• Geïnspireerd door het boek ‘Montessori voor Thuis’ richt ik de speelruimte op een specifieke manier in en rouleer ik het speelgoed in de ruimte om de twee weken. Op deze pagina deel ik regelmatig foto’s van de inrichting en geef ik tips en linkjes naar het speelgoed.

Montessoristijl gecombineerd met Waldorf invloeden

Montessori voor thuis combineer ik met Waldorf invloeden.
De elementen die ik meepak vanuit Montessori zijn bijvoorbeeld:

  • Vanuit het perspectief van de kinderen een esthetisch en verzorgde omgeving creëren.
  • Speelgoed uitgestald op lage kasten en direct zichtbaar.
  • Opgeruimde en geordende omgeving waarbij het duidelijk is wat waar hoort zonder teveel ruis.
  • Op een uitnodigende en complete manier werkjes neerzetten die passen bij het ontwikkelingsgebied van mijn kinderen.
  • Om de twee weken het speelgoed en de werkjes rouleren.

De Waldorf elementen bij ons thuis zijn onder andere:

  • Natuurlijke materialen, passend bij het seizoen.
  • Natuurlijk open ended speelgoed.
  • Veel de natuur in en de natuur binnen halen.
  • Veel ruimte voor creativiteit met de schilder/knutselhoek.
  • Ik volg de ontwikkeling van mijn kinderen, zonder haast.

Wel of geen leergerichte activiteiten?

Montessori voor thuis speelt in op het natuurlijke verlangen om te leren (en biedt daarvoor werkjes aan). Waldorf legt de focus op vrij spel (en daarmee leert een kind van nature veel). Bij mij ligt de nadruk op vrij spel maar ik leg altijd wel één of twee werkjes neer waarvan ik weet dat mijn kinderen er blij van worden. Zoals een puzzel of rijgen. En als ze veel bezig zijn met tellen (vanuit zichzelf) dan laat ik iets met cijfers terugkomen in de speelruimte bijvoorbeeld. Maar je zult mij niet op een voorschoolse manier zien oefenen met mijn kinderen van nu 1 en 3 jaar.

Speelkamer roulatie 

 

Foto 1: babyhoek Montessoristijl (van links naar rechts):

montessori hoek

Foto 2: chill hoekje Waldorf-stijl (van links naar rechts):

knutselhoek montessori

Foto 3: creatieve hoek (van links naar rechts):

Het tafeltje is de Ikea flisat speeltafel die je voor vele doeleinden kunt gebruiken.

Montessori voor thuis

Foto 4: lage kast met speelgoed (van links naar rechts):

Foto 5: klimmen en klauteren

Inspiratie: lees ook mijn blog over een klimrek voor je baby en klimrek op de kinderkamer

Foto 6: Nog een keer het chill-hoekje vanaf de voorkant gezien

Hoe spelen de kinderen hiermee?

Ik rouleer altijd tijdens een dag dat de kinderen op het kinderdagverblijf zitten vlak na mijn werk voordat ik ze ga ophalen. Hoewel ze moe zijn van het kinderdagverblijf, zijn ze altijd superblij en enthousiast. Ze zijn dan een uurtje aan het spelen en gaan alles af. Met alles wordt even gespeeld. Ook de items die er eigenlijk al waren, maar die net iets verplaatst zijn of waar net een nieuw element aan toegevoegd is.

In de dagen die volgen spelen de kinderen met alles wat in de kamer is en ze combineren ook vaak dingen met elkaar. De knutsel/schilderhoek wordt sowieso iedere dag gebruikt. Vaak meerdere keren op een dag.

De chill-hoek is dit keer nieuw! Ik heb vandaag de box weggehaald en daardoor had ik hier ruimte voor. Ze hebben er met z’n tweeën heerlijk in gespeeld en ik ben benieuwd hoe dat de rest van de tijd zal gaan.

Ook leuk om te lezen

Ik schreef een blog over montessori baby speelgoed en over montessori speelgoed: help het mij zelf te doen. Tips voor items die bijdragen aan een leerrijke omgeving in en om het huis, zoals de leertoren. Ik schreef ook een blog over verschillende soorten kinderverf. Handig om meer over te weten. 

Heb je vragen? Of wil je iets delen?

Laat het weten in de comments of via mijn Instagram @mooiemamablog.

Scroll naar boven