Spannend, nog even en je gaat je kindje ontmoeten. Hoe weet je dat de bevalling eraan komt? Iedere bevalling begint anders, maar er zijn wel een paar duidelijke voortekenen en symptomen die je laten blijken dat het niet lang meer duurt. In deze blog bespreek ik de tekenen dat bevalling niet lang meer op zich laat wachten.

Eerste tekenen van de bevalling

Er zijn in ieder geval drie voortekenen waarbij je weet dat het écht bijna zover is.

  • Weeën
  • Verlies van de slijmprop
  • Gebroken vliezen

Tekenen dat bevalling niet lang meer op zich laat wachten

Deze symptomen kun je ervaren als de bevalling eraan komt.

  • Je wilt steeds meer gaan cocoonen
  • Je hebt veel harde buiken
  • Het ineens heel koud hebben
  • Lage rugpijn met tussenpozen
  • Diarree of misselijkheid

Deze voortekenen kunnen hoeven niet persé te betekenen dat je op heel heel heel korte termijn gaan bevallen. Maar het laat zeker zien dat je lichaam zich aan het voorbereiden is. Bevallingen beginnen vaak in de nacht, omdat je lichaam dan in de ruststand is en dat bevordert het opgang komen van de weeën.

Hoe weet je dat de bevalling eraan komt? Zo wist ik het

Bij de eerste had ik iedere nacht opnieuw hoop dat het zou gaan gebeuren en iedere keer werd ik teleurgesteld wakker. Ik ging overtijd en met 42 weken werd ik ingeleid. Bij de tweede zag het er weer naar uit dat ik overtijd zou gaan, maar ik brak met opzet spontaan mijn vliezen. Toen dacht ik: nu gaat het gebeuren! Maar ook toen werd mijn geduld op de proef gesteld. Ik had langdurig gebroken vliezen en het duurde nog twee nachten voor de bevalling op gang kwam. Eerst met harde buiken en toen met echt weeën.

Kan je niet meer wachten?

Mijn beide zwangerschappen waren lang. Bij mijn eerste zwangerschap haalde ik alles uit de kast om de bevalling op te wekken. Ik was ook aan de lopende band aan het googelen. Ik zocht mij bijvoorbeeld suf naar de perfecte kleding voor tijdens de bevalling. Bij de tweede probeerde ik juist rustiger aan te doen. Toen er toch weer sprake begon te zijn van een inleiding i.v.m. serotiniteit, kreeg ik het voor elkaar om spontaan mijn vliezen te breken. Mijn advies is echt om het zo rustig mogelijk aan te doen en zoveel mogelijk relaxen. Die ontspanning en overgave is volgens mij heel krachtig.

Ik wens je een prachtige bevalling en ontmoeting met je kindje toe!

Bevallingskleding: wat trek je aan tijdens de bevalling?
Scroll naar boven