht ook voor jou iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een horloge.

Veilig gps horloge

Zo’n gps horloge koop je waarschijnlijk in eerste instantie omdat je wilt dat kinderen veilig zijn. En, het was te verwachten, maar tijdens mijn zoektocht kwam ik ook tegen dat niet alle GPS horloges zo veilig zijn als je zou willen. Het idee dat de horloges gehackt kunnen worden en de locatie van je kinderen en hun persoonlijke informatie in verkeerde handen kunnen vallen, is niet bepaald geruststellend.

Gelukkig zijn er manieren om het risico van hacking bij GPS horloges voor kinderen te minimaliseren. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

  1. Kies voor betrouwbare merken: Ga voor GPS horloges van gerenommeerde merken met een goede reputatie op het gebied van beveiliging.
  2. Controleer de instellingen: Zorg ervoor dat de instellingen van het horloge zo zijn ingesteld dat de privacy en veiligheid van je kinderen worden gemaximaliseerd. Dit omvat het beperken van wie toegang heeft tot de locatiegegevens en andere persoonlijke informatie.
  3. Houd het horloge up-to-date: Zorg ervoor dat het GPS horloge regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste software-updates en beveiligingspatches om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.
  4. Wees alert op verdachte activiteiten: Houd eventuele verdachte activiteiten in de gaten, zoals ongebruikelijke locatie-updates of ongeautoriseerde toegang tot het horloge. Meld verdachte activiteiten onmiddellijk aan de fabrikant.

Door deze stappen te volgen en bewust te blijven van de risico’s, kun je de veiligheid van het GPS horloge van je kinderen maximaliseren en met een gerust hart gebruik maken van deze handige technologie.

Conclusie

Al met al ben ik blij dat ik de stap heb gezet om dit GPS horloge voor mijn kinderen aan te schaffen. Het geeft me een geruststellend gevoel om te weten dat ik altijd in staat ben om hun locatie te volgen en snel te kunnen handelen als dat nodig is. Ik zal over een poos nog eens een uitgebreide review schrijven, als we ‘m wat langer hebben.

Scroll naar boven